Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Bang om te vliegen? 10 tips tegen vliegangst

Bang om te vliegen? Dan ben je niet de enige. Bijna 4 op de 10 mensen hebben last van vliegangst. Dat zijn ruim 3 miljoen Nederlanders! Vliegangst is vervelend, maar gelukkig is er een hoop tegen te doen. Dankzij deze 10 tips stap je (meer) ontspannen het vliegtuig in en blijf je rustig tijdens de reis.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Hoe ontstaat vliegangst?

De grootste angst is dat het vliegtuig neerstort. Vaak gaat vliegangst gepaard met andere vormen van angst, zoals claustrofobie, hoogtevrees of agorafobie. Meestal ontstaat vliegangst na een onaangename vliegervaring. Denk aan een lange tijd, heftige turbulentie.

Als iemand voor het eerst vliegt, kan het gaan om de angst voor het onbekende. Verder hebben veel mensen moeite met het idee dat ze zelf geen controle over het vliegtuig hebben - het is een oncontroleerbare situatie. Veel mensen met vliegangst vinden het moeilijk dat alleen de piloot de controle heeft.

8 symptomen vliegangst

  1. Trillen
  2. Moeite met ademhalen
  3. Hyperventilatie
  4. Hartkloppingen, pijn op de borst
  5. Zweten
  6. Duizelig
  7. Misselijk
  8. Paniekaanval

10 tips tegen vliegangst

1. Goede voorbereiding is het halve werk 

Wist je dat een goede voorbereiding helpt tegen vliegangst? Zorg dat je je ingepakte koffer minimaal een dag van tevoren klaar hebt staan en je handbagage, reispapieren en paspoort klaar hebt liggen. Omdat alcohol en cafeïne het angstgevoel versterken, is het slim om bier, wijn en koffie te laten staan. Ga vervolgens op tijd naar de luchthaven zodat je niet staat te stressen in de wachtrijen. Het is slim om nog een leuk tijdschrift te scoren als afleiding tijdens het vliegen.

2. Heb vertrouwen - de techniek is beter dan ooit

De angst voor een vliegtuigongeluk is ontzettend groot. Lees je daarom goed in en bedenk dat de kans dat iets je overkomt terwijl je met de auto rijdt, 113 keer groter is dan de kans dat je een ongeluk krijgt met een vliegtuig. Een vliegtuig is zelfs het veiligste vervoermiddel dat er bestaat. Vertrouw daarom op de veiligheid van een vliegtuig. Helemaal met de techniek van tegenwoordig is vliegen een veilige keuze. Ook wordt elk vliegtuig voor vertrek uitvoerig gecontroleerd. Als er iets niet klopt, vertrekt het vliegtuig niet.

3. Wees niet bang voor turbulentie

De meeste mensen met vliegangst zijn ontzettend bang voor turbulentie. Dit is best vervelend, maar niet gevaarlijk. Het is een beweging die het vliegtuig maakt op de golven van de lucht. Het vliegtuig beweegt dan op en neer. Vergelijk turbulentie maar met water in de zee. Als er een golf komt, beweeg je ook mee.

TIP: turbulentie is het meest heftig achter in het vliegtuig. Boek daarom een stoel aan de voorkant.

4. Kies voor de juiste voeding

Vermijd cafeïne, suiker en alcohol. Drink vooral water en sappen, omdat de lucht aan boord vaak erg droog is. Kleine tip, maar groot effect! Als je echt het gevoel hebt dat een glaasje wijn je helpt te ontspannen, kan dat best. Maar overdrijf niet.

5. Focus op je ademhaling

Als je bewust bent van je ademhaling, heb je meer controle over je angsten. Adem rustig diep in door je neus en adem uit door je mond. Blijf dit herhalen en je voelt vanzelf dat je spieren zich ontspannen.

6. Denk na over je vakantiebestemming

Wat ook helpt, is om je vakantiebestemming te visualiseren. Na je vliegreis volgt er waarschijnlijk een heerlijke vakantie. Een vliegreis betekent vaak het begin van iets leuks. Doe je ogen dicht, denk na over alle leuke dingen die je op de plek van bestemming gaat doen en voordat je het weet ben je er al! 

Lange vliegreis voor de boeg? Lees de antwoorden op deze GoeieVraag over vliegangst.

7. Zorg voor afleiding

Zorg voor genoeg afleiding in het vliegtuig. Kijk een film, luister naar muziek of een podcast, maak een puzzel of praat met de mensen naast je. Zo denk je veel minder na over de enge dingen die er allemaal kunnen gebeuren.

8. Kies voor een directe vliegroute

Heb je besloten om het vliegtuig in te stappen? Super! Het is slim om te kiezen voor een directe vliegroute met zo min mogelijk overstappen. Vliegangst is namelijk het grootst tijdens het opstijgen en landen. Wees lief voor jezelf en boek indien mogelijk een directe vlucht. Het is even wat duurder, maar zeker de moeite waard.

9. Probeer te slapen

Slapen doet wonderen. Als je slaapt, heb je ook helemaal geen last van vliegangst. Hooguit droom je erover, maar die kans is ook ontzettend klein. Door te slapen is de vlucht zo voorbij.

10.  Doe een cursus tegen vliegangst

Ben je na het lezen van deze tips nog steeds bang om het vliegtuig in te stappen? Overweeg dan om een cursus tegen vliegangst te volgen. Het is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard. Heb je hier helaas geen geld voor? Dan is het zelfhulpboek van Lucas Gerwen een aanrader: ‘Vliegangst en hoe je ervan afkomt.’

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal