Ga naar de inhoud

Welk matras verlicht rugpijn, pijnklachten en ondersteunt de wervelkolom?

Update:
Welk matras het beste bij rugpijn
In samenwerking met:

Een essentiële factor bij het verminderen van rugpijn en het ondersteunen van de wervelkolom, is het juiste matras. Veel mensen ervaren rugpijn, en een geschikt matras helpt aanzienlijk bij het verminderen van deze klachten.

Welke rol speelt een matras bij het verlichten van rugklachten?

Het beïnvloedt de drukpunten van het lichaam en helpt onnatuurlijke druk op de wervelkolom te verminderen. Rugpijn is een belangrijke oorzaak van arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. Het European Agency for Safety an Health at Work (voor veiligheid en gezondheid op het werk) schat dat ongeveer 1 op de 5 mensen in Europa rugklachten heeft, wat leidt tot aanzienlijk werkverzuim.

Een studie gepubliceerd in the Journal of Chiropractic Medicine suggereert dat persoonlijk aangepaste matrassen een positieve invloed hebben op rugpijn. 

Effect van een matras

Volgens het World Health Organization (WHO) hebben rug aandoeningen, zoals lage rugpijn, een aanzienlijke invloed op de levenskwaliteit, wat de dringende behoefte aan geschikte matrassen benadrukt.

Een matras dat te zacht is, kan leiden tot een slechte slaaphouding en extra druk op de wervelkolom. Hierdoor verergeren rugklachten.

Aan de andere kant kan een te hard matras ook leiden tot ongemak en extra druk op de rug, wat niet wenselijk is voor mensen met rugklachten. 

Wat zijn de beste matrassen voor rugpijn?

Als het aankomt op het kiezen van het beste matras voor rugpijn, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Voorbeelden zijn hardheid versus comfort, ondersteuning van de wervelkolom en de keuzes bij het kopen van een nieuw matras.

Verschillende matrassoorten hebben een positieve invloed op bij het verminderen van rugpijn en pijnklachten. Het type matras, zoals traagschuim, latex of pocketvering, maakt een groot verschil voor mensen met rugklachten.

Matrassen voor verlichting rugpijn: 

  1. Memory Foam Matrassen (Traagschuim matrassen): deze passen zich aan de contouren van het lichaam aan en verminderen drukpunten. Dit kan gunstig zijn voor mensen met rugpijn. Traagschuim matrassen staan bekend om hun vermogen om de druk gelijkmatig te verdelen over het lichaam. Wat tot een vermindering van rugklachten leidt. Het past zich aan de vorm van het lichaam aan en biedt optimale ondersteuning, waardoor rugpijn vermindert.
  2. Koudschuim matrassen zijn een andere optie die de druk gelijkmatig verdeelt en de wervelkolom goed ondersteunt. Deze eigenschappen dragen bij aan het verminderen van rug- en nekklachten, waardoor mensen met rugklachten comfortabeler slapen.
  3. Latex matrassen: bieden een uitstekende ondersteuning en hebben natuurlijke veerkracht, wat helpt bij het handhaven van de juiste wervelkolomuitlijning.
  4. Hybride matrassen: combineren verschillende materialen om zowel comfort als ondersteuning te bieden. Hierdoor zijn ze een goede optie voor mensen met bestaande rugklachten of pijn.
  5. Pocketvering matrassen: deze matrassen hebben individueel verpakte pocketveren die zich onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze de contouren van het lichaam beter volgen. Dit kan de ondersteuning aanpassen aan verschillende slaaphoudingen. Wat ideaal is voor mensen die wat zwaarder zijn of ouder en behoefte hebben aan extra rug ondersteuning.

Matrassen voor wervelkolom ondersteuning: 

  1. Medium-Firm matrassen (medium stevig): bieden over het algemeen de beste ondersteuning voor de wervelkolom. Door een evenwichtige combinatie van stevigheid en comfort bieden.
  2. Aanpasbare matrassen: Laten gebruikers de stevigheid aanpassen om een persoonlijke mate van ondersteuning te bereiken.

Voorbeelden van aandoeningen en de geschikte matrassoort

  • Spondylolisthesis: voor mensen met spondylolisthesis, waarbij een wervel uit positie is, kan een verstelbaar bed met een matras dat de wervelkolom goed ondersteunt, nuttig zijn. Overleg met een zorgverlener of matrassen speciaalzaak. 
  • Hernia’s: mensen met hernia’s kunnen baat hebben bij matrassen die druk op de rug verminderen. Memory foam of latex matrassen passen zich aan de lichaamsvorm aan en verminderen druk op de aangetaste gebieden.

Advies bij het kiezen van het juiste matras

Het is raadzaam om advies in te winnen bij het kiezen van het juiste matras, vooral wanneer je last hebt van rugpijn. Een matras specialist geeft het juiste advies over welk type matras het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en voorkeuren. 

Het 100 nachten proefslapen helpt je om de juiste keuze te maken. Dit stelt je in staat om het matras in alle rust thuis uit te proberen.

Veelgestelde vragen over matrassen

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een matras elke 7-10 jaar te vervangen. Als je merkt dat het matras zijn ondersteunende eigenschappen verliest of als je meer rugpijn ervaart, is het misschien tijd voor een nieuwe.

Helpt een kussen onder de knieën bij rugpijn?

Ja, het plaatsen van een kussen onder de knieën kan helpen om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden, vooral voor rugslapers. Het verlicht de druk op de onderrug.

Investeer in een goede nachtrust

Vergeet niet, een goede nachtrust is niet alleen een investering in een matras voor langere tijd; het is een investering in jouw welzijn. Kies wijs, slaap goed en geniet van een leven vrij van rugklachten. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven! 

Laat je adviseren

Tot slot nog een laatste tip: Doe de Matrassenvergelijking van Emma Sleep en stel op deze manier jouw perfecte matras samen. Laat je vooral uitgebreid informeren over de mogelijkheden om de perfecte slaapomgeving te creëren en krijg het beste slaapadvies van de experts van Emma Sleep.

In samenwerking met:

Meer over: