Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Wat zijn de symptomen en gevolgen van ijzertekort?

Een tekort aan ijzer kan veel gezondheidsproblemen geven. Denk hierbij aan vermoeidheid, een bleke huid en verminderde prestaties. Hoe merk je nog meer of je een ijzertekort hebt? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt? Dit zijn de symptomen, gevolgen én oorzaken van een tekort aan ijzer.

Tekst gaat verder onder de advertentie

IJzer is een mineraal dat een zeer belangrijke rol speelt bij goed functioneren van het lichaam. Het is namelijk een essentieel bestandsdeel van hemoglobine. Hemoglobine speelt een cruciale rol in het lichaam, omdat het verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het bloed. Hemoglobine transporteert ingeademde zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Dit is erg belangrijk, want je lichaamscellen hebben deze zuurstof nodig voor hun stofwisseling. Daarnaast draagt ijzer bij aan je energiehuishouding en versterkt het je afweersysteem. Tot slot is het goed voor je huid, nagels en haar. Je kunt wel zeggen dat ijzer een zeer belangrijke vitamine is. 

Hoeveel ijzer heb ik nodig?

Je hebt een bepaalde hoeveelheid ijzer nodig volgens het Voedingscentrum. IJzer is ook een belangrijk onderdeel van een gevarieerd en gezond eetpatroon. Hoeveel ijzer je precies nodig hebt hangt af van leeftijd en geslacht. Volgens de aanbevelingen van het Voedingscentrum hebben mannen 10 milligram ijzer per dag nodig en vrouwen 15 milligram. Vrouwen hebben een hogere hoeveelheid nodig vanwege het bloedverlies door hun maandelijkste menstruatie. Als vrouwen zwanger zijn, hebben ze een nog grotere behoefte aan ijzer, namelijk 30 milligram per dag. 

Aanbevolen inname, gram per dag        Mannen      Vrouwen    

  1. Kinderen 1-10 jaar                                  8                10
  2. Kinderen 10-19 jaar                               12               15
  3. Volwassenen 19-50 jaar                        10               15
  4. Volwassenen 50+                                  10               10 
  5. Zwangere vrouwen                                 -                 30

Hoe zorg ik dat ik voldoende ijzer binnenkrijg?

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. De kans dat iemand een ijzertekort heeft, is dan niet zo groot. Het lichaam zorgt er zelf voor dat het meer ijzer opneemt uit eten als er een tekort dreigt. Als je gezond en gevarieerd eet, zit je al snel goed. De kans op ijzertekort is wel iets groter als je minder vlees - of vegetarisch - eet. In vlees zit namelijk bivalent ijzer. Bivalent ijzer is een vorm van ijzer die heel efficiënt wordt opgenomen door het lichaam. Als je geen vlees eet, krijg je deze stoffen minder binnen. Maar je hebt zeker geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere voedingsstoffen haalt, is de kans op een ijzertekort klein. 

Wat zijn de symptomen van ijzertekort? 

Als je niet voldoende ijzer in je bloed hebt kan er (bijna) geen zuurstof meer worden geleverd aan cellen. Cellen die niet voldoende zuurstof krijgen leveren minder energie en zijn beperkt in hun functies. Als dit gebeurt, is er sprake van bloedarmoede. Dan heb je te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen.

Je hebt dan kans op de volgende symptomen.

•    Vermoeidheid 
•    Bleke huid 
•    Zwak
•    Minder energie 
•    Verminderde prestaties
•    Hoofdpijn
•    Snel buiten adem
•    Haaruitval 
•    Kortademigheid 
•    Brosse nagels
•    Gebarsten huid rond de mond
•    Rusteloze benen
•    Een drang om je benen te bewegen

Welke voedingsmiddelen bevatten veel ijzer?

IJzer zit in verschillende voedingsstoffen. Voeding van dierlijke oorsprong bevat vaak ijzer. Heb je echt een tekort en wil je dit tekort aanvullen? Eet dan producten zoals zoute haring, varkens- en runderlever, kippeneieren, amarant, quinoa, linzen en doperwten – deze voedingswaren bevatten bijzonder veel ijzer. Maar zoals we al eerder schreven, als je een gezond voedingspatroon volgt, heb je al snel voldoende ijzer binnen.

Wat zijn de oorzaken van ijzertekort?

•    Bloedverlies
•    IJzer arm dieet
•    Verminderde opname door een ongezond en niet gevarieerd voedingspatroon 
•    Een toegenomen behoefte door bijvoorbeeld intensief sporten
•    Ziektes als de ziekte van Crohn of gluten-intolerantie: waardoor minder ijzer in de bloedsomloop
•    Zwangerschap

Lees ook

Ook een tekort aan vitamine D kan veel gezondheidsproblemen geven. Denk hierbij aan vermoeidheid, spierkrampen en huidproblemen. Dit zijn de tekenen en symptomen bij een tekort aan vitamine D.

Ben je gestrest, heb je nierproblemen of last van hart- en vaatziekten? Dan is één van de eerste dingen die je huisarts controleert vaak je bloeddruk. Dit zijn de oorzaken en symptomen van een hoge bloeddruk

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Het Voedingscentrum
Auteur: Ilse Bloemendal