Ga naar de inhoud

Rattenplaag bij fastfoodketens vormt een hardnekkig probleem 

Update:
rattenplaag

Fastfoodketens McDonald’s en KFC worstelen met de rattenplagen op hun parkeerplaatsen. Oorzaak van het ongedierte zijn de bezoekers die etensresten op straat achterlaten. Rattenbestrijders zeggen dat het om een hardnekkig probleem gaat dat niet 1-2-3 is op te lossen.

Geen controle over bezoekers

McDonald’s en KFC in Leiderdorp laten tegenover Omroep West weten dat ze de afgelopen maanden veel hebben gedaan om de rattenplaag tegen te gaan. Van professionele vallen, extra onderzoeken en adviezen tot een strak schema om het terrein schoon te houden. Extra afvalbakken zijn geplaatst. Zwerfvuil op vaste tijdstippen wordt opgeruimd. “Maar we hebben geen controle over bezoekers die hun etensresten op straat gooien”, zo klinkt het.

Milieuwetgeving bemoeilijk bestrijding rattenplaag

Milieuwetgeving bemoeilijken de bestrijding van het ongedierte. Werken met giftige bestrijdingsmiddelen is verboden. Dan blijven weinig mogelijkheden over om de ratten op de parkeerplaatsen te lijf te gaan. Alleen kisten met daarin lokaas en vallen mogen nog gebruikt worden.

Ook schuilplaatsen ongedierte aanpakken

Rattenvangers betwijfelen of gif sowieso de oplossing is voor het rattenprobleem bij McDonald’s en KFC. Zolang ratten voedsel vinden zullen er ratten zijn. Het enige wat de restaurants kunnen doen is de omgeving goed schoonhouden. Met veegploegen en vuilnisbakken alleen redden de ketens het niet, volgens de ongedierte bestrijders. Ook de schuilplaatsen van de ratten moeten verdwijnen.

Fulltime ratten bestrijden

McDonald’s denkt dat een gezamenlijke aanpak de enige oplossing is. Ze heeft een fulltime medewerker in dienst genomen om buiten de boel schoon te houden. Die werkt echter alleen op eigen terrein en niet ’s nachts. Ongedierte bestrijders zeggen dat er geen ratten in de fastfoodrestaurants zelf rondzwerven. Daarvoor zijn de gebouwen te nieuw, waardoor er geen gaten zijn om binnen te komen.

Steeds meer rattenplagen in Nederland

Ook in Arnhem en Rotterdam hebben ze last van ratten op straat.

Bekijk de uitzending van het NOS jeugdjournaal hieronder >>

Bron: Omroep West
Foto: Dimitar (Canva)

Meer over: