Ga naar de inhoud

Lamabloed, dé oplossing voor artrosepatiënten?


Goed nieuws voor de mensen met artrose! Antilichamen die geproduceerd worden door lama’s lijken te helpen tegen deze nare ziekte. Het bloed van lama’s is essentieel bij de ontwikkeling van een nieuwe medicijn. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel! 

Antilichamen van lama’s zijn multi-inzetbaar

De antilichamen van lama’s zijn multi-inzetbaar voor de bestrijding van artrose en andere ziektes. Omdat de antilichamen van lama’s kleiner zijn dan die van mensen, kunnen ze makkelijk gecombineerd worden met giftige stoffen. Denk aan toxinen in een chemokuur, om zo ziektes tegen te gaan. De antilichamen worden daarom ook wel gezien als legosteentjes, omdat je er heel veel mee kunt ‘maken’. Minder pijn of niet meer ziek zijn dankzij lamabloed klinkt daarom misschien als een grap, maar het is zeker waar. Momenteel worden de mogelijkheid van de antilichamen van lama’s uitgebreid onderzocht. 

Is lamabloed de oplossing voor artrosepatiënten? 

De antilichamen van lama’s binden zich aan de cellen van de ziekteverwekkers. Hierdoor word je niet meer ziek of voel je geen pijn meer. Onderzoekers spuiten een klein onderdeel van artrose in bij lama’s. De wollige dieren maken zelf automatisch antilichamen aan die de artrose aanpakken. Vervolgens wordt er weer bloed afgenomen, waar de antilichamen uit worden gehaald.

Medicijn tegen artrose zeer gewenst 

Deze nieuwe ontwikkeling komt van het bedrijf Orthros Medical uit Raalte, dat pas een paar jaar bezig is met de zoektocht naar een medicijn tegen artrose. Het bedrijf heeft in samenwerking met Universiteit Twente al grote stappen gezet. Fijn, want ruim 1.5 miljoen mensen lijden aan deze ziekte en hebben elke dag pijn. Op dit moment moeten doktoren hun artrosepatiënten vertellen dat ze er maar mee moeten leren leven, omdat er geen medicijn of oplossing is. Als het zo verder gaat, worden er over 2 jaar klinische studies met mensen uitgevoerd. 

Stoffen uit lamabloed inzetten voor andere ziektes

Artrose is niet de enige ziekte waarbij lamabloed kan helpen. De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor verschillende soorten kanker. Als het antilichaam dicht bij een tumor gebruikt kan worden, kunnen de afweerreacties en mogelijke bijwerkingen veel minder zijn. Juich niet te snel, er gaat waarschijnlijk wel 10 jaar overheen voor het op de markt is.

Geen risico’s voor lama’s 

Geen zorgen, voor de dieren zijn er geen risico’s aan verbonden. Een gespecialiseerd team dient de lama’s in totaal 4 injecties toe, die vergelijkbaar zijn met vaccins voor mensen. Een paar maanden later wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, waar immuuncellen uitgehaald worden. Daarna gaan de lama’s gewoon de wei weer in. Klaar zijn ze!

Meer over: