Ga naar de inhoud

MijnOverheid verplicht sinds kort inloggen met DigiD-app of sms

Update:

Wil je inloggen bij MijnOverheid? Dan heb je al een tijdje een DigiD nodig. Sinds 30 januari 2023 móet je standaard gebruik maken van de DigiD app of sms-controle, als extra beveiliging. Dit betekent dat je voortaan altijd je telefoon nodig hebt om in te loggen, want inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer mogelijk. Lees hier hoe het werkt om in te loggen met de app of sms.

Wat kan je op MijnOverheid?

MijnOverheid is een online platform van de overheid waar je toegang hebt tot overheidscommunicatie, persoonlijke gegevens en lopende zaken. Het toont ook de organisaties waarmee informatie uit de Basis Registratie Personen wordt gedeeld. Logius, aanbieder van DigiD, zegt dat inloggen met een zogenaamde  2-factorauthenticatie (2FA) extra beveiliging biedt in vergelijking met alleen gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze nieuwe maatregel is noodzakelijk vanwege de toename van persoonlijke gegevens in MijnOverheid. Zo worden jouw gegevens extra beschermd. Door inloggen in 2 stappen te verplichten, is het een stuk veiliger om MijnOverheid te gebruiken. Deze nieuwe manier van inloggen wordt ook ingevoerd bij de Sociale Verzekeringsbank en Belastingdienst Toeslagen.

Inloggen bij MijnOverheid met de DigiD app 

De veiligste manier om in te loggen bij MijnOverheid is met de DigiD app. Je hoeft geen moeilijk wachtwoord te onthouden. Inloggen doe je namelijk met je zelfgekozen pincode. De app activeren is niet moeilijk. Hoe je de DigiD app precies activeert, hangt af van jouw type mobiel en of je telefoonnummer al gekoppeld is. Maar in principe heb je alleen een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs en een smartphone met NFC-lezer nodig. Schrik niet, dit heeft vrijwel elke telefoon. Je telefoon moet werken op iOS versie 12 of Android versie 7.0 of hoger. De app vraagt om je identiteitsbewijs te scannen en wat gegevens in te vullen. Daarna is de app geactiveerd. 

Inloggen bij MijnOverheid met sms-controle

Log je liever in met een sms-controle? Je kunt hiervoor een vast telefoonnummer, een mobiele telefoon of tablet met een simkaart gebruiken. Als je voor deze optie kiest, vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Ter verificatie stuurt de website waar je in wilt loggen automatisch een sms met code naar je telefoon of tablet. Op een vatse telefoon ontvang je een spraakbericht met de code. Deze vul je vervolgens in en je bent ingelogd. Deze manier van inloggen moet je wel activeren. Om de sms-controle van Mijn DigiD aan te vragen moet je de volgende stappen doorlopen: 

  1. Ga naar www.digid.nl op je telefoon, tablet of laptop
  2. Log in op Mijn DigiD
  3. Klik op ‘Sms-controle is niet actief’ en vervolgens op ‘Sms-controle activeren’
  4. Kies ‘Via een brief’ en vul je telefoonnummer in
  5. Kies of je een gewone of gesproken sms wilt ontvangen
  6. Voer de sms-code in die je op je telefoon ontvangt
  7. Wacht 3 werkdagen op de brief met de activeringscode
  8. Ga naar www.digid.nl, kies voor ‘code ontvangen’ en ‘activeringscode invoeren’
  9. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord, vul de ontvangen sms-code en de activeringscode uit de brief in
  10. Klik op ‘Activeren’ om de sms-controle van je DigiD-account te activeren
  11. Je kunt nu altijd inloggen met een sms-controle bij MijnOverheid
  12. Klaar ben je! 

Meer over: