Ga naar de inhoud

Wat maakt gepensioneerden gelukkig?

Update:

Ruim 7 op de 10 gepensioneerden voelt zich momenteel (erg) gelukkig. Ondanks het feit dat we van crisis naar crisis gaan. Dat blijkt uit het grote Zingevingsonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Aan dit onderzoek namen recentelijk 1690 gepensioneerden met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar deel.

Wat bepaalt of de ondervraagden zich gelukkig voelen? Hoe word je gelukkig? Lees het in dit artikel. 

6 factoren die het geluksgevoel bepalen – dit maakt gepensioneerden gelukkig

1. Sociale contacten

Het hebben van sociale contacten blijkt de grootste factor te zijn die invloed heeft op het gevoel van geluk. Van de senioren met veel sociale contacten is maar liefst 90% (erg) gelukkig. Van de senioren die aangeven maar zelden sociale contacten te hebben, is slechts 23% gelukkig. Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB geeft aan dat contact dus nog belangrijker is voor het geluk van senioren dan gezondheid. Rep: “Waarom investeren we dan als overheid niet meer in verenigingen die voor die sociale connectie zorgen, zodat een nog grotere groep betrokken kan worden?”

2. Gezondheid

Problemen met de gezondheid trekken een zware wissel op het geluk van senioren. De groep senioren die relatief weinig gezondheidsproblemen heeft, geeft aan (erg) gelukkig te zijn. Wanneer gezondheidsklachten het leven (ernstig) beperken is het gelukkig-zijn-percentage een stuk lager: nog maar 53%. Gezondheid is erg bepalend voor de vraag hoe gelukkig we ons voelen. Het blijft maar een lastige vraag, wat gepensioneerden gelukkig maakt.

3. Levenspartner maakt gepensioneerden gelukkig

Senioren met een levenspartner geven vaker op gelukkig te zijn dan senioren zonder levenspartner: driekwart versus de helft van de ondervraagden. Het dagelijks ‘je leven met iemand kunnen delen’ maakt een groot verschil. Dat kan ook deels verklaarbaar zijn doordat mensen met een relatie doorgaans meer sociale contacten hebben. En dat is de factor die het meest bijdraagt aan de ervaring van geluk en zingeving. 

4. (Vrijwilligers)werk

Werkende AOW’ers zijn gelukkiger dan niet werkenden: 93% versus 72% zegt gelukkig te zijn. Wat doe je met je tijd wanneer je werk na je pensioenleeftijd stopt? Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de ondervraagden goed over die levensvraag heeft nagedacht. En zich ook degelijk voorbereid hebben op hun pensionering. Dat varieert van het volgen van bijvoorbeeld de cursus Pensioen in Zicht, boeken over dit onderwerp lezen of advies over de financiële gevolgen van het pensioen. 

De grootste verandering na je pensionering is natuurlijk dat het dagelijkse contact met je collega’s stopt. Om dat gat te vullen doet maar liefst 75% van de senioren vrijwilligerswerk. Daarbij kunnen ze hun levenswijsheid goed inzetten. Rep: “Senioren zijn ontzettend belangrijk in vrijwilligersorganisaties. Ook uit ons onderzoek blijkt dat een groot deel van de senioren zich graag inzet voor een ander. En zolang geest en lijf het toelaten, moeten mensen dit zeker blijven doen.” 

5. Mantelzorger

De 65-plussers houden verenigingen en sportclubs draaiende, ontlasten jonge gezinnen door als grootouders op de kinderen te passen en zetten zich in als mantelzorger. Een kwart van de senioren is mantelzorger. Uit het onderzoek blijkt dat 22% van de 80 plussers zelf mantelzorger is. 

6. Kleine dingen maken gepensioneerden gelukkig

Uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste senioren vinden dat het geluk schuilt in de kleine dingen van het leven. Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend te zijn. Zingeving ervaar je wanneer je iets voor een ander doet, zeggen veruit de meeste senioren. Dat maakt je gelukkig. Hetzelfde geldt voor het lezen van een goed boek of eropuit gaan in de natuur. 

Meer over: