Ga naar de inhoud

Hypochondrie: dit zijn de symptomen en oorzaken


Hypochondrie kan leiden tot enorme angst en lichamelijke symptomen. Bovendien kan het een grote invloed hebben op iemands leven. Wat is hypochondrie? Wat zijn symptomen en oorzaken? Hoe ga je hiermee om? Lees er alles over in dit artikel.

Wat zijn de symptomen van hypochondrie?

Een persoon met hypochondrie, een hypchonder. ervaart een breed scala aan symptomen dat hun leven erg moeilijk maakt. De angst voor het onder de leden hebben van een ernstige ziekte kan lichamelijke symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, pijn op de borst, overmatig zweten, hartkloppingen en duizeligheid. Het kan ook leiden tot psychische symptomen zoals paniekaanvallen, depressie, slaapproblemen en obsessieve gedachten.

De hypochonder is zich bewust van elk symptoom in zijn lichaam. Elke bult, vlek, pijn, kriebel, kramp, steek, tinteling, trilling of gewichtsschommeling wordt gecontroleerd en gevolgd, in de grote zoektocht naar bewijzen van een ernstige ziekte. Zo’n persoon is er heilig van overtuigd dat er iets mis is. Je angst om een ernstige ziekte te hebben, beïnvloedt jouw kwaliteit van leven. Je kunt niet meer goed functioneren op je werk, thuis of op school.

Oorzaak ziektevrees

Hypochondrie kan iedereen treffen. Het komt alleen vaker voor bij mensen die een belangrijke bedreiging voor hun gezondheid hebben meegemaakt, zoals de diagnose kanker, een grote operatie of een langdurige ziekte. Het komt ook vaker voor bij mensen met angststoornissen, depressies en obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD). Zoals met veel stoornissen is er niet één duidelijke oorzaak, meerdere factoren spelen een rol. Wanneer je minimaal langer dan 6 maanden dagelijks last ondervindt van de symptomen voldoe je aan het ziektebeeld ‘ziektevrees’.

Waar komt de term hypochondrie vandaan?

De term ‘hypochondrie’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘hypo’, wat ‘onder’ betekent, en ‘khondros’, wat ‘kraakbeen van het borstbeen’ betekent. Het werd voor het eerst gebruikt in een medische context in de 17e eeuw om te verwijzen naar een mentale stoornis die wordt gekenmerkt door overmatige angst voor een ernstige ziekte. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt om een overdreven preoccupatie met de eigen gezondheid te beschrijven en een ongegronde overtuiging dat men een ernstige ziekte heeft of zal krijgen. Er wordt tegenwoordig een nieuwe naam gebruikt, namelijk ziekteangststoornis. Het wordt soms ook ziektevrees of ziektefobie genoemd. De stoornis komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. 

Is hypochondrie een angststoornis?

Hypochondrie is een psychische aandoening waarbij iemand zich bezighoudt met de angst om een ernstige ziekte te hebben of te krijgen. Mensen met hypochondrie richten zich vaak obsessief op hun lichamelijke symptomen en denken dat ze een ernstige ziekte hebben, zelfs als daar geen aanwijzingen voor zijn. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan uit overmatig piekeren, het controleren op tekenen van ziekte, het ondergaan van talrijke medische tests en het zoeken naar geruststelling door artsen. 

Hoe kun je omgaan met hypochondrie?

Een therapeut kan helpen symptomen te beheersen en strategieën te ontwikkelen om met angst en bezorgdheid om te gaan.

De sleutel tot het effectief omgaan met hypochondrie is het ontwikkelen van gezonde coping-strategieën en het oefenen van zelfzorg. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veel gebruikte therapie om mensen met hypochondrie te helpen hun angst te verminderen door hun irrationele overtuigingen uit te dagen en hen te helpen controle te krijgen over hun emoties. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken zoals mindfulness en progressieve spierontspanning worden gebruikt om de lichamelijke symptomen te helpen verminderen.

Naast het zoeken van professionele hulp zijn er 6 praktische stappen die je zelf kunt nemen om je ziekte angststoornis onder controle te krijgen. Deze omvatten:

  1. Beperk blootstelling aan nieuws over gezondheid  
  2. Vermijd online zoeken naar medische informatie  
  3. Leer over cognitieve vervormingen en negatieve gedachten uitdagen  
  4. Oefen ontspanningstechnieken, zoals diep ademhalen.  
  5. Houd een dagboek bij van jouw gedachten, gevoelens en gedragingen.  
  6. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende

Het is belangrijk op te merken dat hypochondrie een behandelbare stoornis is en met de juiste steun en behandeling kunnen mensen leren omgaan met hun angst en een gezond en bevredigend leven leiden. Als jij of iemand die je kent worstelt met hypochondrie, is het belangrijk om meteen professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij je huisarts. 

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: