Ga naar de inhoud

Vals geld herkennen? Dankzij deze tips is het een fluitje van een cent

Update:

Er zijn steeds meer valse biljetten in omloop. Een slechte zaak – en niets vervelender dan in de supermarkt ontdekken dat je een vals biljet in handen hebt. Kassa’s zijn vaak uitgerust met een detector voor vals geld. Gelukkig herken je thuis ook makkelijk en snel een vals biljet. Vals geld herkennen? Dankzij deze tips is het een fluitje van een cent.

De app van De Nederlandsche Bank (DNB) 

De DNB heeft onlangs een smartphone-app uitgebracht waarmee je eurobiljetten op echtheid controleert. Deze nieuwe app werkt via de camera van je mobiel. Je legt het eurobiljet op tafel en houd je telefoon erboven. Zo kan het biljet vergeleken worden met de database van DNB. Binnen een paar seconden weet je of je eurobiljet echt of nep geld is. Check je biljet’ is gratis te downloaden voor iOS en voor Android in de App- of Playstore

Voelen, kijken en kantelen – vals geld herkennen doe je zo

Zelf check je, zonder app, ook eenvoudig of een biljet echt of nep is. Een bankbiljet moet stevig aanvoelen en een beetje knisperen. Op verschillende plaatsen voelt het papier ook wat dikker aan. Als je het biljet kantelt, zie je op de zilveren band het portret van Europa. Ook de waarde van het biljet links onderaan verandert van kleur. Het bankbiljet tegen het licht aanhouden is ook een optie. Je ziet dan 3 dingen:

  1. In het watermerk zie je een portret van een prinses;
  2. In het watermerk staat de waarde van het biljet in cijfers;
  3. In het midden zit een veiligheidsdraad.

Tip: check vooral de 50 eurobiljetten. Die worden het vaakst nagemaakt. 
Een briefje van 100 herken je door aan de voorkant van het biljet te voelen, vooral aan de bovenkant zijn ribbels op de 100 en cijferreeks voelbaar. 

Wat te doen met nepgeld? 

Denk je dat je een vals biljet in handen hebt? Ga dan naar de politie. Vertel de agenten daar waar je het gekregen hebt. Liever niet naar het politiebureau? Breng het valse biljet dan naar je bank. Zij sturen hem dan op naar de Nationale Bank die het biljet zal onderzoeken. Geef het briefje nooit opnieuw uit, want dan bega je zelf een misdrijf. Want het betalen met vals geld is wel strafbaar, óók wanneer je je er niet van bewust bent. 

Meer over: