Ga naar de inhoud

Zo duur zijn de reizen van het koningspaar

Update:
luxe-vakanties-koningspaar

Onlangs heeft het koningspaar (ongemerkt in Nederland) volop genoten van een super luxe vakantie in Italië. Het koningspaar was aan boord van de Marala, een van de oudste megajachten ter wereld. En dat heeft zeker een prijskaartje.

Volgens het Italiaanse dagblad Giornale Di Sicilia bedraagt de prijs voor een week op de Marala maar liefst 230.000 euro. Een hele smak met geld. Hoe zit dat met de rest van de vakanties? Zo duur zijn de afgelopen reizen van het koningspaar!

Italië, 2023

In 2023 bracht het koningspaar een bezoek aan Italië. Het is opvallend hoe steeds meer koninklijke families de Eolische eilanden bezoeken, en ook Willem-Alexander en Máxima zijn er onlangs gezien. Ze arriveerden in stijl op de historische Marala, een jacht dat meer dan 90 jaar geleden werd gebouwd in Engeland. Met een indrukwekkende lengte van bijna 60 meter is dit jacht volledig vervaardigd uit staal en biedt het plaats aan maximaal 18 passagiers en13 bemanningsleden.

Ondanks de renovaties behoudt de Marala nog steeds haar oorspronkelijke charme uit de jaren 30. Uiteraard hangt er een aanzienlijk prijskaartje aan het betreden van dit immense vaartuig: 230.000 euro. Toen Willem-Alexander en Máxima aan land gingen om de pittoreske dorpjes in de omgeving te verkennen, werden ze naar verluidt begeleid door een politieboot van de Italiaanse Carabinieri.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de Marala indrukwekkende gasten aan boord heeft gehad. In het verleden heeft zanger Frank Sinatra hier zijn vakantie doorgebracht, en ook koning Juan Carlos van Spanje heeft de pracht van dit jacht mogen ervaren.

Bonaire, 2023

Op naar een van de volgende reizen van het koningspaar. In begin januari gingen Willem-Alexander, Máxima en Amalia naar Bonaire. Daarna vervolgde het drietal hun reis naar Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Op Curaçao stonden er verschillende activiteiten op het programma, waaronder een bezoek aan landhuis Knip. Dit historische landhuis bevindt zich op de voormalige plantage waar verzetsleider Tula in 1795 een grote opstand leidde. Naast activiteiten die verband houden met het
slavernijverleden, bezocht het koninklijk gezelschap ook sportinstellingen, culturele organisaties en natuurparken.

Het bezoek aan Sint-Maarten was voornamelijk gericht op de wederopbouw van het eiland na de verwoestende orkaan Irma in 2017. Hier hadden Willem-Alexander, Máxima en Amalia de gelegenheid om de vooruitgang – die is geboekt sinds de ramp – te zien en om steun te bieden aan de gemeenschap tijdens deze herstelfase. Een geniet én werkvakantie. Maar of hun werk opweegt tegen de kosten die ze maken? Als je rekent met modaal uur-salaris, bij lange na niet. Je kunt wel zeggen dat dit ook een van de dure reizen van het koningspaar is.

De tekst gaat onder de post verder >>

Argentinië, 2022

Wie denkt dat het koningspaar alleen maar geniet van dure vakanties, heeft het helemaal mis. Net voor de jaarwisseling van 2023 was het stel te vinden op een camping in Argentinië. De eigenaresse van de camping, die het koninklijk gezelschap met open armen heeft ontvangen, deelt haar verhaal op de Argentijnse radiozender Radio Seis. Met een mix van verbazing en opwinding vertelt Patricia Montenegro van Camping Relmu Lafken:

“We waren compleet verrast door wat ons is overkomen. Het voelde als een droom, we konden het nauwelijks geloven totdat we ontdekten wat er op onze camping plaatsvond. Alles gebeurde heel natuurlijk en vlot, alsof ze gewone bezoekers waren. Ze arriveerden en gingen direct naar de plek die we voor hen hadden gereserveerd.” Wat je betaalt voor zo’n plekje? Zo’n €30 per dag. Nou, dat valt hartstikke mee. Een van de goedkoopste reizen die het stel gemaakt heeft.

Griekenland, 2020

De vakantie naar Griekenland zelf kostte niet heel veel geld, maar de actie kwam het koningspaar wel duur te staan. De welbesproken vakantie van het gezin veroorzaakte in 2020 oktober veel ophef. Het koningspaar ging toen op vakantie, terwijl de regering die week een oproep had gedaan aan alle Nederlanders om zoveel mogelijk thuis te blijven. Oei. Ze brachten daar een bezoekje aan hun vakantiehuis. Het stel moest hiervoor alleen het eten daar betalen, dus laten we het houden op €1200 voor zijn vieren. Het huis stond er immers al en de privéjet hadden ze al eerder gekocht. Maar, hier hebben ze ook wat voor betaald.

Op de Griekse Peloponnesos bevindt zich de villa van koning Willem-Alexander, gelegen in de buurt van Doroufi. Voor deze prachtige residentie, compleet met zwembad, privéhaven en privéstrand, heeft het koningspaar naar verluidt zo’n 4,5 miljoen euro betaald. Op dit moment ondergaat de villa een transformatie die het bijna tot een fort maakt. Er worden muren verhoogd, camera’s geïnstalleerd en zelfs een steiger wordt aangelegd. Dan nog niet te beginnen over de kosten van de privéjet. Dit is wel een van de meest gemaakte reizen van het koningspaar.

Voordat je hier een mening over hebt: het bleek dat het stel tijdens deze vakantie regelmatig aan het werk was. Ze moeten dus wel echt werken voor hun (vakantie)geld.

Het koningspaar in Griekenland

Al eerder schreven wij over de waarde van de paleizen van onze koning.
Volg al ons Royal nieuws ook in onze wekelijkse nieuwsbrieven of praat mee op Startpagina Facebook.

Meer over: