Ga naar de inhoud

Werkvloer broeinest van seksuele intimidatie en wangedrag

Update:
seksuele intimidatie

Er is veel mis op de Nederlandse werkvloeren. Bijna dagelijks verschijnen in de media berichten over stalking, seksuele intimidatie, ongewenst gedrag en zorgen om burn-outklachten, vooral bij jongeren.

Ruim 20% van de werknemers heeft in de afgelopen 3,5 jaar grensoverschrijdend gedrag van collega’s en/of leidinggevenden meegemaakt. Klachten over (seksuele) intimidatie komen het meeste voor. 

1 op de 8 heeft te maken met intimidatie

Dit blijkt uit een analyse onder 48.000 werknemers in verschillende sectoren dat is uitgevoerd door het onderzoeks- en adviesbureau Realise. Van 2018 tot 2023 gaf zo’n 1 op de 8 werknemers aan te maken te hebben gehad met intimidatie. Een iets kleiner aandeel ervaart pestgedrag. Tussen de 5 en 7,5 procent kreeg met discriminatie te maken. Uit de Realise-cijfers blijkt dat pestgedrag en discriminatie voornamelijk onder collega’s voorkomen. Intimidatie wordt met name ervaren van leidinggevenden.

Wangedrag steeds vaker gemeld

De meldingsbereidheid rondom een sociaal onveilige werkomgeving is aanzienlijk toegenomen. Marijke van Sluisveld, directeur Realise: “Werknemers durven gelukkig steeds vaker melding te maken van ongewenst gedrag. Het stemt positief dat werknemers zich steeds vrijer voelen om wangedrag aan de kaak te stellen.”

Afhandeling van klacht laat te wensen over

Daar staat tegenover dat het merendeel, van de mensen die op de werkvloer te maken krijgen met ongewenst gedrag, niet tevreden is over het afhandelen van de klacht. Bijna 1/3 van de respondenten vindt nu dat de werkgever niet adequaat handelt om ongewenst gedrag op te lossen. Bijna 30 procent is van mening dat dit enigszins gebeurt en ruim 40 procent is tevreden met de wijze waarop de werkgever heeft gehandeld.

Van Sluisveld: “De conclusie is dat 2/3 van de medewerkers, die te maken krijgt met ongewenst gedrag, vindt dat er niet of niet voldoende adequaat gehandeld wordt. Die boodschap mogen werkgevers niet negeren.”

Bron: Arbo-online

Meer over: