Ga naar de inhoud

Tuintrends 2024: 8 tuintrends voor je tuin, balkon en terras

Update:
tuintrends

Het voorjaar is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om onze groene ruimtes gereed te maken voor het nieuwe buitenseizoen. Of je nu een liefhebber bent van modern design, een landelijke ambiance verkiest of de voorkeur geeft aan mediterrane sferen, deze 8 tuintrends van 2024 bieden voor elk wat wils.

Nederlanders zijn dol op tuinieren

Veel Nederlanders zijn dol op tuinieren: gemiddeld besteden we 1 tot 4 uur per week aan tuinieren, blijkt uit een recent onderzoek van Tuinmonitor. Hierbij geven we onze tuin gemiddeld een 7: een top cijfer! We zijn in het algemeen allemaal zeer tevreden over onze tuin. Niet heel gek ook, als je bedenkt dat wij graag bezig zijn met het mooier maken van onze tuin. Het geeft je een fijn gevoel als je tuin er mooi en verzorgd uitziet.

Tuintrends worden vaak beïnvloedt door wat er in de samenleving belangrijk of mooi gevonden (en getoond) wordt. Daarnaast is het leuk om mensen te verwelkomen in een mooie tuin. Of om ernaar te kijken! Wist je dat tuinieren ook heel goed is voor je gezondheid? Lees hier de gezondheidsvoordelen van tuinieren.

7 tuintrends 2024

1. Modern Luxury

De Modern Luxury-trend verweeft de natuur met eigentijdse elegantie door organische vormen te combineren met strakke lijnen. Comfort en luxe staan centraal, wat resulteert in een oase van ontspanning in je eigen tuin of op je balkon. Experimenteer met texturen zoals gevlochten kunstleer, hout en levendig groen om een verrassende harmonie te creëren. Een selectie van planten die perfect bij deze trend past, omvat onder andere de waterlelie, ficus carica, amelanchier en pennisetum.

2. Colourful Cottage

De Colourful Cottage-stijl omarmt het landelijke leven met een moderne twist. Deze trend combineert de charme van een Engelse cottage met gedurfde accentkleuren die direct in het oog springen. Natuurlijke en duurzame materialen voegen rust en balans toe aan de levendige ambiance. Authentieke, handgemaakte producten van rotan, warm hout of gerecyclede materialen zijn ideaal om deze warme en uitnodigende sfeer te creëren. Denk aan planten zoals violen, ginko biloba, clematis en plukgroente om deze trend tot leven te brengen.

3. Pura Vida

Laat je meeslepen door mediterrane sferen met de Pura Vida-trend. Deze trend nodigt je uit om volop te genieten van de buitenlucht en het leven in de tuin te vieren met een vleugje Zuid-Europa en een overvloed aan kleur. Combineer decoratieve elementen zoals vrolijke dessins, franjes en tegelmozaïek om een mediterrane uitstraling te creëren. Kleurrijke bloemen, zoals brugmansia, zomerbloeiers, polygala en lantana, vormen de kers op de taart en brengen dat ultieme vakantiegevoel naar je eigen achtertuin. Absoluut een van onze favoriete tuintrends.

4. Groene Oase

Groen staat centraal in de Groene Oase-trend, waarbij de focus ligt op het creëren van een weelderige en gezonde leefomgeving. Van rechthoekige bakken met 1 soort planten tot gedurfde combinaties van verschillende planten in één pot, er zijn talloze mogelijkheden om je buitenruimte te transformeren tot een groen paradijs. Kies uit een selectie van planten zoals waterlelies, vijgenbomen, krentenbomen en lampenpoetsgras om je tuin tot leven te brengen.

De tekst gaat onder de foto’s verder >>

5. Levendig kleurenpalet

Met het levendig kleurenpalet worden sombere dagen opgefleurd door een scala aan levendige tinten. Van roze en rood tot fuchsia en oranje, deze trend brengt een explosie van kleur in je tuin. Voeg daarbij neutrale kleuren zoals grijs-roze, marsala bruin en zwart om een warme en gezellige sfeer te creëren. Met een selectie van meubels, accessoires en planten in deze levendige kleuren, breng je je buitenruimte tot leven.

6. Comfort met klasse

Comfort en klasse gaan hand in hand in de trend van comfort met klasse. Hier draait alles om het creëren van een kalmerende en uitnodigende sfeer met behulp van zachte, natuurlijke kleuren en moderne, strakke ontwerpen. Tuinmeubilair in zachte tinten, samen met elementen van verschillende organische vormen en materialen, zorgen voor een verfijnde uitstraling. Planten zoals waterlelies, ficus carica, amelanchier en pennisetum passen perfect bij deze stijlvolle trend.

7. Landelijk ontmoet speels

De trend van landelijk ontmoet speels combineert de charme van het platteland met een vleugje eigenzinnigheid. Natuurlijke materialen en traditionele ontwerpen worden gecombineerd met opvallende accentkleuren om een unieke en levendige sfeer te creëren. Houten loungestoelen, terracotta potten en rotan accessoires zijn enkele van de must-haves om deze trend tot leven te brengen. Planten zoals violen, ginko biloba, clematis en plukgroente voegen een landelijke charme toe aan deze rebelse stijl.

8. Balkon of terras als verlenging van je woonkamer

Tijd voor jezelf is erg belangrijk. Je hebt rust nodig om goed te functioneren. Daarnaast heeft het een positief effect op je gezondheid en gedachten en zit je er beter door in je vel. De voordelen zijn eindeloos.

De tuin wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als een plek waar je graag bent om tot rust te komen. Wanneer je de ruimte hebt voor een overkapping, terras of een veranda dan is dat absoluut aan te raden. Hier kan je een 2e woonkamer creëren waar je ongeacht het seizoen kunt zitten. In de zomer met een open gedeelte en in de winter met een heater of verwarming.

Of je nu kiest voor modern comfort, landelijke charme of mediterrane sferen, de tuintrends van 2024 bieden eindeloze mogelijkheden om je buitenruimte te transformeren tot een ware oase van rust en schoonheid. Dus ga naar buiten, laat je inspireren en creëer je eigen groene paradijs!

Meer over: