Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vogelpoep voorkomen en verwijderen doe je zo

Vogelpoep verwijderen is geen leuke klus. Het moet toch gebeuren als je van je tuin, huis én auto wilt blijven genieten. Vogelpoep is niet alleen vies, het kan ook nog eens schade achterlaten. Hoe langer je wacht met schoonmaken hoe lastiger het wordt om de vogelpoep te verwijderen. In dit artikel lees je hoe je vogelpoep kan voorkomen en hoe je vogelpoep effectief verwijdert.

1. Vogelpoep op je auto

Vogelpoep op een auto voorkomen

Je kunt niet voorkomen dat vogels op jouw auto poepen. Echter zijn er wel een paar dingen die je op voorhand kan doen om de schade te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen! Parkeer je auto niet in het zonlicht, door zonlicht en warmte trekt het zuur nog sneller in de autolak. Parkeer de auto daarom in een parkeergarage of in de schaduw. Doe dit liever niet onder een boom, zo voorkom je een heleboel vogelpoep en hars. Zorg ook voor een goede waxlaag op je auto. Dit zorgt ervoor dat de zuren van de vogelpoep niet meteen in je lak trekken. Als je auto voor een langere tijd op dezelfde plek staat, schaf dan een beschermhoes aan. 

Vogelpoep verwijderen van een auto zonder schade te maken

Vogelpoep kan schadelijk zijn voor de lak van je auto. De zuren in vogelpoep kunnen een verkeerde werking hebben op de lak. Haal daarom de vogelpoep zo snel mogelijk weg. Je doet dit met lauw water en zeep. Als de vogelpoep al is uitgehard, leg er dan een natte doek op. Laat het een tijdje liggen en dep het voorzichtig van je auto af. Alleen zo verwijder je vogelpoep zonder krassen van je auto.

2. Vogelpoep in je tuin

Vogelpoep in je tuin voorkomen

Dat vogels in je tuin poepen, is helaas onvermijdelijk. Er zijn dingen die je kunt doen om het te voorkomen. Zorg ervoor dat je je tuin vrijhoudt van voedsel en eetbaar afval, omdat vogels hierop afkomen. Houd om deze reden ook je afvalemmers en containers goed gesloten. Tot slot kan je voorkomen dat vogels nestjes bouwen in jouw tuin. Als je eenmaal een nestje hebt in je tuin, zal de hoeveelheid vogelpoep in je tuin aanzienlijk toenemen. Je kunt nestjes voorkomen door alle gaten en buizen die beschut liggen of zitten, dicht te maken. Hier bouwen vogels het liefst hun nestje.

Vogelpoep in je tuin verwijderen

Voor terrassen of tuinpaden van steen gebruik je een harde borstel, heet water en een beetje allesreiniger. Giet dit op de vogelpoep en wacht een paar minuten zodat de vogelpoep losweekt. Gooi vervolgens een gieter wat water over de poep heen. Als er nog resten zitten, pak dan een bezem of harde borstel. Je zult zien dat je het zo weg krijgt. Let op: Gebruik nooit een hogedrukspuit om vogelpoep te verwijderen. Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar dat is het niet. Als je vogelpoep verwijdert met een hogedrukspuit verspreid je minuscule stukjes vogelpoep vol ziektekiemen door de lucht die je vervolgens inademt.

Voor houten tuinmeubels en vlonders gebruik je keukenpapier, heet water en allesreiniger. Boen hiermee de vogelpoep weg. Gaat het niet weg? Gebruik dan een spons. Als je tuinmeubels van teakhout hebt, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel. Voor de bekleding van je tuinmeubels gebruik je een spons, heet water en allesreiniger. Wrijf de vlek met een lichte, draaiende beweging schoon, dep het na met wat warm water en laat de stof goed opdrogen. Dag vogelpoep!

3. Vogelpoep op je huis

Vogelpoep op je huis voorkomen

Vogelpoep op je huis is echt verschrikkelijk. Helemaal op je ramen, als je ze net gelapt hebt… Vogelpoep op je huis kan je helaas niet voorkomen, maar wel verminderen. Je kunt veel vogelpoep voorkomen door het territorium van de vogels te achterhalen. Vogels kiezen namelijk altijd een territorium. Eenmaal gekozen is dat hun woon- en slaapplek. Ze kiezen graag voor dakranden om te gaan roesteren. Roesteren houdt in dat vogels over de dakrand uitkijken en zo hun omgeving bekijken. Omdat vogels hier veel zitten, laten zij hier ook veel vogelpoep achter. Plaats daarom op hun territorium een vogelwering. Een vogelwering is een attribuut dat in of aan de dakgoot of dakvoet bevestigd wordt en waarmee vermeden wordt dat vogels op rand van de dakgoot of op de rand van het dak gaan zitten. Pak jij het liever iets diervriendelijker aan? Plaats dan een vogelnet.

Vogelpoep op je huis verwijderen

Heeft een vogel poep achtergelaten op je huis? Verwijder de poep zo snel mogelijk, want de ammoniak en de zuren in de vogelstront kunnen ook op je huis lelijke vlekken geven. Wees met het schoonmaken van je ramen extra voorzichtig. Gebruik een sopje, een zachte borstel, een zeem of een nylon sponsje. Gebruik absoluut geen groen schuursponsje, want dan maak je grote krassen.

Voor houten kozijnen gebruik je keukenpapier, heet water en allesreiniger. Boen hiermee de vogelpoep weg. Gaat het niet weg? Gebruik dan een spons. 

Voor de stenen gebruik je een harde borstel, heet water en allesreiniger. Giet dit op de vogelpoep en wacht een paar minuten zodat de vogelpoep losweekt. Gooi vervolgens een gieter met water over de poep heen. Als er nog resten zitten, pak dan een bezem of harde borstel.

Tip: Vogelpoep kan schadelijk zijn voor je gezondheid vanwege bepaalde bacteriën die het bij zich draagt. Als je vogelpoep gaat verwijderen, zorg dan altijd voor een lange broek, dichte schoenen, waterbestendige werkhandschoenen en oogprotectie. Het klinkt misschien wat overdreven, maar als je weet dat vogelpoep gelinkt is aan een verscheidenheid van gezondheidsproblemen – ben je blij dat wij je bij deze gewaarschuwd hebben.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal