Ga naar de inhoud

Onweer code oranje: dit kun je het beste doen (en laten)

Update:
Onweer

Vanmiddag barst het onweer naar alle waarschijnlijkheid los met windstoten van 75-100 km/uur en lokaal zelfs met meer dan 100 km/uur. Ook is kans op hagel en wateroverlast. Onweer kan het hele jaar uitbreken en vooral in de zomer kan het flink tekeer gaan. Onweer ziet er prachtig uit en kan indrukwekkend zijn, met een lucht vol lichtflitsen en duister gedonder. Het kan ook gevaarlijk zijn.

In dit artikel lees je wat je het beste kan doen bij onweer.

Ruim 200.000 donderslagen per jaar in Nederland

In Nederland slaat elk jaar ongeveer 200.000 keer ergens de bliksem in. En daar overlijden ongeveer 1 á 2 mensen door. Ben je angstig voor onweer? Dan is dat niet helemaal onterecht. Er zijn zelfs mensen die bij een onweersbui doodsbang – en met alle stekkers uit het stopcontact – onder hun eettafel gaan zitten. Anderen springen juist bij de eerste donder meteen in de auto om naar een plek te rijden waar ze de onweersbui bekijken. Wat kun je beter niet, of juist wel, doen als het flink onweert?

Het raam open of dicht doen?

Is het gevaarlijk om je raam open of dicht te doen als het onweert? Absoluut. De kans dat de bliksem inslaat is niet zo groot, maar het weerlicht is erg fel, waardoor je verblind kunt worden. Bovendien veroorzaakt een blikseminslag een enorme klap, waardoor de ramen kunnen springen. Vaak gaat onweer gepaard met flinke windstoten en hevige regenbuien, die voor schade in huis zorgen. Trek dus de ramen dicht en blijf weg bij het raam.

Haal alle stekkers uit het stopcontact

Als de bliksem in de buurt van je woning inslaat, geeft dat het hele stroomnet een enorme opdonder. Dat kan ervoor zorgen dat elektrische apparaten kapotgaan. Daarom is het verstandig om tijdens een onweersbui alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Overspanningsbeveiliging kan problemen van een blikseminslag voorkomen. Dat is een elektrische installatie, die de enorme stroompiek van een blikseminslag naar beneden brengt, zodat apparatuur niet kapot gaat.

Slaat de bliksem in terwijl je niet thuis bent? Dan heb je door een overspanningsbeveiliging geen schade en blijft de apparatuur gewoon werken. Dat is handig: de diepvries ontdooit niet, de koelkast blijft gewoon draaien en de inbraakbeveiliging blijft het doen.

Wat is een veilige schuilplek tijdens onweer?

Met noodweer schuilen onder een boom is ook niet verstandig. De bliksem veroorzaakt in een boom namelijk veelal een explosie, waardoor het sap in de boom verandert in stoom. Takken en stukken van de boom worden soms meters ver weggeslingerd.

De auto is een veilige schuilplaats

Onder de boom is dus ook geen veilige schuilplaats, maar wat dan wel? De auto is veilig, het casco werkt namelijk als een kooi van Faraday, waardoor de stroom van de bliksem via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid.

Binnen in huis is het ook veilig, en als je buiten bent, zoek je een laag punt, zoals een greppel, en maak je jezelf zo klein mogelijk door op je hurken te zitten met je hoofd omlaag en je armen om je heen.

Zwemmen bij onweer gevaarlijk

Het lijkt zo heerlijk om te gaan zwemmen als het na een lange, warme dag eindelijk gaat regenen. In het water koel je pas echt af. Barst er onweer los, dan ben je juist in het water extra kwetsbaar. Water is een uitstekende geleider van stroom. Een blikseminslag in het water kan 100 meter verderop nog fataal zijn! Daarom: kom meteen het water uit als er onweer dreigt, en ga snel naar binnen!

Reken uit of het onweer in de buurt is

Wil je weten of het onweer dicht bij je in de buurt is? En of het naar je toe komt of juist wegtrekt? Je kunt uitrekenen hoe ver het onweer is, door te tellen hoeveel seconden er tussen de bliksem en de donder zitten. Licht gaat sneller dan het geluid, dus als het onweer boven je hoofd is, zie je bliksem tegelijk met de donder. Elke 3 seconden verschil betekent 1 kilometer afstand, want de snelheid van het geluid is ongeveer 343 meter per seconde. Zo’n rekensom is niet echt een waterdichte meetmethode, want in een onweersstorm volgen donder en bliksem elkaar zo snel op, dat je niet weet hoe je moet tellen. Op onze weerpagina volg je het weer op de voet.

Meer over: