Ga naar de inhoud

De royals en hun favoriete sporten

Update:
Royals en hun favoriete sporten

Je ziet ze waarschijnlijk niet trainen of een deelnemen aan een zumba-les bij de sportschool bij jou om de hoek. Maar wist je dat koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen ook gewoon sporten? Ze hebben hun eigen favoriete sporten en hobby’s, net zoals jij en ik.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de royals uit België, Spanje, Verenigd Koningkrijk en onze eigen Oranjes?

Sportieve interesses van verschillende royals

Veel Koninklijke familieleden zijn meestal druk met koninklijke taken, toch houden velen van hen van sport. De betrokkenheid van royals bij sporten draagt vaak bij aan de bevordering van die sporten en de ondersteuning van sportgemeenschappen. We hebben het voor je uitgezocht:

1. Nederlandse royals en sporten 

  • Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander, prinses Amalia en andere leden van het Koningshuis kunnen allemaal goed paardrijden. Ook koningin Máxima houdt van paardrijden. Friso hield er niet zo van volgens bron Nouveau.
  • Koningin Máxima van Nederland houdt van hockey en heeft zelfs op nationaal niveau gespeeld. Ze is een voormalig lid van het Nederlands nationaal vrouwenhockeyteam. Haar passie voor de sport is gebleven. Ze is vaak te zien op Nederlandse hockeyevenementen en steunt verschillende initiatieven om de sport te bevorderen. Ook alle drie de dochters van het koningspaar hockeyen graag.
  • Zeilen: De Nederlandse Koninklijke familie heeft een grote liefde voor zeilen. De Groene Draeck, een naam die bij velen bekend is, is al vele jaren de vertrouwde zeilboot van de Oranjes.
  • Schaatsen: Onze koning, Willem-Alexander, is bijzonder bedreven in schaatsen op noren. Hij vroeg zijn grote liefde, Máxima, zelfs ten huwelijk na een paar rondjes schaatsen op de vijver van Paleis Huis ten Bosch. In 1986 nam Willem-Alexander deel aan de Elfstedentocht onder de schuilnaam W.A. van Buren.

Tekst gaat onder de video verder >>

2. De Belgische koninklijke familie

Met Koning Filip aan het hoofd, staan ze bekend om hun koninklijke plichten en hun betrokkenheid bij de natie. Echter, net als iedereen hebben ook zij hun eigen unieke interesses en sportieve passies:

  • Koning Filip heeft een sterke voorliefde voor tennis. Hij is een actieve tennisser en neemt deel aan wedstrijden. Koningin Mathilde deelt de liefde voor tennis met haar man, koning Filip. Ze speelt zelf ook tennis en heeft bijgedragen aan de populariteit van deze sport, vooral onder vrouwen.
  • Prinses Astrid heeft een diepe liefde voor de paardensport. Ze heeft deelgenomen aan verschillende paardensportevenementen en is een fervent ruiter. Haar betrokkenheid heeft de paardensportgemeenschap in België gesteund.
  • Prins Gabriel, de oudste zoon van koning Filip en koningin Mathilde, heeft een passie voor voetbal. Hij is een toegewijde supporter van voetbalclubs en is vaak te zien bij voetbalwedstrijden.
  • Prinses Elisabeth, de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, heeft interesse getoond in zeilen. Ze heeft deelgenomen aan zeilprogramma’s en heeft geholpen bij het bevorderen van deze watersport in België.

3. Spaanse Koninklijke familie

  • Koning Felipe VI van Spanje heeft altijd een grote passie gehad voor basketbal. Hij was zelfs een lid van het Spaanse nationale basketbalteam en heeft de sport actief beoefend. Hij is momenteel de erevoorzitter van de Spaanse Basketbalfederatie en is regelmatig te zien bij basketbalwedstrijden.
  • Koningin Letizia deelt met haar man, koning Felipe, een liefde voor zeilen. Ze heeft zelf deelgenomen aan zeilwedstrijden en heeft bijgedragen aan de promotie van zeilen in Spanje. Ook Infanta Sofia, de jongere zus van prinses Leonor, heeft deelgenomen aan zeilprogramma’s. De voormalige koning, Juan Carlos van Spanje, was eveneens een fervent zeiler en heeft deelgenomen aan verschillende zeilwedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 1992. Zijn liefde voor zeilen heeft hij doorgegeven aan zijn zoon, koning Felipe.
  • Prinses Leonor, de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia, heeft interesse getoond in atletiek. Ze heeft deelgenomen aan atletiekwedstrijden en is benoemd tot erevoorzitter van de Koninklijke Spaanse Atletiekfederatie.
  • Koningin Sofia (de voormalige koningin van Spanje en is de moeder van de huidige koning, Koning Felipe VI.) Zij heeft altijd een sterke interesse gehad in paardrijden en heeft deelgenomen aan paardensportevenementen. Ze heeft de paardensport gepromoot en verschillende paardensportorganisaties ondersteund.

4. Britse Koninklijke Familie

  • Koningin Elizabeth II heeft altijd een diepgewortelde liefde voor paardensport gehad, vooral voor paardenraces. Ze was eigenaar en fokker van verschillende renpaarden en was een vaste aanwezigheid op evenementen zoals de Royal Ascot en de Epsom Derby. Ze was een ervaren ruiter en had een sterke band met paarden. Naast paarden was de Britse vorstin van jongs af aan al gek op de duivensport. Ze hield haar hele leven al duiven op het koninklijke landgoed in Sandringham, die ze geregeld liet meedoen aan duivenraces.
  • Koning Charles heeft een passie voor polo, een sport die hij deelde met zijn vader, prins Philip. Hij heeft deelgenomen aan talloze polo-evenementen en heeft bijgedragen aan de populariteit van deze snelle en elegante sport.
  • Prins William, de hertog van Cambridge, is een fervent voetballiefhebber. Hij is een supporter van de Engelse nationale ploeg en is de president van de Engelse Voetbalbond (FA). Als kind speelde hij zelf voetbal en hij is vaak te zien bij voetbalwedstrijden, zowel nationaal als internationaal.
  • Prins Harry heeft een passie voor rugby. Hij heeft rugby gespeeld op school en is een supporter van rugbyteams en evenementen. Hij heeft ook geholpen bij het bevorderen van rugby onder jongeren en veteranen. Prins Harry speelde ook graag polo met zijn broer William. 

Tekst gaat onder de video verder >>

5. Zweedse Koninklijke familie:

  • Kroonprinses Victoria heeft een sterke interesse in oriëntatielopen en heeft deelgenomen aan verschillende oriëntatieloopevenementen. Haar sportieve betrokkenheid heeft bijgedragen aan de bevordering van deze activiteit in Zweden.
  • Prins Daniel, de echtgenoot van kroonprinses Victoria, heeft een achtergrond als personal trainer en heeft deelgenomen aan verschillende sportevenementen. Hij is toegewijd aan een gezonde levensstijl en sportparticipatie.

6. Noorse Koninklijke Familie:

  • Koning Harald V van Noorwegen is een ervaren zeiler en heeft deelgenomen aan verschillende zeilwedstrijden, waaronder de Olympische Spelen. Zijn liefde voor zeilen heeft bijgedragen aan de populariteit van deze sport in Noorwegen.
  • Prinses Märtha Louise heeft een passie voor paardrijden en is een enthousiaste ruiter. Ze heeft deelgenomen aan verschillende paardensportevenementen.

7. Deense Koninklijke Familie:

  • Prins Frederik van Denemarken heeft een passie voor zeilen en heeft deelgenomen aan verschillende zeilwedstrijden, waaronder de Olympische Spelen. Naast zeilen is Prins Frederik een aanhanger van triatlon en heeft hij deelgenomen aan verschillende triatlon evenementen. Zijn enthousiasme heeft de sport populairder gemaakt in Denemarken.

8. Monaco

  • Prins Albert II van Monaco is een voormalig bobsleeër en heeft deelgenomen aan vijf Olympische Winterspelen als lid van het Monegaskische bobsleeteam. Zijn sportieve achtergrond heeft Monaco op de kaart gezet in de wereld van de wintersport.

9. Japan

  • Kroonprins Naruhito van Japan had voor zijn troonsbestijging een passie voor bergbeklimmen. Hij heeft verschillende bergen in Japan en elders in de wereld beklommen en heeft zich ingezet voor milieukwesties met betrekking tot berggebieden.

10. Jordanië

  • Koning Abdullah II van Jordanië heeft een zwarte band in taekwondo en is een fervent beoefenaar van deze Koreaanse vechtsport. Hij heeft zelfs deelgenomen aan internationale taekwondo-evenementen en heeft bijgedragen aan de populariteit van de sport in Jordanië en de regio.

Koninklijke families over de hele wereld hebben diverse sportinteresses, variërend van voetbal en polo tot zeilen en taekwondo. Deze passies spelen vaak een rol bij liefdadigheidsactiviteiten en de bevordering van sporten in hun landen. 

Meer over: