Draai voor klassieke weergave

Hoe ga je op latere leeftijd een nieuwe relatie aan na het verlies van een partner?

Een nieuwe relatie aangaan na het overlijden van je partner. Het is nogal wat na zoveel jaar samen te zijn geweest. Je houdt nog van je overleden partner, het kan daardoor heel verwarrend zijn. Hoe ga je om met gemengde gevoelens, wanneer ben je klaar voor een nieuwe relatie als weduwe of weduwnaar en hoe kan het - ondanks de verwarring - tóch bijdragen aan je geluk? 

Na het overlijden van je partner kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat je ooit nog zo’n vorm van liefde kan voelen. Toch kan het gebeuren, bij de één sneller dan bij de ander. Dat kan komen doordat de één er eerder voor openstaat. Je kunt je schuldig voelen naar je overleden partner, geen idee hebben hoe je dit aan je kinderen moet vertellen of bang zijn nóg iemand te verliezen waar je van gaat houden. Dat kan een heleboel stress en spanning opleveren naast het verwerken van het verlies. Wil je dat wel?

Geloven in liefde na overlijden partner

Ondanks dat het heel dubbel kan zijn - enerzijds verdriet voelen bij je overleden partner en tegelijkertijd vlinders voelen bij een nieuwe partner - geloven de meesten in ‘liefde na de dood’. Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars gelooft ook dat hun overleden partner niet had gewild dat ze alleen zouden blijven. Zodra je daarin gaat geloven, durf je je er meer voor open te stellen. Maar je moet niks, natuurlijk. Volgens rouwdeskundige Daan Westerink is het belangrijk om mild te zijn voor jezelf en je gevoelens. Mocht het je overkomen, is het van belang dat je jezelf het ook gunt.

Moet ik er wel of niet over praten met mijn nieuwe partner?

De relatie met je overleden partner zal altijd deel uitmaken van je leven. Sterker nog, het heeft je gemaakt tot wie je bent. Je hoeft echt niet van jezelf te verwachten dat je een nieuw leven begint, en alles van daarvoor achter je laat. Het antwoord is dus ‘ja’. Praat met je nieuwe partner over de relatie met je overleden partner. Het is beter om je overleden partner mee te nemen in de rest van je leven, dan de relatie voorgoed weg te stoppen. Je bent tenslotte niet op zoek naar vervanging, je creëert ruimte voor iets nieuws. Voor iemand die op een andere manier bij je past. Zorg er voor dat je je potentiële nieuwe liefde niet vergelijkt met je overleden partner. Focus je op de eigenschappen die je leuk vindt aan je nieuwe partner.

Hoe vertel ik het aan mijn omgeving?

Het vertellen is een enorme stap. Voorkom dat je moet liegen of dingen moet achterhouden voor de mensen waar je het meest om geeft. Dat geeft te veel spanning en werkt niet mee aan het opbouwen van je nieuwe relatie. De manier waarop je het vertelt, zal vanzelf gaan (pas) als je er klaar voor bent om er open over te zijn.

Blijf niet te lang twijfelen en schaam je in ieder geval niet. Je mag juist genieten van die nieuwe gevoelens. Zie het als iets moois dat je dit nog eens mag beleven. Als je omgeving het jou gunt net als dat je het jezelf inmiddels gunt, heeft je nieuwe relatie meer ruimte en kans op slagen. Maak je er niet te druk om, zeker niet als je een goede band hebt met je omgeving.

Lees ook

Startpagina geeft tips, maar is geen professioneel adviseur. Raadpleeg een ervaringsdeskundige wanneer je de behoefte hebt om erover te praten.

Bronnen: Love of my Life, Ik mis je
Auteur: Anouk Bruel