Ga naar de inhoud

Restless legs: symptomen, oorzaken en tips


Heb jij vaak last van wiebelende benen? Benen die onrustig aanvoelen, net op het moment dat jij relaxed in bed ligt? Of voel je continu warme tintelingen in je kuiten of voeten, vooral als je lang zit bijvoorbeeld in de bioscoop of in het vliegtuig? Wellicht heb je te kampen met het Restless legs syndroom (RLS). Waar komt deze vervelende kwaal vandaan en kun je er iets tegen doen?

Rusteloze benen en symptomen

Het Restless legs syndroom, de naam zegt het al, staat voor rusteloze benen. Deze ‘onrust’ in de benen doet zich vaak voor op het moment dat jezelf juist aan het ontspannen bent. De ernst van de klachten kan behoorlijk variëren. Sommige mensen voelen slechts af en toe een kriebelig gevoel in de onderbenen, terwijl anderen een onweerstaanbare drang hebben om voortdurend hun benen te bewegen. Een kwaal die hierdoor een behoorlijk aanslag op de nachtrust kan veroorzaken.

Oorzaken Restless legs

Wetenschappers weten niet wat er exact aan het Restless legs syndroom ten grondslag ligt. Misschien zijn er zelfs meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Opvallend is wel dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en dat het veelvuldig voorkomt op het klachtenlijstje van zwangere vrouwen of van vrouwen die in de overgang zijn. Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat het enkel een hormonale kwestie is.

Gevolgen van ijzergebrek of magnesiumtekort

Omdat de oorzaak nog niet bekend is, zijn er helaas ook geen medicijnen voor rusteloze benen. Sommige patiënten zweren bij magnesium; niet verwonderlijk, omdat magnesium een spierontspanner is. Een tekort aan magnesium óf een tekort aan ijzer zou ten grondslag kunnen liggen aan RLS. Ook vitamine B wordt genoemd. Een tekort daarvan, maar ook een teveel wat een vergiftiging kan veroorzaken, kan effect hebben op het zenuwstelsel. Een bloedonderzoek kan op dat gebied uitsluitsel geven.

Een gezonde bloeddoorstroming

Erfelijkheid, leeftijd en levensstijl worden ook opgevoerd als mogelijke oorzaken. Met deze 3 factoren hangt ook vaak de bloeddoorstroming samen. Hiervan weten we dat die bij oudere mensen, mensen die weinig bewegen of er een ongezonde leefwijze op nahouden, minder goed kan zijn. Om de doorbloeding te stimuleren is het raadzaam om overdag en ’s avonds voor het slapengaan een ommetje te maken en af en toe een massage te krijgen, zodat de beenspieren ontspannen. Ook het nemen van wisselbaden, koud afdouchen of afwisselend een hot pack of cold pack aanbrengen, kan een positief effect op de bloedsomloop hebben. Zorg vooral dat je geen koude voeten hebt of krijgt in bed. Warme sokken aan!

Klachten van Restless Legs verminderen

RLS is helaas nog niet te genezen of te voorkomen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten ietwat te verminderen. Wellicht kun je je leefstijl verbeteren: meer bewegen, stoppen met koffie, alcohol en sigaretten. Ook minderen met het eten van chocolade kan van invloed zijn. Sommige medicijnen en andere kwalen hebben RLS als neveneffect. Probeer ondanks alle ongemak en onrust een vast slaapritme aan te houden.

Tips voor een goed slaapritme

  • Zorg voor een goed slaappatroon. Ga op vaste tijden naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Ook wanneer je niet zo goed hebt geslapen.
  • Slaap niet te veel en houd de middagdutjes beperkt tot maximaal een half uurtje.
  • Ruim de slaapkamer op. Zorg voor frisse lucht, maak het goed donker en doe in deze kamer niets anders dan slapen. Dus geen tv-kijken in de slaapkamer.
  • Ga niet slapen met een te volle of lege maag. Drink niet te veel, dan moet je ’s nachts plassen. Pas ook op met alcohol, dit kan je juist wakker houden!
  • Kom tot rust. Bouw je dag af voor het slapengaan en vermijd intensieve lichaamsbeweging voor het slapengaan.
  • Probeer niet te piekeren door bewust te kiezen voor ontspanning.

Meer over: