Ga naar de inhoud

Rob de Nijs nieuwkomer in de top 10 uitvaartliedjes

Update:
Uitvaartliedjes uitvaartmuziek top 10, Rob de Nijs

In de laatste 2 jaren heeft Rob de Nijs vaak de aandacht getrokken in de media. Deze persoonlijke omstandigheden hebben mogelijk een bijzondere invloed op de keuze voor uitvaartmuziek. Beluister in dit artikel de top 10 uitvaartliedjes van 2024.

Stijgende populariteit uitvaartliedjes in de Top 2000

De toegenomen media-aandacht lijkt samen te vallen met een significante stijging van de positie van De Nijs’ nummers in de Top 2000 van NPO Radio 2. In de top 3 van de uitvaartmuziek vinden we klassieke evergreens zoals ‘Time To Say Goodbye’, ‘Ave Maria’ en ’n Trein naar niemandsland’ van Frans Bauer.

Deze nummers, naast andere bekende melodieën zoals ‘Roller Coaster’ van Danny Vera, ‘My Way’ van Frank Sinatra en ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, zijn jaar na jaar populair.

Persoonlijke voorkeuren uitvaartliedjes zijn meer divers

Naast de blijvende populariteit van deze klassiekers, is er wel een trend naar meer diversiteit in de liedjes voor uitvaarten. Steeds vaker kiezen nabestaanden voor nummers die een dieper inzicht geven in het leven, de leeftijd of de persoonlijke voorkeur van de overledene. Deze trend naar gepersonaliseerde nummers reflecteert de behoefte aan een meer individuele herdenking. Muziek tijdens de uitvaart is de spiegel van het leven van die persoon.

Er is in een onderzoek van Monuta uitvaartverzekering ook gekeken naar de muziek die Nederlanders over 10 of 20 jaar graag op hun eigen uitvaart horen. Hieruit blijkt dat vooral bands en artiesten zoals Queen en Marco Borsato populair zijn. Terwijl jongere mensen veelal neigen naar de muziek van Coldplay. Bij 70+ers is Johann Sebastian Bach een veelgenoemde favoriet.

Rob de Nijs: verrassende nieuwkomer in uitvaartmuziek top 10

Bijzonder is het feit dat een nummer van Rob de Nijs, ‘Zo zal het zijn’ uit 1998, dit jaar voor het eerst opduikt in de top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het bewuste lied heeft de 6e plek verworven. Deze erkenning markeert een bijzonder moment voor de zanger, aangezien het de eerste keer is dat een nummer van hem zo prominent in deze lijst staat.

De opname van ‘Zo zal het zijn’ in de lijst van uitvaartliederen symboliseert de waardering voor het muzikale oeuvre van Rob de Nijs. Ook benadrukt het tevens de emotionele resonantie die zijn muziek geeft bij velen.

Het is een erkenning van hoe muziek, zelfs na vele jaren, mensen nog steeds raakt en verbindt bij het afscheid van dierbaren. Het laat zien hoe de nalatenschap van een artiest voortleeft in de harten van luisteraars, lang nadat de noten zijn verstomd.

Lees ook: Uitvaartmuziek als eerbetoon: welke muziek is passend?

Uitvaartmuziek top 10 van 2024

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman

2. Ave Maria – diverse uitvoeringen

3. Trein naar niemandsland – Frans Bauer

4. The Rose – André Rieu

5. Roller Coaster – Danny Vera

6. Zo zal het zijn – Rob de Nijs

7. Hallelujah – diverse uitvoeringen, o.a. Lisa Lois

8. Zwevend naar ’t geluk – Jannes

9. My way – Frank Sinatra

10. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij

Bron: ND, Monuta Uitvaartverzekering.

Meer over: