Ga naar de inhoud

Homeopathie onder vuur, is het kwakzalverij?

Update:

Het is deze week de Week van de Homeopathie. Homeopaten in het hele land ontvangen geïnteresseerden om hen kennis te laten maken met hun expertise. Echter, zijn er een hoop mensen die deze vorm van geneeskunde niet waarderen. En dat is nog zachtjes uitgedrukt.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij voerde afgelopen weekend actie tegen deze alternatieve behandelmethode. Ze willen aantonen dat de pillen en drankjes die gebruikt worden bij homeopathie geen enkel effect hebben en namen een overdosis. Er gebeurde niets. Is er sprake van kwakzalverij?

Bijzondere ‘zelfmoord’-actie: het nemen van een overdosis

Afgelopen weekend vond er in Amsterdam een opmerkelijke gebeurtenis plaats, waarbij diverse leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij deelnamen aan een zogenaamde ‘zelfmoord’-actie. Ze namen een ‘overdosis’ homeopathische middelen om aan te tonen dat deze geen effect hebben. Catherine de Jong, anesthesist en bestuurslid van de vereniging, vertelde aan Editie NL: “Homeopathie is absoluut onzin en pure oplichterij. Er is de afgelopen 40 jaar uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar er is geen enkel bewijs dat het werkt. Vanuit medisch perspectief is het volkomen nutteloos en een vreemd gezondheidsritueel.”

De actie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is een ludieke manier om aan te tonen dat homeopathische middelen geen werkzame stoffen bevatten. “Het zijn geen medicijnen. Het is echt zonde van je geld om ze te kopen, het is gewoonweg geldverspilling. Het enige wat deze middelen doen, is een placebo-effect veroorzaken, dus het idee van het gebruik van homeopathische middelen kan wel iets doen.”

700.000 Nederlanders gaan naar een homeopaat

Volgens Europese gegevens van de European Academies Science Advisory Council (EASAC) raadplegen jaarlijks ongeveer 700 duizend Nederlanders een homeopaat. “Er worden wereldwijd miljarden uitgegeven aan middeltjes die geen enkel effect hebben”, aldus de Jong, die vooral protesteert tegen het feit dat er volgens haar misleidende informatie wordt verspreid en sommige homeopathische behandelingen worden vergoed door zorgverzekeraars. “Mensen worden voor de gek gehouden door te denken dat ze een effectieve behandeling krijgen terwijl dat niet het geval is. Het kan ook gevaarlijk zijn omdat mensen niet de juiste medische zorg krijgen die ze nodig hebben.” Dit baart ook Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zorgen: “Het gebruik van homeopathische middelen kan schadelijk zijn voor de gezondheid als ernstige gezondheidsproblemen behandeld worden met iets dat niet werkt”, vertelt hij aan Editie NL.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die is gebaseerd op de principes van ‘het gelijke met het gelijksoortige genezen’ en ‘verdunning’. Het idee is dat een stof die bij gezonde mensen bepaalde symptomen of klachten veroorzaakt, in hele kleine doses juist diezelfde symptomen bij zieke mensen kan genezen. Homeopaten werken vaak met sterk verdunde stoffen, waarbij de oorspronkelijke stof steeds verder wordt verdund en geschud. Door deze verdunning wordt de helende kracht van de stof versterkt, waardoor er geen bijwerkingen zijn. Homeopathie wordt vaak gebruikt als alternatief voor reguliere geneeskunde voor een breed scala aan aandoeningen, van allergieën tot depressies.

Voor- en nadelen homeopathie

Hoewel sommige mensen baat hebben bij homeopathie, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze behandelmethode:

Voordelen van homeopathie

  • Homeopathie is over het algemeen veilig en heeft geen bijwerkingen.
  • Het is een holistische benadering van gezondheid. De homeopaat behandelt de hele persoon in plaats van alleen de symptomen.
  • Het kan goedkoper zijn dan conventionele geneeskunde.

Nadelen van homeopathie

  • Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt voor de meeste aandoeningen.
  • Het kan gevaarlijk zijn om homeopathie te gebruiken in plaats van conventionele geneeskunde. Vooral bij ernstige aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en infecties.
  • De verdunning van de werkzame stof in homeopathische middelen is vaak zo hoog dat er geen molecuul meer van de oorspronkelijke stof in zit. Hierdoor is het werkingsmechanisme onduidelijk.
  • Sommige homeopathische middelen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten, zoals arsenicum en belladonna.
  • Het kan leiden tot uitstel van noodzakelijke medische zorg en het kan gevaarlijk zijn om te vertrouwen op homeopathie in plaats van op bewezen medische behandelingen.

Bronnen: Editie NL, RTL, EASAC

Meer over: