Ga naar de inhoud

Boodschappen in Nederland duurder: leverancier van A-merken vaak de boosdoener

Update:
Boodschappen weer duurder

Nederlandse consumenten betalen voor boodschappen in de supermarkt meer dan nodig. De schuld ligt bij leveranciers van A-merken, blijkt uit onderzoek. Lees wat dit voor jou als consument betekent.

Deze bedrijven maken het de winkeliers praktisch onmogelijk om over de grens in te kopen. Hierdoor blijven de prijzen van producten in de schappen stijgen.

Prijsverhoging van 10% op boodschappen in Nederlandse winkels

Consumenten ervaren duurdere boodschappen in supermarkten. Dit komt doordat fabrikanten van A-merken het onmogelijk maken voor winkels om over de grens in te kopen. Dit geldt niet alleen voor supermarkten, maar ook voor drogisterijen, doe-het-zelfzaken en elektronicawinkels. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Hoewel Nederlandse winkels theoretisch producten in het buitenland mogen aanschaffen – als ze daar voordeliger zijn – belemmeren leveranciers dit vaak. Dit resulteert in een prijsverhoging van 2 tot 4 procent voor ongeveer 10 procent van de producten in Nederlandse winkels. De exacte extra kosten voor de klant zijn onduidelijk. Mag Hak in Nederland voor producten meer vragen dan in Duitsland?

Leveranciers dwingen om in Nederland in te kopen

Leveranciers dwingen winkelketens zoals Albert Heijn en Jumbo om in Nederland in te kopen. Ze weigeren soms zelfs leveringen van buitenlandse producten. Winkelbedrijven vermoeden dat fabrikanten dit bewust doen om de prijzen op de nationale markt hoog te houden. Met name bij A-merken die consumenten in de schappen verwachten.

Dit fenomeen doet zich ook voor bij grote elektronicamerken die barrières opwerpen voor winkeliers die buiten Nederland inkopen.

Grote fabrikanten profiteren van Europese interne markt

Michiel Muller, CEO van online-supermarkt Picnic, uit zijn frustratie over de grensobstakels. Muller illustreert dit met het voorbeeld van een fles Coca-Cola, die in Nederland vaak 50% duurder is dan in Duitsland.

Muller wijst ook op trucjes van fabrikanten. Eeen voorbeeld zijn de verpakkingen met verschillende kleuren per land, waardoor klanten in het ene land gewend zijn aan paprikachips in blauwe zakken, terwijl het in een ander land rode zakken zijn.

Minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens deelt de zorg over de conclusies van het onderzoek, vooral gezien de huidige hoge prijzen. Hij benadrukt dat de prijzen nu al hoog genoeg zijn.

Boodschappen steeds duurder: ‘Wanneer stopt dit?’

Van vlees, zuivel en granen tot groenten, olie en andere huishoudelijke boodschappen: de prijzen van essentiële zaken gaan nog steeds omhoog. De prijzen stegen vorig jaar al met maar liefst 10 procent ten opzichte van 2021. Een record uit de jaren ’70 werd daarmee gebroken. En wie pakt er niet regelmatig een brood, zakje snoepgoed of smeerkaas uit het schap en denkt “Wanneer stopt dit?”

Voor een eenvoudig stokbrood betaalden we een paar jaar geleden in de Albert Heijn rond 1 euro. Datzelfde stokbrood is nu 1,75 euro. Het goedkoopste bakje kruidenkaas kostte daar 59 eurocent en kost nu 1,10 euro. En ga zo maar door.

Bron: CBS, Nu.nl.

Meer over: