Ga naar de inhoud

6 verrassende last minute bestemmingen

Update:
blogartikel-verborgen-parels-vakantie.jpeg

De meeste last minute bestemmingen in Europa zijn overbekend en daardoor vaak ook overvol. Voor wie Parijs, Barcelona, Rome en Toscane wel gezien heeft of wie gewoon op zoek is naar een beetje meer avontuur hebben we 6 verrassende reisbestemmingen op een rij gezet.

Daarvoor hoef je Europa niet uit. Op ons eigen continent valt meer te ontdekken dan je denkt.

1. Segovia betekent koninklijk genieten in Spanje: last minute bestemmingen

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Madrid ontvouwt zich, hoog in de bergen, de majestueuze stad Segovia. Veel minder bekend dan de hoofdstad van Spanje, maar minstens zo mooi en rijk aan cultuur. De stad is niet voor niets in 1985 uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco. Je vindt er het enige nog complete Romeinse aquaduct van Spanje en het compacte centrum ademt de rijke Spaanse geschiedenis. Ontdek de verhalen en legendes die schuilgaan achter de imposante façades van het sprookjesachtige Alcázar, de kloosters en de kathedraal. En kun je er ook shoppen en lekker eten? Zeker! Het centrum van Segovia barst van de gezellige boetiekjes, bars en restaurantjes. 

2. Puglia: hak van de laars, neusje van de zalm

Deze ongerepte regio in Zuid-Italië zit barstensvol natuurschoon, uitgestrekte stranden, een azuurblauwe zee, pittoreske steden en dorpjes en culinaire specialiteiten. Zo puur heb je Italië nog nooit beleefd. Verken ook de stadjes Locorotondo, Ostuni, Cisternino en Lecce. Slenter van boetiekjes en terrasjes naar verstopte kerken en monumenten of ga snorkelen in een van de vele schitterende baaien. Toeristen zul je er niet veel tegenkomen, het échte Italië des te meer. In Puglia ontdek je la dolce vita in optima forma.

3. Bergen biedt het beste van twee werelden

Bergen in Noorwegen is een wereldstad, maar wel de meest knusse wereldstad die je ooit zult bezoeken. De op de Unesco Werelderfgoedlijst geregistreerde wijk Bryggen vormt het hart van de eeuwenoude Hanzestad. Straten als Strandgaten, Torgallmenningen en Olav Kyrres gate zijn uitstekend geschikt voor een middagje shoppen. Voor wie de indrukwekkende fjorden van Noorwegen wil ontdekken is Bergen het perfecte startpunt. En bezoek vooral de berg Fløyen in Bergen. Het uitzicht over de fjorden, de stad en het bergachtige binnenland beneemt je de adem, zo schitterend. 

4. Dalmatië: je hebt het niet van ons: last minute bestemmingen

Deze regio in Kroatië heeft het buitengewoon goed voor elkaar. Gezegend met prachtig natuurschoon in het binnenland, pittoreske stadjes en een schilderachtige kustlijn vormt Dalmatië een perfecte maar nog niet té toeristische vakantiebestemming. De vele eilandjes voor de kust zorgen voor een kalme zee en zijn natuurlijk ook te bezoeken. Of je nu een heerlijke vakantie aan boord van een zeilschip zoekt of liever verblijft in een luxe resort of gemoedelijke camping: het kan hier allemaal. Vind verkoeling in de watervallen van Krka, ontdek de gezelligheid en rijke cultuur van stadjes en steden als Dubrovnik, Split en Zadar. Je hebt het niet van ons, maar Dalmatië is gewoon echt een openbaring.

5. Dundee is single malt Schotland

Vergeet Edinburgh, ontdek Dundee! In deze havenstad proef je het ongerepte Schotland nog beter dan in Glasgow of Edinburgh. Cultuur snuiven kan in de vele musea en uiteraard de kastelen die je overal in en rond de stad tegenkomt. Natuurlijk bezoek je Mains Castle in Dundee’s Caird Park. En rondom Highstreet in het centrum is het verrassend goed shoppen, met name in de Overgate Mall. Voor de natuurliefhebbers: binnen een paar minuten zit je midden in de wereldberoemde Schotse Hooglanden. Dundee is een stad in ontwikkeling en timmert hard aan de weg om nog aantrekkelijker te worden, ook voor toeristen. Dus wees er snel bij en ontdek deze parel via een last minute vakantie.

6. Tirana heeft de toekomst

Albanië heeft als toeristische bestemming nog altijd niet zo’n heel goede naam. De streek heeft inderdaad een gewelddadige en roerige geschiedenis, maar laat je daar niet door afschrikken. Vandaag de dag is het er rustig, veilig en als vakantiebestemming heeft het alles wat je je maar kunt wensen. Albanië heeft als land zijn draai gevonden en hoofdstad Tirana is een ontluikend paradijsje voor cultuur- en natuurliefhebbers. Een rijk verleden, monumentale bezienswaardigheden, moderne musea, een bruisend kleurrijk centrum en groene parken. En ook nog eens bijzonder betaalbaar. Wat wil je nog meer?

Nog 10 alternatieve last minute bestemmingen:

  1. Eilat, Israël
  2. Lazy Lagoon Island, Tanzania
  3. Montezuma, Costa Rica
  4. Bakoe, Azerbeidzjan
  5. Andorra La Vella, Andorra
  6. Quito, Ecuador
  7. Lofoten, Noorwegen
  8. Kotor, Montenegro
  9. Sibiu, Roemenië 
  10. Avignon, Frankrijk

Meer over: