Ga naar de inhoud

Stijging in zelfmoordcijfers onder jonge vrouwen

Update:
Zelfmoord vrouwen

Uit een recent gepubliceerd onderzoek, blijkt dat het aantal zelfmoorden onder jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar in Nederland dramatisch is gegroeid. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL, uitgevoerd in opdracht van stichting 113 Zelfmoordpreventie, is het aantal zelfmoorden in deze groep gestegen van ongeveer 4.000 in 2013 naar 6.000 in 2022.

Interessant is dat deze stijging niet is waargenomen bij jonge mannen of bij vrouwen boven de 30 jaar. Deze statistieken zijn stabiel gebleven, wat de toename in zelfmoordcijfers onder jonge vrouwen des te meer opvallend maakt.

Alarmsignaal

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma benadrukt het zorgwekkende van deze statistieken. Hij beschrijft de stijging als een alarmsignaal, dat aantoont dat sommige jonge vrouwen het zo moeilijk hebben dat ze tot tragische acties overgaan.

Deze cijfers passen in een alarmerende trend rond de mentale gezondheid van jongeren, met name bij meisjes en jonge vrouwen. Volgens Popma zijn er al langer zorgen over de mentale gesteldheid in deze groep. Bijna de helft van de middelbare schoolmeisjes (47 procent) geeft bijvoorbeeld aan veel te piekeren, snel angstig te zijn en zich vaak ongelukkig te voelen.

Risicofactoren voor suïcidaal gedrag bij jonge vrouwen

Het rapport van VeiligheidNL heeft tevens gekeken naar de risicofactoren die bijdragen aan suïcidaal gedrag onder jonge vrouwen. Onder deze factoren vallen een lage sociaaleconomische status, werkloosheid, eenzaamheid, relatieproblemen en een voorgeschiedenis van psychische problemen. Volgens het rapport moeten hulpverleners extra aandacht hebben voor deze risicofactoren en proactief zijn in het identificeren van jonge vrouwen die mogelijk suïcidaal zijn.

Dringende actie nodig voor de mentale gezondheid

“Dit onderzoek onderstreept de noodzaak om actie te ondernemen met betrekking tot de mentale gezondheid van jonge vrouwen en zelfmoordpreventie”, aldus Jan Mokkenstorm, directeur van 113 Zelfmoordpreventie. Hij benadrukt de urgentie van betere voorlichting over mentale gezondheid en de noodzaak om zorg meer toegankelijk te maken, in het bijzonder voor de meest kwetsbare groepen.

Het belang van vroege interventie

Popma benadrukt dat vroege interventie en snelle toegang tot effectieve behandelingen cruciaal zijn. “Het is van levensbelang dat jonge vrouwen met psychische problemen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen scholen, hulpverlenende instanties en de samenleving als geheel,” stelt hij.

Het verminderen van stigma en preventieve maatregelen

Het rapport onderstreept tevens het belang van het verminderen van stigma rondom mentale gezondheid en suïcide. Het is belangrijk om openlijk te spreken over dit thema, zodat personen die hulp nodig hebben dit tijdiger zoeken en kunnen worden gesteund.

Preventieve maatregelen, zoals het versterken van de veerkracht van jongeren en het bevorderen van een positieve omgeving, verdienen ook meer aandacht. Het rapport raadt aan om op een allesomvattende manier suïcide te voorkomen. Dat betekent dat we zowel op persoonlijk niveau als gezamenlijk stappen moeten nemen om het welzijn van jonge vrouwen te verbeteren.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Bron: ND

Meer over: