Ga naar de inhoud

Gevangenen hoeven niet de cel in: personeelstekort in gevangenissen

Update:
Zelfmelders wachten op celstraf door personeelstekort in gevangenissen

Ongeveer 1800 veroordeelden in Nederland zijn nog niet aan hun gevangenisstraf begonnen. Dit komt door het acute personeelstekort in de penitentiaire instellingen. Het schijnt een (tijdelijke) noodmaatregel te zijn voor de gevangenis.

In 2023 kampten de gevangenissen ook al met dit probleem. Dit zegt demissionair minister Franc Weerwind over de situatie.

1800 zelfmelders nog niet opgeroepen

Vanwege het kritieke tekort aan gevangenispersoneel besloot Weerwind vorig jaar om de “zelfmelders” (veroordeelden die zichzelf melden om hun straf uit te zitten) niet op te roepen. Deze keuze was om celruimte te behouden voor arrestanten en preventieve hechtenis.

Echter, het resultaat van deze beslissing is een toenemende groep van veroordeelden die hun straf nog moeten uitzitten. Hoewel Weerwind benadrukt dat het noodzakelijk is dat elke veroordeelde zijn straf uitdient, kan hij niet voorspellen hoe lang deze tijdelijke oplossing nog van kracht is.

Nieuwe maatregelen nodig

Weerwind erkent dat er dringend nieuwe en duurzame oplossingen nodig zijn om het tekort aan gevangenispersoneel aan te pakken.

De Tweede Kamer toont zich bezorgd over de huidige situatie en pleit voor innovatieve strafmaatregelen, zoals elektronisch toezicht voor thuisdetentie of taakstraffen voor veroordeelden die hun boetes niet kunnen betalen.

De nieuwe regering moet een besluit nemen

Weerwind geeft aan deze voorstellen te overwegen, maar merkt op dat het aan een volgende regering is om hierover uiteindelijk de knoop door te hakken.

Discussies over potentiële oplossingen voor het personeelstekort zijn al gaande en Weerwind heeft beloofd dat er tegen begin april meer informatie zal zijn over mogelijke maatregelen.

Minister Weerwind lag in 2023 al onder vuur

Zijn voorstel om gediscrimineerde gevangenen een compensatie te geven, viel niet in goede aarde bij veel x-volgers.

Dezelfde gevangenis problemen bij onze Zuiderburen

43,7% gedetineerden komt uit het buitenland in hun gevangenissen. Ze hebben daar ook te maken met ruimtegebrek in de gevangenissen.

Bekijk de video hieronder >>

Bron: wnl

Meer over: