Draai voor klassieke weergave

De redenen waarom je vaker je horoscoop zou moeten lezen

Veel mensen lezen hun horoscoop om te ontdekken wat de toekomst voor hen in petto heeft. Ook wanneer je er niet helemaal in gelooft of je van mening bent dat dit korte tekstje op iedereen van toepassing kan zijn, zoek je meestal toch enige aanknopingspunten. Wij leggen uit waarom je dit doet en welke redenen er zijn om (nog) vaker je horoscoop te lezen.

Wat is een horoscoop?

Een horoscoop is vaak een kort stukje tekst waarin staat wat de toekomst jou brengt. Er wordt een voorspelling gegeven over verschillende thema’s zoals liefde, werk, vriendschap, familie en gezondheid. Deze kunnen zowel gaan om het verleden, het heden als de toekomst. Horoscopen zijn gebaseerd op het verband tussen hoe de zon, maan en planeten staan en wat er op dat moment op aarde gebeurt. Er zijn daarmee twaalf verbanden, ook wel de dierenriem genoemd. Elk verband is ongeveer 30 graden breed en vertegenwoordigt een bepaald sterrenbeeld. Een horoscoop is daarmee een astrologische voorstelling van het hemelgewelf, gezien vanuit een specifieke plaats op aarde op een welbepaald moment. De term horoscoop is afgeleid van het Griekse horoskopos, wat staat voor ‘kijken naar de uren’. Best ingewikkeld nog, nietwaar? 

Waarom je vaker je horoscoop moet lezen

Vrijwel alle magazines, kranten en websites hebben horoscopen in hun repertoire zitten. Hoewel het merendeel van alle lezers zegt niet in de horoscopen te geloven, worden ze steeds meer gelezen en zitten er wel degelijk voordelen aan het lezen van je horoscoop.

Het geeft je een stukje houvast

Volgens diverse experts geeft een horoscoop je een stukje houvast waar je (on)bewust naar op zoek bent. Omdat er in een horoscoop vaak redelijk vage uitspraken en beloftes worden geschetst, is het al snel toepasbaar op verschillende personen. Hierdoor krijg je het gevoel dat de horoscoop echt over jou gaat, waardoor je het als betrouwbaar ervaart. Hierdoor geeft je horoscoop je een stukje zekerheid en een goed gevoel.

Een duwtje in de rug

Een horoscoop kan je een duwtje in de rug geven om bepaalde stappen te ondernemen en laten je meer in jezelf te geloven. Een horoscoop geeft je vaak net het zetje dat je nodig hebt. Hoe vaak heb je al niet in je horoscoop gelezen dat je je angst opzij moet zetten en het gewoon moet proberen – omdat het je nu wel gaat lukken? Waarschijnlijk heel vaak. Zulke boodschappen worden vaak gebruikt, omdat ze bij (bijna) iedereen baat hebben.

Geruststelling en bevestiging

Een horoscoop kan je geruststelling en bevestiging geven. Het geeft de illusie dat je leven niet bestaat uit een reeks willekeurige gebeurtenissen. Hierdoor krijg je het gevoel dat niks toevallig gebeurt, maar altijd met een reden. Dit gevoel wordt als zeer prettig ervaren, omdat mensen zich vaak onzeker voelen. Als je horoscoop aangeeft dat je het goed doet op je werk, geloof je dit en vallen deze onzekerheden weg.

De toon is positief

Een horoscoop is meestal (grotendeels) positief van toon. Je krijgt bijvoorbeeld een financiële meevaller of je komt weer een oude bekende tegen. Of je horoscoop nou wel of niet uitkomt, je krijgt er in ieder geval een fijn gevoel van. Dit wordt ook wel een placebo-effect genoemd. Van het idee van het krijgen van een financiële meevaller wordt iedereen blij, toch?

Wat is jouw sterrenbeeld?

Om jouw sterrenbeeld te kunnen bepalen, hoef je alleen maar je geboortedatum te weten. Je kunt dan eenvoudig opzoeken welk sterrenbeeld bij jou hoort:

 • Ram - 21 maart t/m 20 april
 • Stier - 21 april t/m 21 mei
 • Tweelingen - 22 mei t/m 21 juni
 • Kreeft - 22 juni t/m 23 juli
 • Leeuw - 24 juli t/m 23 augustus
 • Maagd - 24 augustus t/m 23 september
 • Weegschaal - 24 september t/m 23 oktober
 • Schorpioen - 24 oktober t/m 22 november
 • Boogschutter - 23 november t/m 22 december
 • Steenbok - 22 december t/m 20 januari
 • Waterman - 21 januari t/m 18 februari
 • Vissen - 19 februari t/m 20 maart

Lees meer

Auteur: Ilse Bloemendal