Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Met de Jongerengroeirekening van ABN Amro leert je (klein)kind omgaan met geld

In samenwerking met:

'Jong geleerd is oud gedaan' geldt ook voor de financiële opvoeding van je (klein)kind. Want het is belangrijk om kinderen van jongs af aan goed met geld te leren omgaan. Het zelf kopen van speelgoed, kleding of gadgets is een leuke én leerzame ervaring. Een keuze maken en het beheren van geld vraagt om hulp van (groot)ouders én hulp van een goede bank. 

De Jongerengroeirekening van ABN Amro helpt jou als (groot)ouder daarbij. Met deze gratis betaalrekening voor kinderen bepaal je namelijk zelf wat een kind al wel of (nog) niet mag doen met de rekening.

Waarom het belangrijk is dat je kind goed leert omgaat met geld

Kinderen die op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, krijgen later minder vaak financiële problemen. Dit blijkt uit onderzoek van Nibud. Kinderen kunnen dit niet direct alleen. Ze hebben een steuntje nodig om ze voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Zo krijgen de meeste kinderen rond hun 6e levensjaar voor het eerst zakgeld en wanneer ze 8 jaar zijn, is het al slim om te starten met geld bewaren. Het is gebruikelijk om je kind een bankrekening te geven als hij/ zij ongeveer 10 jaar oud is. De Jongerengroeirekening van ABN Amro is dan een verstandige keuze. Zoals de naam al een beetje verklapt, deze rekening groeit met je mee!

4 voordelen jongeren bankrekening:

1. Stap voor stap meer vrijheid 

De Jongerengroeirekening, ook wel kinderrekening of jongerenrekening genoemd, is een betaalrekening van ABN Amro voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Dit is iets wat een kind nog moet leren. Zet je kind wekelijks geld opzij voor wat groots of wordt het liever gelijk uitgegeven? Als ouder kan je je kind helpen bij dit soort keuzes. Daarom bepaal je met deze rekening wat je kind wel en niet mag doen. Zo kan je je kind stap voor stap meer vrijheid geven én houd je zelf alles goed in de gaten. 

Rond het twaalfde levensjaar gaat een kind meestal naar de middelbare school. Vanaf dit moment komt hij of zij steeds vaker in aanraking met geld. Denk aan pinnen in de schoolkantine, het salaris van de eerste bijbaan of winkelen met zakgeld. Een eigen rekening is daarom op deze leeftijd noodzakelijk. Met de Jongerengroeirekening geef je je kids stap voor stap meer vrijheid.

TIP: stort een extraatje voor een rapport of het zakgeld op deze rekening in plaats van contant geven.
Hoe bepaal je hoeveel zakgeld je aan een (klein)kind geeft? Check dan hier de richtlijnen van Nibud: 

Hoeveel zakgeld is normaal? (per week, in €)

  • 6 jaar 1 tot 1,40 euro
  • 8 jaar 1 tot 2 euro
  • 10 jaar 2 tot 2,30 euro
  • 12 jaar 2,30 tot 3 euro
  • 14 jaar 22 tot 25 euro 
  • 16 jaar 20 tot 25 euro
  • 18 jaar 21 tot 26 euro

2. (Klein)kinderen leren om verstandige keuzes te maken 

Een kind moet leren (slimme) keuzes te maken. Zo ook met geld. Wekelijks geld opzij zetten voor een spelcomputer of gelijk een snoepje kopen in de supermarkt? Het is fijn als een (groot)ouder hiermee kan helpen. Je kunt daarom zelf bepalen wat een kind met de rekening mag doen. Hieronder lees je wat er mogelijk is. Op deze manier leer je je kind verstandige keuzes maken. Ideaal: vaak heeft je kind het niet eens door wat je allemaal ziet of kunt instellen. 

3. Rekening van je (klein)kind instellen

De behoeften van kinderen op financieel gebied veranderen razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan pinnen in de schoolkantine, een online aankoop doen of hun saldo checken in de ABN Amro app. Deze opties voor het kind vink je eenvoudig aan of uit in je eigen ABN Amro app of Internet Bankieren. Er zijn nog veel meer verschillende dingen die je kunt instellen. Denk aan het zichtbaar maken van de rekening, online betalingen en IDEAL transacties aan- en uitzetten, instellen dat jij de betalingen eerst goed moet keuren en een limiet voor het opnemen van geld en betaalalerts instellen. Je krijgt een seintje als je kind wat uitgeeft, zodat je precies weet wat jouw kind op de rekening doet. Zo houd je altijd de controle.

4. De gratis bankrekening om jouw (klein)kind te leren omgaan met geld

Rood staan kan niet, je komt daardoor nooit voor een verrassing te staan. Dit is fijn voor jou, maar ook erg belangrijk voor kinderen. Kinderen moeten namelijk leren dat geld ook op kan zijn. Het is ook belangrijk om zo min mogelijk extra geld toe te stoppen als het zakgeld na een dag alweer op is. Dat geld vooral voor grootouders! Zo leer je een kind goed omgaan met geld.

Nog een voordeel: de betaalrekening is gratis en is binnen een paar minuten geopend. ABN Amro heeft regelmatig leuke welkomstacties met een zakcentje cadeau bij de nieuwe rekening. Klik hier voor meer informatie over de Jongerengroeirekening

In samenwerking met: