Ga naar de inhoud

Risico op kanker door bier en bewerkte groenten

Update:

Heb je ooit van nitrosaminen gehoord? Dit zit in vlees, bewerkte vis, cacao, bier, andere alcoholische dranken, gefermenteerde, ingemaakte en bewerkte groenten, granen, melk en zuivelproducten. Uit nieuw onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) krijgen Europese consumenten structureel te veel van deze stoffen binnen.

Dit vormt een gezondheidsrisico voor alle leeftijdsgroepen in de EU en verhoogt het het risico op kanker aanzienlijk. Lees hier meer over dit onderzoek!

Nitriet en nitraat verhoogt het risico op kanker

Er is sprake van een groep verbindingen die ontstaat tijdens het bereiden en verwerken van voedsel. Nitriet wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het pekelen van vlees, terwijl nitraat van nature voorkomt in bladgroenten zoals spinazie. Helaas kunnen nitriet en nitraat zich omvormen tot potentieel kankerverwekkende verbindingen tijdens het bereidingsproces. In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie gewaarschuwd voor het risico op darmkanker. Dit vanwege het consumeren van bewerkt vlees, waar vaak traditioneel nitrietzout aan wordt toegevoegd om het een mooie rode kleur te geven.

EFSA: eet gevarieerd en evenwichtig

Het is nu vastgesteld, door het Wetenschappelijk Panel voor contaminanten in de voedselketen, dat ten minste 10 nitrosaminen in levensmiddelen kankerverwekkend en toxisch zijn. Deze stoffen zitten voornamelijk in bier en bewerkte groente. Het nuttigen hiervan kan leiden tot levertumoren. De voorzitter van het panel, Dieter Schrenk, zegt echter dat dit een ‘worst case-scenario’ is om een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen. De Europese Commissie bepaalt samen met nationale gezondheidsautoriteiten welke risicobeheersmaatregelen nodig zijn. De kans dat er een verbod op nitriet of nitraat komt, wordt steeds groter.

Kan ik nu geen bier en bewerkte groente meer eten?

Zeker wel, maar alleen niet te veel. De EFSA adviseert om vooral evenwichtig en gevarieerd te blijven eten. Een evenwichtig en gevarieerd dieet omvat het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen in de juiste verhoudingen om ervoor te zorgen dat het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo’n dieet bevat veel groenten en fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Zo min mogelijk bewerkt voedsel, junkfood, suiker en zout. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.

Voedsel dat risico op kanker verhoogt

Er is geen specifiek voedsel dat rechtstreeks kanker veroorzaakt. Er zijn wel bepaalde voedingsmiddelen en levensstijlgewoonten die het risico op kanker verhogen. Denk aan:

  1. Bewerkt vlees en rood vlees. Bewerkt vlees, zoals hotdogs, bacon en worstjes en rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, worden geassocieerd met een verhoogd risico op colorectale kanker.
  2. Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken: Overmatige consumptie van suikerrijke voedingsmiddelen en dranken leidt tot overgewicht en obesitas. Wat vervolgens het risico op verschillende soorten kanker verhoogt.
  3. Alcohol: Overmatige alcoholconsumptie verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, leverkanker en darmkanker.
  4. Verwerkte voedingsmiddelen en fastfood: Verwerkte voedingsmiddelen en fastfood bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers, zout en vet, die het risico op obesitas en kanker verhogen.

Om het risico op kanker te verminderen, wordt het aanbevolen om een gezond en gevarieerd dieet te volgen, dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Een gezonde levensstijl is ook belangrijk. En tot slot: Vergeet niet 30 minuten per dag te bewegen, rook niet en drink zo min mogelijk alcohol.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: