Draai voor klassieke weergave

Een zebra als huisdier – de 8 gekste toegestane huisdieren

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Sommige dieren kunnen ziektes overdragen, hebben bijzondere of ingewikkelde verzorging nodig of zijn zelfs gevaarlijk. Daarom heeft de Nederlandse overheid een huis- en hobbydierenlijst. De dieren die hierop staan, mag je officieel in huis houden. Daar staan ook dieren op als een przewalskipaard of een grévyzebra. Maar of je het wil ..

Dit zijn de gekste zoogdieren die je in Nederland als huisdier mag hebben:

Waarom een hond nemen, als je ook een tijger als huisdier kan houden? 

De laatste tijd is de serval als huisdier regelmatig in het nieuws. Deze Afrikaanse katten worden steeds populairder als huisdier en mensen laten ze zelfs aan een lijn uit. Dat is schrikken, je kunt denken dat het om een luipaard gaat als je hem tegenkomt. Daarnaast vallen ontsnapte servals andere dieren aan. Toch nemen mensen zo’n katachtige als huisdier. Ze willen wat nieuws, iets spannends. Als je al twijfels had bij de serval als huisdier… maak dan kennis met deze 7 gekke huisdieren.

1. De grootste ezel ter wereld - Equus Kiang

Wat denk je van de grootste ezel ter wereld? Terwijl de kiang het liefst met minstens 5 soortgenoten in een woestijn of steppe rondbanjert, mag je deze ezel gewoon in z’n uppie in de achtertuin zetten. De Nederlandse regen zal hij niet zo goed kunnen waarderen. 

Equus-Kiang

2. De grote rode reuzenkangoeroe - Macropus rufus

Deze gigantische kangoeroe leeft normaliter in groepen van maar liefst 1.500 soortgenoten en houdt van de warme Australische zon. Niet van het Nederlandse klimaat. Desondanks overtreed je geen enkele wet als je één rode reuzenkangoeroe in je tuin hebt staan.

Macropus-rufus

3. De Steppe-zebra - Equus burchellii 

De steppezebra, ook wel gewone zebra, is de meest algemene zebrasoort. Vroeger kwam hij voor in bijna alle grasvlakten in zuidelijk en oostelijk Afrika, van Zuid-Ethiopië tot Angola en oostelijk Zuid-Afrika. Twee miljoen jaar geleden kwam hij zelfs verder noordwaarts tot in Algerije voor. En nu? Terwijl niemand van onze redactie het ooit heeft gezien, is het in Nederland toegestaan om een steppezebra in huis te nemen. Wil je liever een andere zebra? Ook dit is mogelijk. Je hebt verder keus uit de grévyzebra en de bergzebra. Een bezoekje aan de dierentuin is niet meer nodig als je buren er eentje in de achtertuin hebben staan.

Equus-burchellii-zebra

4. Tibetaanse antilope - Pantholops hodgsonii 

De Tibetaanse antilope, ook wel chiroe of orongo genoemd, is een zoogdier dat behoort tot de familie der holhoornigen. Het is een middelgrote antilope die op het Tibetaans Hoogland woont. Hij is dan ook te herkennen aan zijn enorme hoorns. Deze kunnen tot wel 72 cm lang zijn. Chiroes zijn kuddedieren, ze leven met ongeveer met 500 tot 1000 chiroes samen. Best zielig, als je bedenkt dat er vorig jaar 11 Nederlanders zijn geweest die een Tibetaanse antilope hebben aangeschaft. 

Pantholops-hodgsonii-antilope

5. De poolvos - Vulpes lagopus 

De poolvos is een zoogdier dat behoort tot de familie van de hondachtigen. Je (her)kent hem wel, de witte vos die altijd rondloopt op de Noordpool.  Poolvossen kunnen temperaturen tot wel -50 graden Celsius verdragen. Of ze dan kunnen wennen aan de +15 graden Celsius in Nederland, is nog maar de vraag. 

ulpes-lagopus-poolvos

7. De jak - Bos grunniens 

De jak is een van de 5 rundersoorten die door de mens is gedomesticeerd. De wilde jak heeft als wetenschappelijke naam Bos mutus, de gedomesticeerde heet Bos grunniens. Laat de Bos grunniens nou net op de lijst van de toegestane huisdieren staan. Je gelooft het haast niet, maar de jak heeft toestemming gekregen om te grazen in een Hollands weiland. Of je hem kan kopen in een dierenwinkel, is nog maar de vraag.

Bos-grunniens

8. Een bongo - Tragelaphus eurycerus 

De bijna uitgestorven bongo mag je ook als huisdier hebben. De Afrikaanse antilope heeft een dieprode vachtkleur. Over beide zijden lopen 10 tot 16 witte strepen en op de wangen heeft hij witte vlekken. Hij ziet er prachtig uit en kan wel tot 405 kilo zwaar worden. Hoewel de bongo het liefst leeft in de bossen, moet hij het in Nederland doen met een grasweide.

Tragelaphus-eurycerus-bongo
 

Gekke huisdieren in Nederland, hoe zit dat? 

Er staan nog veel meer aparte diersoorten op de lijst met toegestane huisdieren. De volledige lijst van toegestane huisdieren vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). Alle dieren op deze lijst worden in Nederland gehouden als huisdier. Erg interessant, maar soms ook erg schrikbarend. Van een kat kijkt niemand meer op, maar als iemand langsloopt met een bongo of een jak, schrik je wel even. Sommige dieren passen totaal niet het klimaat van Nederland en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor mensen en dieren in de omgeving. Waarom staan ze dan toch op de lijst met toegestane dieren, gewoon naast de kat en hond? Dat is lastig te zeggen. 

Wie bepaalt welke huisdieren in Nederland zijn toegestaan?

Het Nederlandse ministerie werkt samen met twee onafhankelijke adviescommissies: de Wetenschappelijke Adviescommissie Positieflijst (WAP) en de Beoordelingscommissie Huis- en Hobbydieren (BHH). Zij bepalen per diersoort of die is toegestaan. Hoe dan ook, alle dieren die op deze lijst staan, kunnen volgens hen geen ziektes overdragen, hebben geen bijzondere of ingewikkelde verzorging nodig of zijn ongevaarlijk. 

Wij hebben zo onze twijfels… wat is jouw mening?

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal