Ga naar de inhoud

Dit zegt je favoriete slaaphouding over jou

In samenwerking met:

Slaap je het liefst op je rug, je zij of je buik? Jouw favoriete slaaphouding kan van alles over je persoonlijkheid én gezondheid vertellen. De ene slaaphouding is namelijk nét iets beter voor je dan de andere. 

Geen zorgen: we leggen ook uit hoe je, ongeacht jouw (vaste) slaaphouding, altijd voor de beste nachtrust gaat. 

Slaaphouding: op de buik

Slaap jij op je buik? Dan beginnen we meteen maar met het slechte nieuws: het is niet de meest gezonde slaaphouding. Doordat je hoofd gedraaid ligt, kun je last krijgen van een stijve nek en pijn aan de onderrug. Ook belemmert deze positie de ademhaling. Het is moeilijker om door je buik adem te halen, wat nu juist de ademhaling is die voor ontspanning zorgt.

Is er dan helemaal niets positief te zeggen over buikslapen? Toch wel. Het vermindert het snurken én het werkt soms tegen slaapapneu. Dat zijn helaas de enige voordelen van buikslapen. Als je in deze houding slaapt en vaak moeite hebt om in slaap te komen, dan kan een andere slaaphouding proberen best eens helpen.

Uit onderzoek is gebleken dat buikslapers vaak een open, sociale persoonlijkheid hebben, en dat ze kritiek lastig vinden. 

3 tips voor buikslapers

  1. Maak gebruik van een positioneringskussen, dat voorkomt dat je op je buik rolt
  2. Schaf een nieuw matras met zachtere heup- en schouderzone aan
  3. Eet en drink niet te zwaar ’s avonds, een zwaar gevoel op de maag verhoogt de neiging tot buikslapen

Slaaphouding: op de rug

Slaap jij juist andersom, en lig je het liefst op je rug? Dat is een stuk beter voor je spieren én de beste positie voor een goede, gelijkmatige ademhaling. Voor snurkers en mensen met slaapapneu is het echter een minder goede slaaphouding, omdat het de klachten kan verergeren. Ook kan je – bij een te zacht matras – last krijgen van je rug, omdat je onderrug te veel in het matras zakt.

Wanneer we naar persoonlijkheid kijken, zijn er 2 soorten rug slapers.

  1. Kaarsrecht: als jij op je rug ligt met je armen recht naast je, dan kun je verlegen zijn. Ook ben je vaak perfectionistisch en leg je de lat voor jezelf en anderen erg hoog.
  2. Zeester: lig je juist met je armen en benen wijd, dan ben je een goede luisteraar die voor iedereen klaarstaat.

Slaaphouding: op de zij

Mensen die op hun zij slapen lopen het minste risico op rugklachten, omdat hier hun ruggengraat in de meest ideale positie ligt (mits er op het juiste matras en met het juiste kussen geslapen wordt). Ook hebben zijslapers minder last van snurken en brandend maagzuur. Wel kan deze positie sneller rimpels veroorzaken, omdat je gezicht ‘s nachts in het kussen drukt. Dit is verreweg de meest populaire slaappositie, vooral onder vrouwen. Een variant op deze houding is de foetushouding, waarbij je opgekruld ligt met opgetrokken benen.

Volgens onderzoek zijn mensen die zo slapen gevoelig, empathisch en vriendelijk, maar kunnen ook onzeker zijn. Deze slaaphouding geeft namelijk een veilig, beschermd gevoel.

5 voordelen slapen op je linkerzij

  1. Beter voor je hart (de bloedcirculatie)
  2. Je spijsvertering wordt er gelukkig van 
  3. Beter voor je rug (ruggengraat)
  4. Minder last van brandend maagzuur
  5. Je nieren en mild werken beter

Emmasleep-slaappositie

Wat te doen bij rugproblemen?

Word jij regelmatig wakker met rug- of nekpijn? Dan kan het helpen om niet alleen naar jouw slaaphouding, maar ook naar jouw matras te kijken. Het matras speelt namelijk een grote rol in hoe goed jij slaapt. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je niet goed ondersteund wordt, waardoor je ruggengraat en wervelkolom scheef gaan staan en je klachten krijgt. Een te hard matras zorgt ervoor dat er juist te veel druk op je gewrichten en botten komt, wat ook voor pijn zorgt. Een pocketveringmatras, zoals het Hybrid Matras, biedt uitkomst. 

Zo’n matras heeft verschillende zones die zich aanpassen aan het lichaam. Zachte zones (met dunne veertjes) bevinden zich op schouder- en heuphoogte, zodat er niet te veel druk op de gewrichten komt. Harde zones zitten juist bij de benen en wervelkolom, zodat deze recht blijven liggen. Dat ligt heerlijk comfortabel, waardoor je beter slaapt en uitgerust en zonder pijn wakker wordt.

Beste slaappositie bij lichamelijke klachten

  • Rugpijn: op je rug slapen
  • Menstruatiepijn: in foetushouding slapen
  • Pijnlijke heupen: op je rug slapen is de beste optie
  • Brandend maagzuur: op je linkerzij slapen
  • Ontstoken holtes: op je rug slapen, maar niet plat (iets hoger liggen)
  • Schouderpijn: op je zij slapen maar je armen niet omhoog of op je rug slapen
  • Stijve nek: kies vooral het juiste kussen en op je rug slapen

Wil je meer slaaptips? De experts van Emma Sleep vertellen je alles over het creëren van een goede nachtrust. 

In samenwerking met:

Meer over: