Ga naar de inhoud

Wordt voortbestaan van de mensheid bedreigd?


De kwaliteit van spermacellen gaat wereldwijd met rasse schreden achteruit. Dat blijkt uit de onlangs gepresenteerde vervolgstudie van een onderzoek uit 2017, waaruit bleek dat in 40 jaar tijd de spermakwaliteit fors was teruggelopen bij mannen in Europa en de VS. Het onderzoek (gehouden van 2011 tot 2018) behelst 53 landen. Het aantal zaadcellen per zaadlozing lag bij mannen in Europa en de VS gemiddeld ruim 59 procent lager dan in 1973. Wat is de reden van deze verslechtering? Lees hier hoe dat komt. 

Uitbreiding slechte spermakwaliteit voortbestaan mensheid

Uit deze vervolgstudie blijkt dat ook de spermakwaliteit van mannen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië afneemt. Dat was bij het onderzoek in 2017 nog niet het geval. Inmiddels komt de afname van het aantal zaadcellen van mannen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië overeen met de afname van de spermakwaliteit van mannen in Noord-Amerika, Europa en Australië. 

Versnelling afname aantal spermacellen

Na 2000 blijkt de verslechtering versneld te verlopen. “We zien wereldwijd een afname van het aantal zaadcellen van meer dan 50 procent in de afgelopen 46 jaar, een afname die in de laatste jaren nog is versneld”, zegt hoofdonderzoeker professor Hagai Levine van de Hebrew University of Jerusalem. 

Volgens Levine hebben leefstijlkeuzes en chemische stoffen in de omgeving waarschijnlijk een negatief effect op de ontwikkeling van de foetus. Het onderzoek gaat niet in op de reden van de verslechtering van de kwaliteit van het sperma, hiervoor verwijst Levine naar een ander recent onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat het probleem al ontstaat bij de ontwikkeling van de foetus. Er is een verstoring van de ontwikkeling van het voortplantingsstelsel die leidt tot een levenslange verminderde vruchtbaarheid. 

Is Bisfenol A de boosdoener?

Naar alle waarschijnlijkheid zijn hormoonverstorende stoffen, zoals bisfenol A de boosdoeners. Bisfenol A is te vinden in plastic materiaal (plastic bakjes bijvoorbeeld), en wordt gebruikt als beschermlaag van speelgoed en blik. Zodra een moeder deze stoffen binnen krijgt kan de ontwikkeling van het voortplantingsorgaan van het kind in gevaar komen. Volgens het Voedingscentrum krijgen we bisfenol A via onze voeding maar zeer beperkt binnen. De Europese regels voor het gebruik van de stof zijn streng.

Kanarie in de kolenmijn

Volgens Levine hebben we een serieus probleem en dienen de bevindingen van het nieuwe onderzoek als een kanarie in de kolenmijn, oftewel een vroegtijdig alarmsignaal. Levine: “We hebben een serieus probleem. Als we dat niet oplossen kan het voortbestaan van de mensheid worden bedreigd. Daarom roepen we op tot wereldwijde actie om onze omgeving gezonder te maken.” 

Gedeelde zorgen voortbestaan mensheid

Hoogleraar milieu geneeskunde en volksgezondheid Shanna Swan deelt deze zorgen. Swan: “De problematische afname van de spermaconcentratie en het totale aantal zaadcellen met meer dan 1 procent per jaar is consistent met andere negatieve trends op het gebied van de mannelijke gezondheid, zoals de toename van teelbalkanker, hormonale verstoringen en geboorteafwijkingen, maar ook een afname van de vrouwelijke vruchtbaarheid. Dit kan zo niet doorgaan.” 

Dr. Channa Jayasena leidt een onderzoeksgroep aan het Imperial College die tot doel heeft nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor mannen en vrouwen met reproductieve aandoeningen. Jayasena wordt regelmatig uitgenodigd om andere artsen bij te praten over de behandeling van reproductieve aandoeningen. Ook hij maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van het sperma van mannen. Jayasena: “Deze conclusies passen bij het groeiende narratief dat de gezondheid van mannen achteruitgaat door leefstijlfactoren zoals obesitas, te weinig beweging, vervuiling en blootstelling aan chemische stoffen. Het bewijs daarvoor als oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid is al meermaals gepubliceerd. Verbetering van de leefstijl zal het sperma van mannen verbeteren, zodat meer koppels weer baby’s kunnen krijgen zonder vruchtbaarheidsbehandeling.” 

Tegengeluid voorbestaan mensheid

Een tegengeluid komt van professor Allan Pacey van de University of Sheffield. Pacey meent dat de spermakwaliteit helemaal niet zo veel slechter geworden is, maar dat we tegenwoordig andere meetmethodes gebruiken dan in de jaren 70. De hoeveelheid zaadcellen worden volgens Pacey eenvoudigweg nauwkeuriger geteld dan in de jaren 70. Hij ontkent het probleem dat mannen minder vruchtbaar zijn niet. Volgens Pacey komt dit echter door het feit dat mannen op latere leeftijd kinderen krijgen, wat de verklaring zou zijn van de lagere kwaliteit van hun zaad. 

Bron: Human Reproduction

Meer over: