Ga naar de inhoud

Tuinkussens schoonmaken, de beste tips

Update:
tuinkussens schoonmaken tips

Kunnen de tuinkussens al opgeborgen worden of komen er misschien nog zonnige dagen aan? Hoe dan ook is het fijn als ze weer fris zijn. Het schoonmaken van tuinkussens is een lastige klus, vooral als ze vuil en vlekken hebben opgelopen zoals vogelpoep, schimmel of zonnebrandcrème.

Lees in dit artikel hoe je je kussens weer schoon krijgt. Lees ook tips uit grootmoeders tijd!

Wat voor vlekken hebben tuinkussens en hoe behandel je die?

Tuinkussens kunnen allerlei soorten vlekken oplopen, afhankelijk van het gebruik en de omgevingsfactoren. Enkele veelvoorkomende vlekken op tuinkussens zijn onder andere:

1. Vogelpoep

Omdat tuinkussens vaak buiten worden gebruikt, kunnen ze gemakkelijk blootgesteld worden aan vogelpoep, vooral als ze onder bomen staan. Hoe krijg je dit weg? 

  • Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk van de vogelpoep met een lepel.
  • Maak een mengsel van water en milde zeep, dep de vlek voorzichtig en spoel grondig af.
  • Behandel eventuele resterende vlekken met een mengsel van water en azijn.

2. Voedsel en dranken

Tijdens gezellige buitenmaaltijden kunnen het morsen van eten en drinken, zoals ketchup, wijn, sauzen en vruchtensappen, vlekken op de kussens veroorzaken. Hoe verwijder je deze moeilijke vlekken?

  • Dep de vlek onmiddellijk voorzichtig met een doek om overtollig materiaal te verwijderen. Gebruik een reinigingsoplossing van water en afwasmiddel om de vlek te behandelen. Spoel goed na om het reinigingsmiddel te verwijderen.
  • 2e mogelijkheid uit grootmoederstijd: Dep de vlek met talkpoeder of maïszetmeel om overtollig vet te absorberen. Was de vlek met een mengsel van water en afwasmiddel en spoel grondig na.

3. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème kan olieachtige vlekken achterlaten op tuinkussens. Hoe verwijder je zonnebrandcrème?

  • Dep de vlek met een doek om overtollige olie te absorberen.
  • Behandel de vlek met een mengsel van water en vloeibaar afwasmiddel, en spoel grondig na.

4. Grasvlekken

Als kussens op het gras liggen, kunnen er grasvlekken ontstaan, vooral als het gras vochtig is. Hoe haal je die grasvlekken weg?

  • Behandel grasvlekken met een mengsel van water en azijn.
  • Dep de vlek voorzichtig en spoel af.
  • Was het kussen indien nodig volgens de was-instructies.

5. Zweet en lichaamsoliën

Het lichaam van mensen die op de kussens zitten, kan zweet en lichaamsoliën achterlaten, wat na verloop van tijd vlekken en geurtjes veroorzaakt. Wat doe je hiertegen?

  • Was de kussenhoezen regelmatig volgens de was-instructies om ophoping van zweet en lichaamsoliën te voorkomen.
  • Voeg een kopje azijn toe aan het spoelwater om geurtjes te neutraliseren.

6. Vlekken van huisdieren

Als huisdieren op de kussens liggen, kunnen ze haren, modderige pootafdrukken en zelfs urinevlekken achterlaten. Hoe verwijder je huisdier vlekken?

  • Verwijder zoveel mogelijk haren en vuil met een pluizenroller of een borstel.
  • Dep vochtige vlekken voorzichtig en behandel ze met een mengsel van water en azijn.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

7. Roestvlekken

Metalen voorwerpen, zoals tuinmeubilair, kunnen roest achterlaten op kussens als ze nat worden. Hoe krijg je roest weg?

  • Behandel roestvlekken met een commerciële roestverwijderaar volgens de instructies. Test het product eerst op een klein stukje van het kussen om schade aan de stof te voorkomen.
  • Liever op natuurlijke basis? Wrijf de vlek voorzichtig in met een citroen- of limoensap om het roestproces te stoppen. Meng zout en citroensap tot een pasta en breng dit aan op de vlek. Laat het enige tijd inwerken en veeg het dan af. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen voor een goed resultaat. 

8. Inktvlekken

  • Breng een beetje melk aan op een doek en dep voorzichtig op de inktvlek.
  • Dep de vlek met een mengsel van water en alcohol of haarlak. Spoel en was het kussen zoals mogelijk volgens het wasvoorschrift, in de wasmachine wanneer mogelijk.

9. Kaarsvetvlekken op je tuinkussens

  • Laat het kaarsvet stollen door een ijsblokje in een plastic zak op de vlek te plaatsen.
  • Wanneer het kaarsvet hard is geworden, schraap je het voorzichtig af met een bot mes.

10. Bloedvlekken:

  • Dep de vlek met koud water om zoveel mogelijk bloed te verwijderen.
  • Maak een pasta van water en zout en breng dit aan op de vlek. Spoel en herhaal indien nodig.

11. Make-upvlekken

  • Dep de vlek met een make-up remover op een doek of een vochtige wattenschijfje.
  • Als de vlek blijft, probeer dan een mengsel van glycerine en water.

12. Verfvlekken

  • Dep de vlek voorzichtig met een doek gedrenkt in terpentine of verfverdunner (alleen op waterbasis).
  • Werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt.

Onthoud dat snel handelen essentieel is bij het behandelen van vlekken. Probeer altijd eerst een nieuwe reinigingsmethode op een klein, onopvallend deel van het kussen voordat je het op de hele vlek gebruikt.

Kunnen tuinkussens in de wasmachine?

Als je kussens machinewasbaar zijn, controleer dan eerst het waslabel om de juiste instructies te volgen. Verwijder eerst de kussenhoezen indien mogelijk. Was de kussenhoezen en vullingen apart volgens de instructies op het label. Gebruik een mild wasmiddel en kies voor een zachte wasprogramma om schade aan de stof te voorkomen.

Als de kussens niet machinewasbaar zijn, kun je ze met de hand wassen. Vul een emmer met water en een mild schoonmaakmiddel. Dompel de kussens onder en wrijf voorzichtig over de vlekken. Spoel ze grondig uit met schoon water en knijp voorzichtig het overtollige water eruit.

Laat de kussens na het wassen goed drogen. Dit kan het beste buiten gebeuren, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de kleuren kan vervagen. Zorg ervoor dat de kussens volledig droog zijn voordat je ze weer gebruikt om schimmel- en geurvorming te voorkomen.

Kun je oude muffe tuinkussens weer nieuw leven inblazen?

Oude, muffe tuinkussens weer nieuw leven inblazen is een uitdaging, maar met de juiste aanpak is het mogelijk met deze schoonmaakmiddelen:

  1. Baking soda of zuiveringszout: strooi een dunne laag zuiveringszout over de kussens. Laat dit enkele uren intrekken om geuren te absorberen. Klop het zuiveringszout er vervolgens af.
  2. Azijnoplossing: maak een oplossing van water en azijn (verhouding 1:1) en dep de kussens voorzichtig om geurtjes te neutraliseren. Laat de azijngeur vervolgens buiten verdampen.
  3. Essentiële oliën: druppel enkele druppels van je favoriete essentiële olie op een doek en dep de kussens lichtjes. Essentiële oliën zoals lavendel, eucalyptus en tea tree hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen.

Hoe verwijder ik schimmel en geur uit mijn tuinkussens?

Gebruik baking soda of zuiveringszout: Strooi een dunne laag zuiveringszout over de kussens. Laat dit enkele uren intrekken om geuren te absorberen. Klop het zuiveringszout er vervolgens af. Of je kunt je tuinkussens lekker stomen: Als de kussens machinewasbaar zijn, gebruik dan een stoomreiniger om diepere geuren en bacteriën te verwijderen. Zorg ervoor dat de kussens volledig droog zijn voordat je ze weer opbergt of gebruikt. Overweeg om na de schoonmaak de stof te impregneren met een waterafstotende spray. Dit helpt om ze te beschermen tegen toekomstige vlekken en schade. Volg de instructies op het productlabel voor de juiste toepassing.

Maak er een gewoonte van om de tuinkussens regelmatig af te kloppen en schoon te maken, zelfs als ze geen zichtbare vlekken hebben. Dit helpt bij het voorkomen van ophoping van vuil en geurtjes. Succes met schoonmaken! 

Meer over: