Draai voor klassieke weergave

Kerstkaarten versturen? Tips voor unieke teksten voor je kerstkaarten

In samenwerking met:

De pakjesboot van Sinterklaas is weer terug naar Spanje, het vizier van Nederlanders is nu gericht op het vieren van Kerstmis. Misschien heb je al een versierde kerstboom in huis staan en hangt de kerstverlichting al buiten. Zit je met warme chocolademelk op de bank te bedenken wie je allemaal een traditionele kerstkaart gaat sturen en weet je nog niet zo goed wat je op de kaart moet schrijven? Dit zijn tips en inspirerende teksten om elke kerstkaart uniek te maken.

De kerstkaart

Het schrijven, versturen en ontvangen van een kerstkaart is één van de meest bekende kersttradities. Natuurlijk krijg je door het versieren van een kerstboom een fijne kerstsfeer in huis, maar een kerstkaart schrijven geeft je het échte kerstgevoel van vroeger. Je kunt de kerstkaarten handmatig maken, maar de laatste tijd is het versturen van een online kerstkaart ook erg populair. Hoe schrijf je een originele kerstkaart met een persoonlijke kerstgroet? Kun jij wel wat creatieve inspiratie gebruiken? 

Laat je hieronder dan inspireren door de verschillende soorten kerstkaarten die je kunt sturen.

Soorten kerstkaarten

Het is belangrijk om eerst te weten wat voor soort kerstkaart je gaat sturen. Knutsel je bijvoorbeeld thuis een kerstkaart met allerlei laagjes op elkaar, waardoor er een leuk 3d-effect ontstaat? Of stuur je liever een kerstkaart met daarop een leuke gezins- of familiefoto? En dan bestaan er natuurlijk óók nog de kant en klare kerstkaarten. De keuze is belangrijk, omdat een foto natuurlijk meer dan 1.000 woorden zegt. Uiteindelijk gaat het vooral om de kerstgedachten en mag een kerstwens niet ontbreken. 

Kerstkaarten-schrijven

Schrijftips voor een persoonlijke boodschap

Je kunt natuurlijk van alles op een kerstkaart schrijven. Niet iedereen is daar even goed in. Om het makkerlijker te maken is er een onderscheid in 3 categorieën met soorten kerstboodschappen:

  1. Traditioneel
  2. Persoonlijk
  3. Humor

1. Traditioneel

De teksten die je waarschijnlijk het vaakst tegenkomst zijn traditionele kerstwensen. Een paar voorbeelden:

Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar
Fijne feestdagen
Fijne kerstdagen

Hoewel misschien een beetje cliché is het altijd prettig om zo’n kerstkaartje te ontvangen. Zeker wanneer er een persoonlijke foto bij zit. 

2. Persoonlijke tekst

Voor degenen die de teksten kerst en nieuwjaar willen vermijden zijn persoonlijke boodschappen een optie. Dit zijn meestal woorden vol gevoel. Welk gevoel komt er bij je naar boven als je aan een geliefde of persoon denkt? De persoonlijke boodschap kan variëren van herinneringen, terugblikken, maar ook karakteristieken van de ontvanger(s). Denk aan:

Tijd om [...] opnieuw te doen in 2022! 
Weet je nog die ene keer dat [...]
In het nieuwe jaar hoop ik nog veel van jouw [...] te mogen genieten en [...] te beleven met jou!

 
Het eerste gevoel wat bij je opkomt is vaak al goed, door niet teveel te twijfelen en piekeren creëer je de meest persoonlijke teksten. 

3. Humor

Er gaat weinig boven een glimlach op het gezicht van de ontvanger te verkrijgen door een leuke (kerst) woordspeling. Dit kan een woordgrap zijn, maar ook een leuke rijm, zoals: 

De mooiste tijd van het jaar, is tijd met elkaar
Ik brand een lichtje, speciaal voor jou. Omdat ik aan je denk en van je hou
Ik wens je een witte kerst, maar als de witte op is drink dan een rode
Kerstmis is pas een feest, als je bij je schoonmoeder bent geweest!

Natuurlijk hoef je geen komiek te zijn om de grappigste tekst te verzinnen. Een leuke woordspeling is al gauw uniek genoeg.

Kerstwensen inspiratie

Na deze tips nog steeds inspiratieloos? Bekijk dan deze verzameling kerstwensen. Je kunt nog altijd voor een traditionele tekst kiezen of toch de kerstkaart met foto om zo woorden te ontwijken. Succes met schrijven en alvast een fijne kerst gewenst!

In samenwerking met: