Ga naar de inhoud

Op de bank in slaap vallen is geen goed idee!

Update:

Als je na een drukke dag eindelijk tijd voor jezelf hebt, is het heerlijk om televisie te kijken. Soms ben je zo moe, dat je in slaap valt. Voor je het weet ben je uren verder en word je midden in de nacht wakker met de televisie nog aan. Hoewel dit heel onschuldig klinkt, heeft het in slaap vallen voor de televisie verschillende vervelende gevolgen. Lees 3 redenen waarom je beter in je donkere slaapkamer in slaap kunt vallen. Bank slapen – beter van niet.

1. Je bent niet volledig ontspannen – bank slapen is niet goed

Als je moe bent en je valt in slaap, is elk uur mooi meegenomen – zou je denken. Wanneer je in slaap valt voor de televisie, is dit absoluut niet het geval. Je hersenen zijn namelijk zeer actief als ze naar een beeldscherm kijken. Alles wat je daar ziet, wordt verwerkt in je hersenen. Zo blijf je alert. Op het moment dat jij tijdens het kijken van je favoriete serie in slaap valt, blijven je hersenen voor een deel actief. Je bent zo nooit volledig ontspannen.

2. Blauw licht helpt ook niet mee

Heb je al een keer gehoord van blauw licht? Dit is het licht van een beeldscherm of lamp. Blauw licht heeft een bijzonder effect op ons lichaam: het onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die ons slaperig maakt. Je valt minder snel in slaap als je televisiekijkt voordat je gaat slapen. Wanneer je voor de televisie in slaap valt, word je zelfs tijdens het slapen blootgesteld aan dit blauwe licht. Dit is niet goed voor je ogen.

3. Je komt niet in een diepe slaap op de bank

Wanneer je in slaap valt voor de televisie, blijf je in een lichte slaap. Door de achtergrondgeluiden kom je niet in een diepe slaap. Hierdoor ben je minder uitgerust. Dit is ook de reden waarom je niet fris wakker wordt op de bank na het slapen voor de televisie. De kans dat je je nog steeds moe voelt, is dan ook erg groot.

Val jij wel eens in slaap voor de televisie?

Meer over: