Ga naar de inhoud

10 ouderwetse dingen die we weer vaak zien: retro-trends

Update:

Lees je de bladen en volg je de trends, dan komen sommige hippe dingen je waarschijnlijk héél bekend voor. Wacht eens even, wij gingen 50 jaar geleden toch ook met zo’n mini-caravan op vakantie? In een bloemetjesjurk met sandalen eronder? Deze retro-trends / dingen van vroeger zijn ineens weer hip.

Mode herhaalt zich oneindig, dat hoor je ontwerpers vaak zeggen. Spijkerbroeken met wijde pijpen uit de jaren 70 hangen weer in de winkel, en je oude platencollectie is nu hartstikke veel geld waard. Had je al die dingen maar bewaard! Ben jij ook zo verbaasd als je een trend van vroeger weer voorbij ziet komen, alsof het net is uitgevonden? Nooit gedacht die nog eens terug te zien, maar ja, hier zijn ze!

1. Macramé

Val om van verbazing in het tuincentrum: daar hangen gewoon die ouderwetse gemacramé-de plantenhangers die in de jaren 70 in ieder hippie-huis stof hingen te verzamelen. Het knopen van touwen, eventueel met kralen, kwasten en veren, is sowieso helemaal terug als hobby, net als breien, haken en borduren. Nooit gedacht dat je daarmee een trendsetter kon zijn, of wel?

2. Mannen met een baard

Al die willen te Kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn.’ Als dat waar is, kan de halve winkelstraat aanmonsteren op zo’n VOC-schip. De baard is terug! Hippe mannen laten hun baard en snor staan en verzorgen dat met veel zorg en aandacht. Het was even wennen, maar wat staat dat eigenlijk mannelijk en stoer, zo’n volle baard! Goed nieuws: die fijne herenkappers, waar wordt geschoren met een echt scheermes en gesmeerd met ouderwetse pommade, zijn ook weer helemaal terug.

3. Pick up platenspeler

Iedereen die z’n platencollectie heeft verkocht om dat door cd’s en mini-disks te vervangen, trekt zich nu waarschijnlijk de haren uit het hoofd. Spijt! Want wat denk je: de platenspeler is helemaal terug. Op feestjes worden weer elpees gedraaid en ook dat heerlijke bladeren door de bakken in een platenzaak kan weer, want her en der duiken die winkels op. De magie van zo’n plaat uit de hoes laten glijden, voorzichtig de naald laten zakken en een album van voor naar achteren luisteren: daar geniet een nieuwe generatie nu ook van. Wil je je favoriete platen weer terug? Klassieke albums worden opnieuw geperst, dan koop je ‘m gloednieuw en zonder kras of kans op overslaan op je eigen draaitafel.

Er zijn platenspelers van verschillende merken

4. Racefiets

In een tijd van elektrische fietsen en trapondersteuning grijpen steeds meer mensen terug op hun oude vertrouwde racefiets. 3 of 5 versnellingen, geen poespas, maar gewoon de banden hard oppompen en koersen maar. Hoe ouder de fiets, hoe populairder hij is. Kijk maar wat ze tweedehands kosten, die klassieke fietsen: je schrikt je een hoedje.

5. Huis vol kamerplanten

Een woonkamer als een tropische jungle is helemaal in. Eigenlijk erg gezellig, een vensterbank vol groen en een hoek in de kamer met cactussen. Jarenlang werd het interieur steeds strakker en minder kleurrijk, met hooguit twee identieke vetplanten voor het raam, en tegenwoordig mag het allemaal weer groeien en bloeien. Nog even en de ouderwetse geranium of het kaapse viooltje is ook weer in de mode.

kamerplant

6. (Gezondheids) sandalen

Alternatievelingen hebben ‘m opnieuw ontdekt: de Birckenstock-sandaal. Een oerdegelijk geval met riempjes en gespen, maar man, wat lopen ze lekker. Fotomodellen werden ermee gefotografeerd achter de schermen van modeshows, als ze eindelijk die stiletto’s konden uitschoppen, en nu zie je ze ook in het straatbeeld. De echte hippe types dragen ‘m zelfs met (wollen) sokken, maar daar moeten we eerlijk gezegd nog een beetje aan wennen.

Birckenstock sandalen voor dames en heren

7. Koffie opgieten

Dag George Clooney, met je dure koffie-cups: de nieuwe trend op het gebied van koffie is het opgieten van filterkoffie. Een bakkie uit zo’n ouderwets koffiezetapparaat blijkt toch het meeste in de smaak te vallen. Trendsetters op dit gebied kopen geen aanbiedingspak koffie bij de supermarkt, maar bijzondere gemalen koffie in een speciaalzaak. Wil je het helemaal ambachtelijk aanpakken, koop dan hele bonen en maal ze zelf. Ja, in zo’n ouderwetse koffiemolen, wat dacht jij dan!

8. Op vakantie met een caravan of vouwwagen

De sleurhut aan de trekhaak en hup, de wijde wereld in. Zo vierden we jarenlang vakantie, totdat vliegreizen stukken goedkoper werden en een lekker plekje op een Nederlandse camping niet avontuurlijk genoeg was. Of het nou door het coronavirus komt, of doordat alles uit de jaren 70 weer in de smaak valt: je ziet steeds meer jonge gezinnen een kleine caravan kopen, ‘m helemaal opknappen naar hun eigen smaak en dan naar de Veluwe of Appelscha vertrekken.

9. T-shirts van een muziekband

Grappig gezicht: hippe jonge meiden die een t-shirt aanhebben van de Ramones, de Rolling Stones of Metallica. Je vraagt je af: zouden ze de muziek van de band eigenlijk wel kennen, of hebben ze een willekeurig shirt gekocht? Hoe dan ook: trek die t-shirts uit de kast van concerten waar je bent geweest en bands die je een warm hart toedraagt, en je maakt ongelofelijk de blits.

10. Boodschappentas mee

Deed je ook altijd boodschappen met zo’n grote boodschappentas of – nog degelijker – met een boodschappentrolley, met van die wieltjes? Je zult er niet van wakker liggen, maar met die spullen ben je helemaal trendy. Steeds meer mensen zien in hoe handig het is om je eigen stevige tas mee te nemen en niet elke keer een plastic boodschappentasje te kopen. En het gehaakte boodschappennetje is ook helemaal terug, handig voor lege flessen en los fruit.

Lees ook:

Meer over: