Ga naar de inhoud

Ongemerkt slachtoffer van cybercriminelen? Checkjehack!

Update:
checkjehack slachtoffer hacking

De Nederlandse politie heeft in samenwerking met de FBI en Europol een grootschalig internationaal onderzoek uitgevoerd naar de criminele online handelswebsite Genesis Market. Onlangs werd deze website door de FBI offline gehaald. Op de website werden miljoenen gebruikersprofielen verkocht, inclusief ‘online fingerprints’.

Met behulp van deze vingerafdrukken nemen hackers het digitale leven van hun slachtoffers over. Hieronder lees je of jij ook gehackt bent.

Zo controleer je of jij ook gehackt bent

Op handelssites verhandelen criminelen gebruikersprofielen van slachtoffers met daarin ‘online fingerprints’. Dit gebeurt met als doel misbruik te maken van jouw identiteit of het plegen van fraude. Cybercriminelen maken bij deze vorm van fraude gebruik van gegevens van jouw computer die zijn gestolen met speciale software. Hierbij stelen ze niet alleen je inloggegevens, maar ook gegevens die jouw computer uniek maken. Zolang jouw computer besmet is, krijgen de criminelen een update van jouw wachtwoord wanneer je deze wijzigt. Om deze schade te voorkomen, is het belangrijk te controleren of jouw gegevens zijn verhandeld.

Wat zijn ‘online fingerprints’ eigenlijk?

Het begrip ‘online fingerprints’ verwijst naar de specifieke gegevens die inherent zijn aan een individuele computer wanneer deze verbinding maakt met het internet. Deze gegevens omvatten onder andere de huidige softwareversie op de computer, het land waar de computer zich bevindt, de taal- en beeldscherminstellingen, alsmede de opgeslagen voorkeuren van de webbrowser en de cookies die daarin zijn opgeslagen. Wanneer deze unieke combinatie van gegevens wordt gebruikt voor fraudedetectie door bijvoorbeeld een webwinkel of bank, wordt de computer als ‘vertrouwd’ aangemerkt.

Controleren op de site van de politie: Checkjehack

Controleer of jouw gegevens door Genesis Market zijn aangeboden. Dit kun je doen door naar de website van de politie te gaan. Daar zie je Checkjehack.nl staan op de homepage. Klik op de button en voer een eigen check uit. Als jouw e-mailadres inderdaad in de lijst voorkomt, ontvang je binnen enkele minuten een mail van de politie op het door jou ingevoerde e-mailadres. Controleer zowel je inbox als je spambox om te zien of je een e-mail hebt ontvangen. Als je e-mailadres niet in de lijst voorkomt, ontvang je geen e-mail en zijn jouw gegevens niet verhandeld. Dan kun je weer rustig ademhalen. 

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online fraude neem je deze stappen:

  1. Zorg ervoor dat je systeemupdates altijd up-to-date zijn en gebruik een goede virusscanner.
  2. Download en installeer geen illegale software. Dit is vaak een bekende bron van besmetting.
  3. Controleer bij het downloaden en installeren van legale software altijd of de website echt is.
  4. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Nog steeds gebruikt een groot percentage van de mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, wat het risico vergroot dat een cybercrimineel toegang krijgt tot meerdere accounts. Daarom is het belangrijk om voor elk account een uniek wachtwoord in te stellen.
  5. Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Maak het wachtwoord zo lang mogelijk of gebruik een zin die je gemakkelijk kunt onthouden.
  6. Gebruik een digitale wachtwoordkluis, ook wel bekend als wachtwoordmanager, om verschillende wachtwoorden te onthouden. Hierbij hoef je alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager zelf te onthouden.
  7. Maak gebruik van 2-stapverificatie bij accounts waar dit mogelijk is. Dit betekent dat je niet alleen een wachtwoord gebruikt om in te loggen, maar ook een extra bevestiging geeft via bijvoorbeeld een app of vingerafdrukscanner op je telefoon. Hierdoor is het voor een cybercrimineel veel moeilijker om toegang te krijgen tot jouw account. Bovendien krijg je direct een melding wanneer iemand probeert om in jouw naam in te loggen. Onderneem dan snel actie.

Wat te doen als je e-mailadres na een hack

Als je ontdekt dat jouw e-mailadres in de data van Checkjehack zit, kun je een aantal stappen nemen om verdere schade te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de kwaadaardige software direct van je computer te verwijderen en al je wachtwoorden te wijzigen.

Hieronder vind je een aantal te volgen stappen als je gehackt bent:

  1. Log uit op alle openstaande accounts en sessies op internet na een hack.
  2. Verwijder cookies en tijdelijke internetbestanden.
  3. Update de virusscanner op je computer. Voer vervolgens een virusscan op je computer uit. De malware wordt verwijderd. Als alternatief kun je de geïnfecteerde computer terugbrengen naar de fabrieksinstellingen.
  4. Verander alle wachtwoorden nadat je zeker weet dat de malware volledig van je computer is verwijderd. Doe dit niet eerder om te voorkomen dat criminelen het nieuwe wachtwoord zien.

Valse websites in omloop, kies voor vertrouwde bronnen

Het is mogelijk dat de malware op verschillende manieren op je computer is gekomen na de hack, bijvoorbeeld door het downloaden van software waarin het virus verstopt zat. Ook zijn er valse websites in omloop waar cybercriminelen je naartoe lokken om op het eerste oog legale software te downloaden. Deze websites werden vaak gepromoot via Google Ads. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het downloaden van software en om alleen te downloaden van vertrouwde bronnen.

Verder is het natuurlijk altijd goed om eens te kijken of je privacy op internet veilig genoeg gewaarborgd is.

Startpagina geeft ook wekelijks tips over de digitale wereld. Lees vooral het artikel over het goed beschermen van je privacy

Meer over: