Ga naar de inhoud

Is kaarsen branden schadelijk voor je?

Update:
Kaarsen branden

Brandende kaarsen of waxinelichtjes tijdens een feestelijk etentje geven altijd een gezellige sfeer. Nu hoorden we dat kaarsen branden niet zo gezond is, klopt dat? Het antwoord is kort: Ja dat klopt. Het is niet gezond. Gooi je kandelaars nog niet meteen je huis uit.

In dit artikel geven we een paar tips om het toch sfeervol te houden in huis, met kaarsen.

Bij het branden van kaarsen komt fijnstof vrij

Hoewel kaarsen sfeer creëren, worden de meesten gemaakt van paraffine. Dat is een aardolieproduct. Er zijn ook kaarsen op de markt gemaakt van koolzaadwas, bijenwas en soja. Die zijn minder schadelijk. Ongeacht het materiaal: het aansteken van een kaars is niets anders dan ‘het verbranden van kaarsvet’, en dus niet echt gezond voor je longen.

Wanneer je een kaars brandt komt er fijnstof vrij. Het fijnstof dat vrijkomt adem je vervolgens in. Uit onderzoek van onder andere de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat dit schade geeft aan de longen. 

Sommigen van ons wisten misschien al dat bij koken en het roken van sigaretten of sigaren fijnstof vrijkomt. Dat er ook fijnstof vrijkomt bij het branden van kaarsen, dat is nog niet breed bekend. Veel mensen denken daar ook niet bij na, en geef toe het ziet er altijd zo gezellig uit: kaarsen in huis.

Dan maar stoppen met branden van kaarsen? 

Het is niet gezond om kaarsen te branden. Moeten we dan helemaal stoppen met kaarsen branden? Ja en nee. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel kaarsen je tegelijk aansteekt en hoe vaak je kaarsen brandt. Logisch, omdat hoe meer kaarsen je brandt hoe meer fijnstof er in de kamer vrijkomt. Dus brand altijd bescheiden en niet teveel kaarsen of waxinelichtjes tegelijk.

Daarnaast kan het ook zijn dat een kaars niet op de juiste manier brandt. Een zwarte walm is zeer ongezond en wijst op de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen. Doof kaarsen die walmen daarom altijd meteen uit of knip de lont korter. Als dat niet werkt, gooi de kaars weg. Wapperende kaarsen zijn ook niet goed, omdat ze extra fijnstof in huis creëren. Mogelijk staat de kaars dan op een ongeschikte plaats. Bijvoorbeeld bij een ventilatierooster, een deur naar de gang toe of op een plek waar je steeds langsloopt. Wil je de kaars toch op dezelfde plek laten staan, koop dan een dichte kandelaar die past bij jouw interieur.

Geurkaarsen veroorzaken allergische reacties

Het branden van geurkaarsen is ook populair. Geurkaarsen geven nog meer sfeer in huis. Zijn deze ongezonder dan gewone kaarsen? Nee. Geurkaarsen zijn niet ongezonder dan gewone paraffinekaarsen. Waar je wel op moet letten bij geurkaarsen is dat ze allergische reacties kunnen veroorzaken, door de toegevoegde geurstoffen die ze bevatten. Symptomen van een allergische reactie zijn brandende ogen en hoesten. Let dus vooral goed op bij kleine kinderen en baby’s.

Risico op luchtweginfecties en ademhalingsproblemen

Bij het branden van kaarsen komen schadelijke stoffen zoals benzeen en tolueen vrij. Deze twee stoffen zijn kankerverwekkend. Bovendien leidt de rook van kaarsen in sommige gevallen tot luchtweginfecties en ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen. Zet daarom altijd een paar ventilatieroosters open. 

Bijenwas kaarsen zijn een gezond alternatief. Dit type kaars is gemaakt van natuurlijke was van honingbijen. Deze kaarsen produceren een zacht en goudkleurig licht dat vaak wordt beschouwd als kalmerend en rustgevend. Vaak branden ze ook langer en schoner dan andere soorten kaarsen en ze produceren weinig tot geen rook of roet.

In tegenstelling tot sommige andere soorten kaarsen, worden bijenwaskaarsen beschouwd als veilig voor zowel mens als dier. Ze bevatten geen gifstoffen of kankerverwekkende stoffen. Ze zijn dus een geschikte optie voor huishoudens met kinderen met allergieën en huisdieren.

Plantaardige kaarsen zijn een goed alternatief

Een ander type kaars dat vaak wordt gebruikt zijn plantaardige kaarsen. Deze kaarsen zijn gemaakt van hernieuwbare en duurzame bronnen, zoals palm- of kokosnootwas. Net als bijenwas kaarsen, branden plantaardige kaarsen schoon en stoten ze geen giftige dampen uit. Ook produceren ze minder snel roet en rook, waardoor ze prettiger zijn om te gebruiken. Daarnaast zijn ze vaak goedkoper dan paraffine- of bijenwas kaarsen, en houden ze geuren beter vast.

Verbeter luchtkwaliteit in huis

Wil je voortaan zo min mogelijk schadelijke stoffen in huis en toch deze natuurlijke lichtpunten blijven branden in huis? Overweeg een luchtreiniger aan te schaffen. De Action heeft er al een voor 49,95 euro. 

Bronnen: GezondNu, Fitplein.

Meer over: