Ga naar de inhoud

Prinses Margriet opent Paralympics vanuit huis vanwege acute rughernia

Update:
Prinses Margriet videobooschap Paralympics vanwege rugherna

Prinses Margriet heeft tijdens de opening van de kampioenschappen alle deelnemers – via een videoboodschap – heel veel succes toegewenst. De Prinses zou de Paralympics openen, maar was door een acute rughernia helaas verhinderd.

Donderdag 3 augustus bezocht zij het ziekenhuis, waar een acute rughernia werd vastgesteld. Inmiddels is Prinses Margriet weer thuis om te herstellen. De reeds geplande aanwezigheid van Prinses Margriet bij de opening van de European Para Championships maandag 7 augustus ging niet door bleek uit een nieuwsbericht op koninklijkhuis.nl.

Prinses Margriet werd als bestuurder van het Rode Kruis in 1980 betrokken bij de organisatie van de Paralympische Spelen. Zij opende toen voor de eerste keer dit bijzondere evenement:

Tekst gaat onder de video verder >>

Wanneer vinden de Paralympics plaats?

Van 8 tot 20 augustus is dit evenement in Rotterdam Ahoy én op verschillende sportlocaties in het hart van de stad van dichtbij mee te maken. Het is de eerste keer dat alle 10 de Europese kampioenschappen voor parasporten gehouden worden in één stad. De atleten strijden in sporten als rolstoeltennis, para-cycling, rolstoelbasketbal, en para-schieten om de Europese titels. Tijdens de kampioenschappen strijden 1500 atleten uit 45 landen om de Europese titels én plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. 

Dit evenement is een vast onderdeel van de parasport-kalender geworden en keert elke 4 jaar terug in een grote Europese stad.

Bekendheid over Paralympische Spelen

Op verzoek van de minister van Medische Zaken en Sport heeft de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) zich verdiept in de paralympische topsport. De belangrijkste vraag daarbij was: hoe de paralympische sport zich verder kan ontwikkelen en welke rol de Nederlandse overheid daarin heeft?

Paralympische topsporters zijn een rolmodel. Zij laten de samenleving zien wat het betekent om grenzen te verleggen en mee te doen in de maatschappij. Door topsportprestaties te leveren met hun beperking bereiken zij de wereldtop. Daarmee zijn paralympische sporters een inspiratiebron voor mensen met én zonder handicap.

Tegelijkertijd is er voor paralympische topsporters nog een wereld te winnen. Er moet nog veel gebeuren voordat zij dezelfde positie hebben als hun olympische collega’s. Europese en wereldkampioenschappen voor paralympische sport zijn onbekend bij het publiek. Ze worden zelden georganiseerd tijdens reguliere kampioenschappen. Buiten de Paralympische Spelen is er weinig media-aandacht voor paralympische sport. En Paralympische Spelen zijn pas als alle Olympische sporters al lang weer thuis zijn. Waarom niet samen?

Wat zijn Paralympische Spelen?

De Paralympische Spelen zijn een internationale sportwedstrijd voor atleten met een lichamelijke, visuele of intellectuele beperking. Ze zijn na de Olympische Spelen en hebben tot doel sporters met beperkingen in staat te stellen op hoog niveau te concurreren. De evenementen omvatten een breed scala aan sporten, zoals atletiek, zwemmen, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis en nog veel meer.

De Paralympische Spelen zijn ontstaan ​​in de jaren 1940 en zijn sindsdien uitgegroeid tot een prestigieus evenement met wereldwijde deelname en aandacht. Het is een inspirerende showcase van doorzettingsvermogen, talent en sportiviteit onder mensen met verschillende soorten handicaps.

Prinses Margriet opent Paralympics met videoboodschap

Een deel van de videoboodschap van Prinses Margriet is hier te zien.

Meer over: