Ga naar de inhoud

Prins Constantijn: Nederland mist de boot op het gebied van AI

Update:
Constantijn en AI

Prins Constantijn meent dat Nederland op het gebied van technologische ontwikkeling de boot dreigt te missen. Dat komt volgens hem doordat politici in Den Haag teveel bezig zijn met het opstellen en vastleggen van regels. Andere landen lopen zo een voorsprong op die straks niet meer is bij te benen of in te halen.

Constantijn, die met techleap.nl startende ondernemers begeleidt, bekritiseert het kabinetsbeleid met name ten aanzien van de ontwikkelingen rond AI (kunstmatige intelligentie). ChatGTP is op dit moment misschien wel het meest aansprekende AI product. De chatbot voert complexe opdrachten uit zoals het schrijven van teksten en het uitleggen van allerlei onderwerpen. AI zorgt ook voor  toenemende robotisering van de samenleving.

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Geen controle meer

Op techconferentie The Next Web zei Constantijn dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zich tot nu toe alleen maar negatief heeft uitgelaten over AI. “Als je technologie weg reguleert, dan slaan de ontwikkelingen Nederland over en heb je geen enkele controle meer. We praten hier alleen maar over de gevaren van AI.”
Van Huffelen zegt in een reactie trots te zijn dat het Europees Parlement als eerste ter wereld regels heeft aangenomen om de vinger aan de pols te houden met AI, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.

Bedreigt AI de mensheid

Over de privacy en welke kant het op dreigt te gaan met AI wordt wild gespeculeerd. In de uitzending van Nieuwsuur (vanaf minuut 28:57) van maandag 19 juni komen voor- en tegenstanders van AI uitvoerig aan het woord. Bepalen computers straks hoe we ons leven moeten inrichten? Het allergrootste gevaar is volgens doemdenkers dat AI de mensheid bedreigt.

De angst zit er al goed in. Petities ondertekend door vooraanstaande personen onder wie wetenschappers waarschuwen dat AI de mens overbodig kan maken. Bottom line is dat niemand in de toekomst kan kijken en we niet weten welke richting het op gaat met AI. Maar het kan geen kwaad om nu alvast na te denken over welke kant we het op willen laten gaan, geven techspecialisten aan. 

Weinig politici met verstand van zaken

Nederland doet het volgens de koninklijk techvoorvechter Constantijn niet slecht op het gebied van technologische ontwikkelingen. Het valt hem op dat start-ups zich hier maar zelden ontwikkelen tot grote ondernemingen. Het wordt tijd dat politici zich mengen in de discussies over tech. “Het is de wereld waarin burgers en bedrijven leven. De overheid is daar te weinig aanwezig. Dat is ook niet makkelijk gezien het profiel van onze politici. Er zijn er maar heel weinig die echt kennis van AI hebben.” De prins wijst naar Engeland waar tech veel meer is ingebed in de samenleving. “Daar bemoeit zelfs de premier zich met de discussies.”

Meer over: