Ga naar de inhoud

Beatrix weer achter het roer van peperdure Groene Draeck

Update:
De Groene Draeck weer in gebruik

Prinses Beatrix heeft na een restauratie haar zeiljacht De Groene Draeck weer in gebruik genomen. De prinses voer afgelopen weekend van Stavoren naar Enkhuizen, zo meldde het Koninklijk Huis op Twitter.

Wie de prinses of haar Lemsteraak het komend zomerseizoen wil spotten, gaat naar Muiden. De ligplaats van de 15 meter lange platbodem.

Zeiljacht van Koninklijk Huis na renovatie weer in de vaart

De Groene Draeck is een zeiljacht dat in 1957 werd gebouwd bij scheepswerf De Vries Lentsch in Amsterdam. Het zeiljacht is voorzien van een houten romp en een aluminium dek. Prinses Beatrix kreeg het jacht in 1956 cadeau van het Nederlandse volk, ter gelegenheid van haar 18e verjaardag. Het jacht heeft in de loop der jaren veelvuldig dienst gedaan als residentie voor de koninklijke familie tijdens vakanties en officiële gelegenheden.

Staat verantwoordelijk voor het onderhoud van het zeiljacht

Vanaf het moment dat de prinses het jacht in ontvangst nam, is de Staat verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Jaarlijks wordt er ongeveer 95.000 euro uitgegeven aan het onderhoud van De Groene Draeck. Daarnaast zijn er incidentele kosten, zoals de recente grootschalige renovatie die meer heeft gekost dan het 5-jarenbudget van 435.000 euro dat door het ministerie van Defensie was vastgesteld. Prinses Beatrix gaat deze meerkosten zelf betalen.

Kritiek op hoge kosten onderhoud

Parlementariër Louis Bontes, van de Groep Bontes/Van Klaveren, gaf in 2016 grote kritiek op de hoge kosten in onderhoud van De Groene Draeck. Volgens Bontes werd de Kamer structureel verkeerd geïnformeerd over de onderhoudskosten van het plezierjacht, dat een geschenk was van het Nederlandse volk. “Dit kabinet liegt en bedriegt. Het is absurd en totaal onacceptabel. De Groene Draeck wordt als een marinefregat onderhouden, terwijl het bijna nooit vaart”, was Bontes commentaar.

Wat kost een Lemsteraak?

Even voor jouw beeldvorming: Een Lemsteraak van 15 meter kost anno 2023 tussen de 300.000 en 500.000 euro nieuwprijs, afhankelijk van de gebruikte materialen, de kwaliteit van het vakmanschap en de uitrusting van de boot. Dit zijn echter slechts richtlijnen. De uiteindelijke prijs kan natuurlijk wel variëren met alle extra toeters en bellen. Maar toch. Je kan met het bedrag aan onderhoudskosten per jaar dus bijna elke 3 tot 4 jaar van het onderhoudsgeld een nieuwe aak kopen. 

Laat prinses Beatrix er dan ook 3 tot 4 keer zoveel van genieten deze zomer.

Meer over: