Ga naar de inhoud

Hoe technologie de gezondheid verbetert


De impact van technologie op de gezondheidszorg is enorm. Ook voor senioren biedt het vele voordelen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende manieren waarop technologie de gezondheid van deze groep kan bevorderen. Van op het lichaam draagbare apparaten die fysieke activiteiten en gezondheid monitoren tot apps die gericht zijn op het volgen van medicijnen en doseringen: lees hier hoe deze 5 technologische middelen bijdragen aan de gezondheid van senioren. 

1. Telemedicine, voor medische consulten op afstand: technologie en gezondheid

Telemedicine, ook bekend als telehealth, is een manier waarop senioren op afstand medische zorg kunnen ontvangen, zoals diagnostiek, behandeling en monitoring van hun gezondheid. Dit is 1 van grootste verbeteringen voor senioren. Door middel van telemedicine kunnen patiënten rechtstreeks contact opnemen met een arts of specialist, zonder fysiek aanwezig te zijn.

Dit is niet alleen handig, maar ook veiliger, aangezien het besmettingen en andere risico’s vermindert. Het voorkomt dat ouderen naar een dokterspraktijk of ziekenhuis moeten reizen, wat vooral voor deze groep een uitdaging kan zijn. Het verbetert ook de toegankelijkheid tot zorg en vermindert de wachttijden voor consulten. Het verbetert daarnaast de samenwerking tussen zorgverleners en vergemakkelijkt de overdracht van gegevens, wat resulteert in betere en snellere behandelresultaten. Op deze manier draagt telemedicine bij aan de gezondheid van senioren.

2. Draagbare apparaten die hartslag, activiteit en slaap bijhouden

Draagbare apparaten, zoals activiteitsmeters en gezondheidssensoren, zijn ook een belangrijke factor in het bevorderen van de gezondheid van senioren. Deze helpen bij het monitoren van hun hartslag, activiteit en slaap. Dit is belangrijk omdat veel gezondheidsproblemen zich ontwikkelen op latere leeftijd, waaronder slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. Deze apparaten dragen op de volgende manieren bij aan de gezondheid:

  1. Monitoring van gezondheid: ze meten continu de hartslag, stappen, slaap en andere gezondheidsgegevens en waarschuwen bij afwijkingen
  2. Oefening en activiteit bevordering: deze apparaten helpen om actief te blijven.
  3. Medische alert: bepaalde apparaten worden gebruikt om in noodgevallen medische hulp te waarschuwen, zoals bij een hartaanval.
  4. Gemak en toegankelijkheid: met deze apparaten kunnen senioren op afstand in contact blijven met hun zorgverleners en de gezondheidsgegevens delen, wat de toegankelijkheid en het gemak van gezondheidszorg verbetert.
  5. Preventie van ziekten: met het monitoren van gezondheid en het bevorderen van een actieve levensstijl, kunnen deze apparaten helpen om ziekten en aandoeningen te voorkomen.

3. Online portalen voor uitwisseling van gezondheidsinformatie 

Online portalen voor de uitwisseling van gezondheidsinformatie tussen patiënten en zorgverleners zijn ook zeer waardevol voor senioren. Ze krijgen op deze manier gemakkelijk toegang tot informatie over hun gezondheid en zorgverleners kunnen hen snel en effectief helpen bij gezondheidsproblemen. Bovendien worden deze portalen gebruikt om medische geschiedenissen op te slaan en te delen, wat nuttig is bij het beoordelen van de gezondheid van een patiënt. Senioren kunnen door middel van online portalen ook toegang krijgen tot hun afspraken en gezondheidsadvies. Verder kunnen ze op een laagdrempelige manier communiceren met hun zorgverlener, vragen stellen en antwoorden krijgen, waardoor ze beter op de hoogte zijn van hun gezondheidssituatie. Het is ook efficiënt en levert tijdwinst op voor zowel patiënten als zorgverleners.

4. Video-consulten zodat senioren het huis niet hoeven te verlaten

Video-consulten bieden ouderen een handige en toegankelijke manier om zorg te ontvangen zonder het huis tuit te hoeven. Zodoende loopt men geen risico’s tijdens het vervoer of de wandeling naar de zorgverlener. Bovendien bieden deze video-consulten de mogelijkheid om de arts of specialist snel en efficiënt te raadplegen, wat weer leidt tot een snellere diagnose en behandeling. Ook kunnen video-consulten helpen bij het monitoren van chronische aandoeningen, waardoor senioren gezonder kunnen blijven leven en minder vaak het ziekenhuis hoeven te bezoeken.

5. Mobiele apps die medicijnen en hun doseringen volgen: technologie en gezondheid

Mobiele apps kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van senioren. Hieronder 4 verschillende voorbeelden:

  1. Medische informatie: Senioren kunnen snel en eenvoudig informatie over gezondheidsproblemen en medische aandoeningen opzoeken.
  2. Gezondheidstracking: Apps kunnen de gezondheid van senioren monitoren door bijvoorbeeld stappentelling en het bijhouden van voedingsinformatie.
  3. Fitness en oefeningen: Apps kunnen gericht zijn op de specifieke fysieke behoeften van senioren, door bijvoorbeeld gezonde en veilige oefeningen aan te bieden.
  4. Gemeenschap en ondersteuning: Mobiele apps kunnen senioren verbinden met elkaar en hen helpen bij het vinden van ondersteuning en hulp wanneer ze die nodig hebben.

Meer over: