Ga naar de inhoud

Prinses Beatrix verdiept zich op Curaçao en Aruba in natuurbehoud

Update:
Beatrix op Curaçao

Prinses Beatrix is op bezoek op Curaçao en Aruba. Het bezoek staat in het teken van het werk van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) een organisatie die zich richt op natuurbescherming en natuurbehoud.

Beatrix is beschermvrouwe van DCNA. Ook sociaal-maatschappelijke initiatieven op de eilanden krijgen haar aandacht.

Tekst gaat onder de foto verder >>

Historische en persoonlijke banden

De 85-jarige prinses heeft sterke historische en persoonlijke banden met de voormalige Nederlandse Antillen, waar Curaçao en Aruba onder vallen. Als lid van het koninklijk huis heeft ze een symbolische en representatieve rol bij de betrekkingen tussen Nederland en de overzeese gebieden. Door deze banden beschouwen de eilandbewoners de prinses nog altijd een beetje als hun koningin.

Bijzondere rol in de onafhankelijkheid van Aruba

Beatrix heeft de eilanden al diverse keren bezocht. Haar reizen stonden vaak in het teken van officiële gelegenheden, vieringen en koninklijke evenementen. Ze speelde een bijzondere rol in de onafhankelijkheid van Aruba. Op 18 maart 1986 ondertekende zij de Akte van Statenwijziging, waarmee Aruba een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd. Dit proces leidde tot de officiële onafhankelijkheid van Aruba in 1986. Beatrix was betrokken bij de overdracht van verantwoordelijkheden aan de lokale autoriteiten.

Tekst gaat onder de foto verder >>

Prinses Beatrix en Claus op Curaçao, inspectie erewacht. (1966). Foto: Nationaal Archief

Gevaren voor de natuur

Deze week bracht de prinses een bezoek aan landhuis Savonet op Curaçao. Het landhuis uit 1662 bezat een van de grootste plantages van het eiland. In 2010 en 2018 is het gebouw grondig gerestaureerd. Ook woonde Beatrix met een aantal basisschoolleerlingen een les natuureducatie bij. De kinderen leren hier over de gevaren van zwerfafval voor de natuur op het eiland.

Buurttuinen voor zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes

Op het programma stond verder een bezoek aan Hòfinan Ser’i Otrobanda. Dit initiatief creëert buurttuinen in Willemstad om zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes van buurtbewoners te bevorderen. Door stadstuinen aan te leggen kunnen mensen zelf groente en fruit verbouwen, komen mensen met elkaar in contact en ontstaat er meer bedrijvigheid in de buurt. Prinses Beatrix vereert verder een speeltuin en het hoofdkantoor van Telefon pa Hubentud, de Arubaanse kindertelefoon, met een bezoek.

Op de hoogte van behoud ecosystemen

In de diverse natuurgebieden kreeg Beatrix uitleg over de opvang van watervogels. Ze liet zich ook op de hoogte stellen van de invloed van klimaatverandering en waterkwaliteit en verdiepte zich in de natuurlijke oplossingen voor behoud en herstel van de ecosystemen in het Caribisch gebied

Hoofdfoto: Bezoek van prinses Beatrix aan Curaçao in 2021. Rijksvoorlichtingsdienst/Mischa Schoemaker

Meer over: