Ga naar de inhoud

Oorzaken toename gestolen fietsen in Nederland (2000 per dag)

Update:

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (Safe) schatte dat er vorig jaar in ons land 550.000 fietsen zijn gestolen. Uit de veiligheidsmonitor van het CBS blijken dit er schokkend veel meer te zijn, doordat er soms meerdere fietsen per slachtoffer zijn gestolen. Dit resulteert in 735.000 gestolen fietsen – dat zijn er dan 2000 per dag! 

Waar komt die enorme stijging in gestolen fietsen vandaan? En belangrijker nog, hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt?

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Diefstal e-bike stijgt explosief

Wist je dat de kans dat je e-bike wordt gestolen met meer dan 200% is gestegen sinds 2010? De komst van miljoenen e-bikes in Nederland trekt gelegenheidsdieven aan, maar ook criminele bendes. De meeste gestolen elektrische fietsen gaan direct de grens over. Een compleet overzicht heeft Safe nog niet, veel van deze fietsen met een accu eindigen in Oost-Europa. Gepakte dieven blijken in 95 procent van de gevallen Oost-Europeanen volgens de cijfers. Dat het dievengilde de aandacht verlegt naar de e-bike is niet vreemd: stekkerfietsen zijn veel duurder en bovendien zeer in trek, zegt Klaas Kregel van het verzekeringsbedrijf van de ANWB.

Waar wordt je fiets gestolen?

Volgens Safe worden fietsen overal gestolen: winkelcentra, stallingen van scholen, bedrijven en ziekenhuizen. Onbeheerde stallingen en plekken met weinig verlichting zijn het meest gevaarlijk: vooral winkelcentra, treinstations en uitgaansgebieden zijn lievelingsplekken van fietsendieven. 

Amsterdam hoogste aantal fietsendiefstallen

Jaarlijks zijn er 10.000 tot 12.000 aangiften van fietsdiefstal in Amsterdam. Dit is de grootste categorie binnen de aangegeven misdrijven (12,7 procent). Niet iedereen doet aangifte bij de politie. Slechts 40 procent neemt die moeite. Naar schatting wordt dagelijks van 77 Amsterdammers de fiets ontvreemd.

Soorten fietsen 

Naast de dure elektrische fietsen worden ook sportfietsen en gewone fietsen (stadsfietsen, fietsen met 100% eigen spierkracht) gestolen door gelegenheidsdieven. 

Hoeveel fietsen heeft iemand in Nederland?

Er zijn in Nederland ongeveer 23 miljoen fietsen en 17 miljoen inwoners. Omgerekend is dat 1.4 fiets(en) per inwoner. Voor mensen die niet uit Nederland komen komt dit vreemd over: Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Wat kost een fiets? De gemiddelde aankoopprijs van een fiets in 2021 was 1.627 euro. 

Welke straf op stelen van een fiets?

Volgens de wettelijke omschrijving staat hier een maximale gevangenisstraf van 4 jaren op gesteld. Wie het vermoeden heeft dat een fiets is gestolen, maar het toch tweedehands koopt, maakt zich schuldig aan heling. Word je betrapt op heling van een fiets, dan kan de fiets in beslag worden genomen en ontvang je een boete. Vaak ligt dit rond de € 250,-, het bedrag kan hoger zijn wanneer het een dure fiets is. 

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn fiets gestolen wordt?

De beste tip is: zet je fiets altijd op slot, ook al ben je heel kort weg. Hoe zet je je fiets op slot? Bij voorkeur met 2 verschillende sloten. 2 sloten kraken kost meer tijd, en veel tijd heeft een dief niet. Maak je fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen, zeker wanneer je voor langere tijd parkeert. Liefst maak je de fiets vast aan een fietsenrek, aan een paal is ook mogelijk. Maak je enkel de wielen vast aan het frame, dan kan men je fiets oppakken en ermee weglopen. Ideaal is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als laatste, verzeker je fiets bij een goede verzekeraar en laat een gps tracker inbouwen. Dit is geen garantie dat je fiets hierdoor niet gestolen wordt, maar je hebt in ieder geval meer kans om je fiets na diefstal terug te vinden. 

Lees ook:

Meer over: