Ga naar de inhoud

Huh: Prinses Laurentien heet eigenlijk Petra – en nog 7 andere royals die anders heten

Update:

Wist jij dat? De echte voornaam van Prins Harry is eigenlijk ‘Henry’ en niet ‘Harry’. Volgens zijn geboorteakte luidt de volledige naam van de Sussex-royal: Henry Charles Albert David. Hij is niet de enige die niet bij zijn echte naam genoemd wordt.

Zo heten prinsessen prinses Laurentien en Kate eigenlijk helemaal niet zo. Lees in dit artikel welke royals nog meer anders heten.

1. Prins Harry heet eigenlijk Henry

Tijdens een gesprek met de winnaars van de WellChild Awards, ontmoette prins Harry (of moeten we nou Henry zeggen) een kind genaamd Henry, waarop hij lachend zei: “Mijn naam is ook Henry, maar iedereen noemt me Harry. Ik heb geen idee waarom.” Bij zijn geboorte werd aangekondigd dat hij alleen door familieleden en mensen in zijn naaste kring ‘Harry’ zou worden genoemd. Maar geleidelijk begon iedereen op Kensington Palace hem met die naam aan te spreken, en zo is het blijven hangen.

Terwijl de Hertog van Sussex populairder bekendstaat onder de naam Harry, gebruiken de royals de naam ‘Henry’ eigenlijk alleen bij formele gelegenheden. Toen de officiële aankondiging werd gedaan van de verloving van Prins Harry en Meghan Markle, stond in de verklaring van het paleis: “Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Henry van Wales en mevrouw Meghan Markle zijn verloofd,” zoals gemeld door Cosmopolitan.

Het lijkt er echter op dat het gebruik van de bijnaam ‘Harry’ populair was onder mensen met de naam ‘Henry’ sinds het middeleeuwse Engeland. Volgens Metro werden monarchen die de naam Henry hadden vaak door vrienden aangesproken als Harry, wat een van de redenen zou kunnen zijn waarom Harry ook zo wordt genoemd.

2. De echte naam van koningin Victoria was Alexandrina

In de geschiedenis staat ze het meest bekend als koningin Victoria, maar ze werd eigenlijk geboren als Alexandrina Victoria. Ze is vernoemd naar haar peetvader Tsaar Alexander I. Nadat ze koningin werd, werd ze overgehaald om haar achternaam te veranderen in Victoria. Ze hield echter vast aan haar voornaam en begon die zelfs als haar eerste naam te gebruiken. Van 1837 tot 1901 was zij koningin van het Verenigd Koninkrijk.

3. Koningin Máxima van Nederland heet eigenlijk Máxima Zorreguieta Cerruti

Koningin Máxima, de vrouw van koning Willem Alexander van Nederland, heeft een volledige naam die wat exotischer klinkt dan haar koninklijke titel. Ze werd geboren als Máxima Zorreguieta Cerruti op 17 mei 1971 in Buenos Aires, Argentinië. Toen ze trouwde met Willem-Alexander, werd ze koningin Máxima van Nederland, maar in informele situaties wordt ze vaak gewoon ‘Máxima’ genoemd.

4. Prinses Laurentien van Nederland heet eigenlijk Petra Laurentien Brinkhorst

Prinses Laurentien, de echtgenote van prins Constantijn van Nederland, heeft een volledige naam die misschien minder koninklijk klinkt dan haar titel. Ze werd geboren als Petra Laurentien Brinkhorst op 25 mei 1966 in Leiden, Nederland. De prinses staat bekend om haar betrokkenheid bij literatuur en geletterdheid en wordt vaak aangeduid als ‘Laurentien’ in informele contexten.

5. Kate Middleton heet eigenlijk Catherine

Bekend als Kate Middleton, werd de prinses van Wales eigenlijk geboren als Catherine Elizabeth Middleton.

6. Meghan Markle werd geboren als Rachel Meghan Markle

Tot verbazing van iedereen is Meghan Markle eigenlijk Rachel Meghan Markle. Ze heeft echter haar middelste naam als haar eerste naam gebruikt sinds ze op school zat. Haar schooljaarboekfoto’s tonen haar ook als ‘Meghan Markle’ en niet als ‘Rachel Markle’.

7. De echte naam van koning George VI was Albert

De vader van Koningin Elizabeth II, Koning George VI, werd eigenlijk geboren als Albert Frederick Arthur George Saksen-Coburg-Gotha, wat later veranderd werd in koning George toen hij de troon besteeg na zijn vader, George V.

8. Koning Filip van België heet eigenlijk Filip Leopold Lodewijk Maria

Hoewel hij internationaal bekendstaat als Koning Filip van België, is zijn volledige naam Filip Leopold Lodewijk Maria. De koning, geboren op 15 april 1960, heeft verschillende namen die traditioneel zijn voor leden van de Belgische koninklijke familie. Net als veel andere royals, gebruikt hij echter voornamelijk zijn eerste naam in het openbare leven.

Meer over: