Ga naar de inhoud

Ken je deze functies van je smartphone al?


Het zit ‘m in de naam, smartphones zijn ontzettend slim. Zó slim, dat jij waarschijnlijk de helft van de functies niet eens kent! Wij zetten graag wat handige tips & tricks voor je op een rij waarmee je nóg meer uit je telefoon kunt halen.

Maak je direct indruk mee op je vrienden!

1. Op de achterkant tikken (iPhone)

Wist je dat de achterkant van je iPhone ook touch is? Zelfs met een telefoonhoesje werkt deze functie. Je kunt functies instellen voor wanneer je 2 of 3 keer met je vinger achter op de telefoon tikt. Bijvoorbeeld voor het maken van een screenshot, het uitzetten van je geluid of het aanzetten van je zaklamp. Je kunt dit instellen bij instellingen > toegankelijkheid > aanraken > tik op achterkant.

2. Sneller opladen in vliegtuigstand: functies smartphone

Door je telefoon op vliegtuigstand op te laden, zet hij alle verbindingen uit (bluetooth, 4G en wifi). Dit bespaart een heleboel batterij én zorgt er daardoor ook voor dat je telefoon sneller oplaadt. Handig voor wanneer je nog even snel de batterij moet opladen voordat je ergens heen moet.

3. Muziek met timer luisteren (iPhone): slimme functies van smartphone

Val jij graag in slaap met rustgevende muziek, maar vind je het zonde als die de hele nacht aan blijft staan? Je kunt een timer instellen zodat de muziek na een bepaalde tijd stopt. Dit doe je in de klok app > timer > ‘als timer eindigt’. Scrol helemaal naar beneden kies de optie ‘stop afspelen’ en ‘stel in’. Hierna kun je een bepaalde tijd kiezen (bijvoorbeeld 30 minuten) en de timer aanzetten met de startknop onderin.

4. Zet je contactgegevens op je vergrendelingsscherm (Android)

Bij Android telefoons kun je je contactgegevens op je vergrendelingsscherm zetten, dus het scherm dat je ziet wanneer je telefoon vergrendeld is. Dat is handig als je je telefoon verliest en je wil dat mensen jou of iemand die je kent kunnen bereiken. Ga naar instellingen > vergrendelingsscherm > contactgegevens. Voer vervolgens je contactgegevens in, bijvoorbeeld je mailadres, en sla het op.

Niet alle Android telefoons hebben deze optie. Dan kun je via een omweg de contactgegevens van bijvoorbeeld een familielid toevoegen. Dit doe je door je telefoon te vergrendelen, op het scherm te kiezen voor ‘noodhulp’, en vervolgens voor ‘noodhulp-informatie’. Hier opent zich een scherm met jouw noodinformatie. Heb je die nooit eerder ingevuld, dan kun je dat nu doen door bij contacten een nieuw contact toe te voegen.

5. Routebegeleiding met uitzicht

Google Maps en Apple hebben tegenwoordig allebei een optie waarbij de routebegeleiding in een ‘live view’ kan worden getoond. Dan zie je dus een live beeld van je omgeving door je camera, en worden er pijlen op dit beeld weergeven om te laten zien waar je heen moet. Je doet dit door je bestemming in te voeren en de optie ‘lopen’ te kiezen. Start de routebegeleiding en kies voor de ‘live view’ optie. Het werkt nog niet overal, vooral in grote steden. Toch handig, als je op vakantie bent en niet wilt verdwalen!

6. Documenten scannen: functies smartphone die handig zijn

Een scanner heb je tegenwoordig niet meer nodig, met die slimme telefoons. Daarmee kun je namelijk ook heel makkelijk documenten scannen en meteen opslaan en mailen. Op een iPhone doe je dit door naar je notities te gaan, een nieuwe notitie aan te maken, en op het camera-icoontje te klikken. Kies hier voor ‘scan document’, en klaar! Op Android kun je de Google Drive app gebruiken. Klik hier op de + knop en kies voor scan.

7. Vergrootglas: functies smartphone die bijna niemand weet

We worden allemaal een dagje ouder, en de ogen willen soms ook niet meer. Dan is het best handig om altijd een vergrootglas bij de hand te hebben! Bijvoorbeeld wanneer je een menu of productlabel moet lezen. Gelukkig heeft de iPhone deze standaard ingebouwd. Zoek simpelweg op ‘vergrootglas’ in de zoekbalk en de app zal verschijnen. Je kunt hier zelf kiezen hoe ver je inzoomt, en zelfs of je de kleur en helderheid wil veranderen om het nog duidelijker te maken. Heb je een Android telefoon? Dan kun je ook de normale camera app gebruiken en daarmee inzoomen.

8. Dingen online vinden

Zie je een outfit die je mooi vindt? Of een bank? Dan kun je hem heel makkelijk op Google vinden. Ga naar Google.nl en klik rechts in de zoekbalk op het foto-icoontje en maak een foto van het item dat je wil vinden, en Google geeft je resultaten die er het meest op lijken. Handig! Ook als je ergens een nummer hoort dat je leuk vindt en op zou willen slaan, kan je smartphone je helpen. Download de ‘Shazam’ app en laat deze meeluisteren met de muziek, hij geeft je binnen een paar seconden de naam van de artiest en het nummer.

Meer over: