Ga naar de inhoud

Stop de zomereenzaamheid onder ouderen

Update:
Zomereenzaamheid

Zomereenzaamheid, we zijn ons er niet van bewust, terwijl veel ouderen er onder gebukt gaan. De Stichting Met je Hart is daarom de campagne ‘Zomer vier je samen’. begonnen. De oproep luidt eenvoudig: ga eens langs bij een oudere, drink samen koffie, eet een ijsje of stuur en kaartje.

In de zomer vervelen ouderen zich vaak meer dan in de donkere kerstperiode. Kinderen zijn met de kleinkinderen op vakantie, buren trekken eropuit en de verenigingen hebben een zomerstop ingelast. Voor veel ouderen is de zomerperiode een zware tijd. 

Zomereenzaamheid tast gezondheid aan

Babs van Geel van Stichting Met Je Hart: “Meer dan de helft van 75-plussers voelt zich regelmatig eenzaam, zeker in de zomer. Dat zijn meer dan 700.000 mensen. En als we niks doen, loopt dit aantal in 2030 op tot 1,1 miljoen.” Dit maatschappelijk probleem speelt zich veelal binnen 4 muren af en blijft dus onzichtbaar. Zomereenzaamheid strekt zich over een lange periode uit. Juist daarom is het volgens Van Geel van belang dat er meer aandacht voor komt.

De campagne ‘Zomer vier je samen’ moet ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van deze vorm van eenzaamheid en vakantiegangers én thuisblijvers stimuleren om in actie te komen. Omdat het om een veel langere periode gaat dan bijvoorbeeld de kerstperiode is de invloed op de gezondheid van ouderen ook groter. “Eenzaamheid maakt echt ziek: het werkt depressies in de hand, verzwakt het immuunsysteem en vergroot de kans op hartziekten, beroertes en dementie.”

Zomereenzaamheid raakt de samenleving

Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn van de Universiteit van Tilburg sluit zich hierbij aan. “Het heeft heeft te maken met het pijnsysteem. Dit systeem wordt ook geprikkeld als je eenzaam bent. Eenzaamheid geeft een onplezierig gevoel en kan fysieke problemen veroorzaken.” Het probleem treft de hele samenleving. Er iets tegen ondernemen levert zowel de eenzame ouderen als de mensen die naar ze omkijken wat op. Eenzaamheid aanpakken zorgt ervoor dat zorgkosten dalen. Je gaat je beter voelen als je de helpende hand uitsteekt.

Hoe voorkom je zomereenzaamheid?

Als je er even op let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam voelt. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Ook als mensen minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. Het zijn kleine momenten van aandacht zijn die het verschil maken. 7 tips om eenzame ouderen te ondersteunen:

  1. Spreek je eenzame buurvrouw, -man een keer aan
  2. Ga even bij iemand langs
  3. Maak samen een ommetje
  4. Eet samen een ijsje
  5. Stuur een kaartje, mail of appje vanaf je vakantieadres
  6. Bel zomaar even op voor een praatje
  7. Meld je aan als vrijwilliger bij een verzorgingshuis

Ideeën opdoen voor activiteiten

Op Eenzaam.nl vind je een overzicht van allerlei activiteiten. Van ontmoeting tot cursus en van het vinden van een maatje tot speciale uitjes. Of kijk bij organisaties die activiteiten organiseren, zoals: KBO-PCOB,  De Zonnebloem, Resto VanHarte, Humanitas. Vraag informatie op bij plaatselijke organisaties en buurtverenigingen. Als je niet weet wat er in de buurt bestaat, vraag dat dan na bij het Wmo-loket in jouw gemeente. Ook kan een vrijwilligersbaan veel voldoening geven. Heeft iemand behoefte om zijn hart te luchten en je kunt zelf geen luisterend oor bieden? Verwijs dan door naar een telefonische hulplijn. In een korte online training van Humanitas leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat jij voor iemand kunt betekenen.

Bronnen: 1Vandaag en Stichting Met je Hart

Meer over: