Ga naar de inhoud

Staat er straks een mammoet in je tuin te grazen?

Update:

De dodo, de mammoet en de trekduif zijn al eeuwenlang uitgestorven. Deze soorten fascineren ons door hun verdwijning van de aarde. Geen wonder dat we sinds het begin der tijden dromen over de mogelijkheden om ze weer tot leven te wekken. Is het echt mogelijk om deze uitgestorven dieren weer tot leven te wekken?

Er wordt volop onderzoek gedaan naar technieken om dit mogelijk te maken. Lees er hier alles over.

Uitgestorven diersoorten als een mammoet terug brengen

Het concept van het terugbrengen van uitgestorven soorten staat bekend als de-extinctie of resurrectie biologie. Het gaat om het gebruik van geavanceerde biotechnologie en genetische technieken om een uitgestorven dieren als een mammoet weer tot leven te wekken. Dit proces, bekend als de-extinctie, is een vorm van wetenschappelijke innovatie die mogelijk is geworden door recente doorbraken in de genetica, het klonen en de biotechnologie.

Hoe gaan wetenschappers te werk?

Zodra het genetisch materiaal is verzameld, kunnen wetenschappers kloontechnologieën gebruiken om een hybride embryo te maken dat het oude genetisch materiaal combineert met dat van een levende soort. Het embryo wordt dan geïmplanteerd in een surrogaatdier, waar het kan groeien en zich ontwikkelen. Deze techniek is al met succes gebruikt om de hybride embryo’s van een wolharige mammoet en een berggeit te maken. Helaas waren deze embryo’s niet levensvatbaar, wel toont het succes van dit proces de mogelijkheden aan voor het klonen van uitgestorven soorten.

Nadelen 

De kosten van het herscheppen van uitgestorven soorten zijn ongelooflijk hoog, en het proces is niet zonder ethische implicaties. Het is ook moeilijk te voorspellen hoe de opnieuw geïntroduceerde soorten met hun nieuwe omgeving zullen omgaan. Bovendien kan de-extinctie ernstige gevolgen hebben voor het milieu, omdat het het delicate evenwicht van de natuur kan verstoren.

Welke diersoorten zijn uitgestorven?

Er zijn talloze diersoorten uitgestorven door de geschiedenis heen, sommige als gevolg van natuurlijke oorzaken en anderen als gevolg van menselijke activiteit. Hier zijn enkele voorbeelden van uitgestorven diersoorten:

  • Dinosaurussen (uitgestorven ongeveer 65 miljoen jaar geleden)  
  • Dodo (uitgestorven in de 17e eeuw)  
  • Mammoet (uitgestorven ongeveer 4.000 jaar geleden)  
  • Sabeltandtijger (uitgestorven ongeveer 10.000 jaar geleden)  
  • Quagga (zebra-achtig dier uit Zuid-Afrika, uitgestorven in de late 19e eeuw)  
  • Trekduif (vogelsoort die ooit in Noord-Amerika leefde en uitgestorven is in de vroege 20e eeuw)  
  • Tasmanische tijger (uitgestorven in de 20e eeuw)  
  • Grote auk (vogelsoort die in de Noord-Atlantische Oceaan leefde, uitgestorven in de 19e eeuw)  
  • Wollige neushoorn (uitgestorven ongeveer 10.000 jaar geleden)  
  • Stellers zeebeer (zeezoogdier dat ooit in de Noord-Pacific leefde, uitgestorven in de 18e eeuw)

Welke technieken?

1 van de technieken die wordt onderzocht is klonen, waarbij de genetische informatie van een uitgestorven diersoort wordt gebruikt om een genetisch identieke kopie van het dier te maken. Dit zou echter alleen mogelijk zijn als er goed bewaard gebleven DNA-monsters beschikbaar zijn van de uitgestorven soorten, en deze monsters zijn vaak moeilijk te verkrijgen en kunnen beschadigd zijn.

Een andere techniek die wordt onderzocht is de introductie van genen van uitgestorven soorten in nauw verwante levende soorten. Dit zou kunnen worden bereikt door middel van genetische manipulatie of selectieve fokprogramma’s. Deze benadering is echter nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en er zijn nog veel vragen en zorgen over de veiligheid en ethische implicaties ervan.

Wat is ontuitsterving? 

Ontuitsterving is het proces waarbij een diersoort uitsterft door menselijk of natuurlijk ingrijpen. Het is een wereldwijd probleem dat steeds meer wordt erkend. Als gevolg hiervan hebben overheden en andere milieuorganisaties meer middelen vrijgemaakt om deze problemen te bestrijden.

De meeste dieren die worden bedreigd door ontuitsterving, worden als bedreigd beschouwd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Dit betekent dat de diersoort een lagere populatiedichtheid heeft dan nodig is voor de voortplanting en het voortbestaan van de soort. Er zijn verschillende redenen waarom dieren uitstervingsgevaar lopen. Sommige soorten worden bedreigd door verlies van leefgebied, illegale jacht, verandering van klimaat, vervuiling en concurrerende soorten.

Enkele van de meest bedreigde diersoorten op dit moment zijn:

  1. De Sumatraanse neushoorn – Er zijn minder dan 100 van deze soort over in het wild  
  2. De Javaanse neushoorn – Er zijn minder dan 100 van deze soort over in het wild  
  3. De Amoer luipaard – Er zijn minder dan 100 van deze soort over in het wild  
  4. De berggorilla – Er zijn minder dan 1000 van deze soort over in het wild  
  5. De Chinese witte dolfijn – Deze soort wordt bedreigd door verlies van hun leefgebied, vervuiling en verstoring door de scheepvaart  
  6. De orang-oetan – Deze soort wordt bedreigd door ontbossing en illegale handel in dieren.

Is het wetenschappelijk mogelijk?

Met behulp van de moderne wetenschap is de mogelijkheid om uitgestorven dieren, zoals de dodo, de mammoet en de trekduif, weer tot leven te wekken een reëel vooruitzicht geworden. Er zijn nog veel technische en wetenschappelijke obstakels te overwinnen, toch is het inderdaad mogelijk om deze soorten weer tot leven te wekken. Daarvoor moet genetisch materiaal worden verzameld om de chromosoom keten en de genetische code te reconstrueren. Het is een ingewikkeld proces, maar met de juiste technologie en middelen zijn wetenschappers in staat om deze droom te verwezenlijken in de toekomst.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: