Ga naar de inhoud

Waarom stijgt het aantal vrouwen met longkanker?


De komende 10 jaar sterven steeds meer vrouwen door longkanker. Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Nu overlijden er gemiddeld 86 vrouwen per week aan longkanker, over 10 jaar zijn dit er 106. Lees hier waarom er steeds meer vrouwen sterven aan deze vreselijke ziekte. 

Steeds meer vrouwen sterven aan longkanker, hoe kan dat? 

Het IKNL publiceert elke 10 jaar een rapport waarin het instituut voorspelt wat er op het gebied van kanker gaat gebeuren. Zo is in 2032 de verwachting dat er 780.000 mensen de diagnose kanker krijgen. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan voorheen. Met name het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker gaat stijgen. Volgens de directeur van het IKNL heeft dat te maken met een inhaaleffect. Vrouwen gaan later roken dan mannen. Daarnaast is het percentage rokende vrouwen minder gedaald dan dat van de mannen. 

Vergrijzing speelt ook een grote rol 

Naast deze factoren speelt vergrijzing ook een grote rol. Hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans is dat ze te maken krijgen met kanker. De kans op overlijden is ook steeds kleiner. Dit komt door de effectieve behandelingen. Ondanks deze effectiviteit, verwacht het IKNL dat er steeds meer vrouwen overlijden aan longkanker.

Wat is longkanker precies?

Longkanker wordt ook wel longcarcinoom genoemd. Er zit dan een kwaadaardige tumor in 1 of beide longen. Je kunt door verschillende (erfelijke) factoren te maken krijgen met longkanker, maar roken is de belangrijkste risicofactor. Ongeveer 85% van alle gevallen van longkanker komt door roken. Deze verschrikkelijke ziekte kan verschillende klachten geven. Denk aan prikkelhoest, bloed in opgehoest slijm en kortademigheid.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: Linda.nl, Thuisarts.nl, Kanker.nl

Meer over: