Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Neem een sabbatical en maak jouw droomreis waar

In samenwerking met:

Wacht niet tot je pensioen om die lange reis te maken. Op dit moment ben je namelijk nog fit en heb je een goede gezondheid! Stel het daarom niet uit tot later, want je kunt spijt krijgen zodra je te lang wacht. Een sabbatical is voor velen een lang gekoesterde wens.

Een sabbatical levert je veel op

Door een tijd lang niets te moeten en tijd te hebben voor je geliefde, kun je je bucketlist afwerken. Daarnaast word je echt een ander mens van een lange periode reizen. Tot slot heb je een aantal maanden geen stress, waardoor je je fitter voelt dan ooit tevoren. Je raakt echt ontspannen en herstelt je energiebalans. Daardoor kom je “herboren” terug. Barstensvol nieuwe ideeën en vol inspiratie.

De sabbatical en een lange reis is het moment om na te denken over een carrièreswitch of een volgende stap in je carrière. Mijmerend op een berg in de Andes of liggend in je hangmat op een tropisch eiland, ontstaan wellicht nieuwe plannen en ideeën die je weer nieuwe energie geven. Werk wordt ineens weer leuk, het is je hobby geworden! En zo zijn er een tal van voordelen op te noemen. Maak jouw droom waar en ga een tijd op reis. Je wordt echt een ander mens.

Maar wat kost een sabbatical?

De financiële consequenties zijn de grootste belemmering om een sabbatical te nemen. Natuurlijk, een wereldreis kost geld. Maar er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je toch kunt reizen, ook al is je spaarvarken niet heel goed gevuld.

Als je voor langere periode niet in je eigen huis verblijft, kun je bijvoorbeeld overwegen om je huis in die periode te verhuren. De huurinkomsten kunnen je een aardig maandbudget opleveren. Je kunt daarnaast veel abonnementen opzeggen, je auto schorsen voor wegenbelasting en je autoverzekering stopzetten. Door je maandelijkse uitgaven eens goed tegen het licht te houden, zie je dat er op veel zaken te besparen valt. Door dit geld opzij te leggen, kun je sparen voor een langere reis. Als je het werkelijk écht wilt, kun je met twee jaar sparen al een flink bedrag hebben verzameld.

En mijn werk dan?

Vroeger was er een levensloopregeling, waarbij je kon sparen voor onder andere je sabbatical. Die mogelijkheid bestaat sinds 2012 niet meer. Maar als je er wel aan hebt deelgenomen, maak je misschien gebruik van de overgangsregeling die geldt tot 1 januari 2022. Maak dan nu gebruik van je spaarpot en ga heerlijk op reis! Je werkgever faciliteert het dus blijkbaar.

In andere gevallen zul je met je werkgever moeten bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een sabbatical. Als anderen het in het verleden ook hebben gedaan, is de werkgever waarschijnlijk bereid om mee te werken. Ben je de eerste die het vraagt, dan is het belangrijk om je verzoek goed in te kleden. Denk na over mogelijke bezwaren van je werkgever en probeer al oplossingen te bedenken. Als je werkgever niet wilt meewerken, dan is ontslag de enige optie. Dat is een lastige keuze. De aard van je werk, de schaarste aan vergelijkbare kandidaten en de economische situatie bepalen hoeveel kans je hebt om na terugkomst weer aan de slag te gaan. Gelukkig is de arbeidsmarkt nu zo gunstig, dat de kans op een baan na je sabbatical aanzienlijk is.

De keerzijde van een sabbatical

De belangrijkste nadelen van een sabbatical zijn de kosten van een lange reis en de onmogelijkheid om bij je werk voor een lange tijd vrij te nemen. Je zakelijk netwerk neemt af en je loopt wellicht een promotie mis. Een ander probleem is dat je je familie en vrienden een tijd niet ziet. Gelukkig is er vrijwel overal in de wereld internet zodat je regelmatig Whatsapp- of Skype-contact kunt hebben. Daarnaast kun je via een reisblog je belevenissen delen met het thuisfront.

Wij hebben lang nagedacht over het nemen van een sabbatical. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gegaan. Voor ons was een wereldreis maken een lang gekoesterde droom. En onze verwachtingen zijn helemaal uitgekomen. Geloof ons: het zal je beste beslissing ooit zijn!

Geïnspireerd?

Op grijsopreis lees je meer informatie over een sabbatical. Het platform grijsopreis is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien.

 

In samenwerking met: