Ga naar de inhoud

Rock- ‘n- Roll in Nederland is springlevend

Update:
Rock- 'n- Roll in Nederland springlevend, Succubus

In Nederland is de liefde voor Rock- ‘n- roll (of Rock and Roll) groot. Vooral onder ouderen. We kregen het direct door toen we een bezoek brachten aan de grootste retro winkel in Noord-Holland, Succubus en de grote hoeveelheden kleding zagen hangen. Is Rock- ’n Roll helemaal terug of tijdloos?

Tussen de 100-den petticoats, jurken en vintage geïnspireerde accessoires spraken we de eigenaren Arjan en Joyce Borst die al meer dan 15 jaar bijdragen aan deze levendige subcultuur. Zij hebben ons alles over deze bijzondere wereld verteld.

Rock- ‘n- Roll tijdloos in een veranderende wereld

Rock- ‘n- Roll blijkt in Nederland nog springlevend. Het is zelfs een stabiele scène te noemen, in een wereld die steeds sneller veranderd. En misschien is het daarom ook zo extra populair bij het oudere publiek. Het is een genre dat nostalgie oproept voor vervlogen tijden. En wie heeft er geen heimwee naar deze bruisende periode in de geschiedenis van de vorige eeuw?

Succubus voor je retro- en vintage kleding

Met de 500 vierkante meter aan retro en vintage geïnspireerde kleding moet de Rock- ‘n- Roll scène wel aardig grote zijn. Arjan: “Ja het is inderdaad een vrij grote scène. Het leeft echt nog in Nederland. Dat komt ook omdat er talloze clubs zijn en evenementen. Ook in de landen om ons heen. We krijgen dan ook regelmatig mensen uit Duitsland of België in onze winkel.”

Voor hun zaak bezoeken Arjen en Joyce het hele jaar door de belangrijkste beurzen en daar zie je de liefhebbers en retailers van deze rockmuziek uit heel Europa bij elkaar komen. “Ga je daarnaast ook naar de speciale muziekfeesten dan zie je dat Rock- ‘n- Roll meer is dan alleen muziek en dans. Vaak zijn er bij de Rock- ‘n- Roll-evenementen ook oldtimer shows en vintage markten. Je ziet jong en oud bij elkaar, met allemaal dezelfde liefde voor deze stijl.”

65+ers omarmen de muziekstijl, vooral na hun pensioen

“Veel 65+ers omarmen de muziekstijl met volle enthousiasme, vooral na hun pensioen”, weet Arjan.

“Sommigen doorkruisen het hele land om deel te nemen aan evenementen. Een goed voorbeeld van zo’n populair evenement in Noord-Holland is Rock- n’- Roll Hoorn. Dit festival trekt elk jaar 1000-den bezoekers vanuit het hele land. Met live optredens van Rock- ‘n- Roll bands, danswedstrijden, en alles wat bij de muziekstijl hoort.”

De tekst gaat verder onder het instagram-bericht >>

‘Ik kwam Rock n roll per toeval tegen’

Tanja (67) uit Schagen

Veel mensen gaan er niet alleen heen om te dansen en naar muziek te luisteren, ze komen er ook graag om mensen te te ontmoeten. Tanja (67) uit Schagen werd 6 jaar geleden gegrepen door het rnr-virus toen ze met haar man een weekendje weg was naar Terschelling. Ze kwamen naar het waddeneiland om lekker uit te waaien, maar het bleek het weekend van Rock & Roll Street Terschelling. “We hebben weinig van het bos en het strand gezien dat jaar”, lacht ze.

Tanja: “Ik wist niets van deze scène tot we in dat weekend in het dorp Midsland een kopje koffie gingen drinken. Toen we het centrum in liepen leek het wel of we terug in de tijd gingen. Overal zagen we vrouwen met petticoats en mannen met vetkuiven. Er stonden oldtimers geparkeerd en overal klonk rockmuziek. Ik vond het meteen geweldig en mijn man ook. Van koffie drinken kwam het ook niet. We genoten wel enorm van de optredens. Ik was meteen verliefd op de sfeer. Het leek wel of iedereen daar familie van elkaar was.”

De dorpsstraat in Midsland Terschelling vormt jaarlijks het decor voor mannen met vetkuiven en vrouwen met suikerspinnen.

Bekijk hier de beelden uit 2017 >>

Na dat bijzondere weekend op Terschelling zette Tanja dagelijks rockmuziek op. Chuck Berry, Little Richard en natuurlijk Elvis Presley. Met de kledingstijl heeft Tanja’s partner niet zoveel. Zelf gaat ze wel helemaal los en bezoekt ze regelmatig dansavonden. Tanja: “Ik was bang dat ik geen kleding uit die tijd zou vinden in mijn maat, omdat ik in die tijd nog een maatje meer had. Toch lukte dat en inmiddels puilt mijn kast uit van de rokken, vestjes, spencers, pumps en petticoats.”

Hoe ziet Rock- ‘n- Roll kleding eruit?

Polkadots en petticoats voor vrouwen

Rock- ‘n- Roll kleding voor vrouwen staat bekend om de jurken en rokken met pettycoats. Ze zijn dé iconen uit de jaren 50 en 60. Ze zijn vaak voorzien van polkadots, felle kleuren die perfect zijn om in te dansen. Er zijn ook strakkere tops en rokken met een high-waisted taille populair. Vaak gecombineerd met bijpassende accessoires zoals haarbanden, grote zonnebrillen en parelkettingen. Qua schoeisel dragen vrouwen vaak pumps of ballerina’s met enkelbandjes. Of platte gympjes.

Stoer en rebels voor mannen

Kleding voor mannen heeft vaak een stoere en retro uitstraling. Typische kledingstukken zijn strakke broeken, leren jacks en opvallende shirts met coole patronen of prints. Vaak worden er bijpassende accessoires gedragen, zoals vintage-geïnspireerde schoenen, zonnebrillen en leren riemen. De stijl kan variëren van casual tot meer formeel, maar heeft altijd een kenmerkende flair die perfect past bij de energieke en rebelse sfeer van de subcultuur.

Mooie bijkomstigheid: van Rock- ‘n- Rollen val je af

Rock- ‘n- Roll is opvallend populair bij vrouwen – misschien zelfs meer dan bij mannen – weten Arjan en Joyce. En dat is wel begrijpelijk als je rondkijkt in hun snoepwinkel. Rock- ‘n- Roll kleding is vrolijk, speels en kleurrijk. Joyce: “Voor vrouwen met een maatje meer is dit type kleding ook zeer geschikt. De jurken hebben veelal een nauwsluitend bovenlijf en wijde rok. In zo’n jurk zie je er slanker uit. De grote rokken met een petticoat eronder helpen om de taille te accentueren. We hebben ze hier bij Succubus tot maat 6xl.”

De tekst gaat door onder het Instagram-bericht >>

Wie veel gaat dansen verliest, net als Tanja, snel een paar pondjes. Dat is niet zo gek. Rock- ‘n- Roll is een erkende sport en sinds 1997 zelfs een Olympische sport. “Helaas nog geen medaillesport, toch kan ik je verzekeren dat het best wel een intensieve work-out is. Zeker voor ouderen 65+.

Waarom het zo populair is bij ouderen, vroegen we tot slot ook nog aan Tanja. “Wat ik al eerder zei, bij deze evenementen is het net of je teruggaat in de tijd. Op zo’n dansfeest voelen wij ons weer even jong en onbevangen. Het is een heerlijke uitlaatklep die even alle ellende in de wereld doet vergeten. Ik kan het iedereen van onze leeftijd die nog actief is aanraden. Kom ook een keer naar een Rock- ‘n- Roll feest en dans gewoon mee!”

Rock around the jukebox

Lijkt het jou leuk om zo’n evenement een keer mee te maken? 12 Mei aanstaande is de sfeervolle Open-Air Market bij Autotron – Rock around the jukebox – in ’s Hertogenbosch. Daar komen alle fans van de gouden jaren 50 en 60 samen. Kijk wel uit, Rock- ‘n- Roll is besmettelijk!

Hoofdfoto: Arjen en Joyce in hun retro- en vintage winkel in Assendelft.
Foto: Yvette Juch

Meer over: