Ga naar de inhoud

Laat je slimme apparaten niet hacken!


Wist jij dat het erg belangrijk is om je slimme apparaten te blijven updaten? Anders kunnen hackers toegang krijgen tot je printer of koelkast. Om mensen hierop te wijzen, heeft de overheid een ethische hacker ingeschakeld om via gehackte printers een kerstkaart te ‘bezorgen’. Daarop stond de waarschuwing om hem te updaten. Lees hier hoe en waarom dit moet. 

Belang van updaten slimme apparaten: voorkomen hacken

Veel mensen weten niet dat je slimme apparaten moet updaten. Om mensen hier bewust van te maken, kwam de overheid met een ludieke actie. Er werd een ethische hacker ingeschakeld, die via gehackte printers een speciale kerstkaart kon bezorgen. Daarop stond de waarschuwing om slimme apparaten te updaten. Via een laptop vanaf de straat kreeg de hacker via wifi-netwerken toegang tot de slecht beveiligde printers. De actie is onderdeel van de campagne ‘Doe je updates’, die de consument bewust maakt van het belang van het updaten van slimme apparaten. Wanneer je dit doet, staat de nieuwste beveiliging op de apparaten. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om zo’n apparaat te hacken. 

Omdat slimme apparaten verbonden zijn met je wifi-netwerk, kunnen hackers bij apparaten met persoonlijke gegevens komen. Ruim 91% van de Nederlandse huishoudens heeft 1 of meerdere slimme apparaten. De meeste mensen hebben een slimme thermostaat, smart-tv of koelkast. Veel huishoudens hebben ook een slimme printer in huis, maar slechts 44% geeft aan deze te updaten. Het ministerie raadt daarom aan om goed de instellingen te checken of er een update beschikbaar is. Vorig jaar werden er ruim 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime.

Slimme apparaten updaten, hoe doe je dat?

Het updaten van slimme apparaten is niet bij elk apparaat hetzelfde. Je kunt precies lezen hoe dit moet in de gebruiksaanwijzing. Meestal vind je de updates in de app die verbonden is met het slimme apparaat. Als je naar de instellingen gaat, zie je waarschijnlijk een knop met ‘updates’. Zorg dat je dit maandelijks checkt of de meldingen hiervan instelt. Dan weet je zeker dat je geen update mist.

Bronnen: Consumentenbond, Rijksoverheid, NOS, RTL 

Meer over: