Ga naar de inhoud

Prinses Beatrix 86 jaar: een terugblik in foto’s

Update:
prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina

Vandaag vieren we de 86ste verjaardag van prinses Beatrix, geboren op 31 januari 1938 op Paleis Soestdijk in Baarn als het oudste kind van koningin Juliana en prins Bernhard. Van 30 april 1980 tot haar abdicatie op 30 april 2013 diende Beatrix als koningin van Nederland. Nu bijna 11 jaar draagt ze de titel van prinses.

Beatrix is altijd vrolijk

Op 10 maart 1966 trad Beatrix op 28-jarige leeftijd in het huwelijk met Claus von Amsberg. Samen kregen ze 3 zoons: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. In 2002 overleed haar man Claus, en 11 jaar later verloor ze ook haar zoon Friso na een tragisch skiongeluk.

Tegenwoordig woont prinses Beatrix op kasteel Drakensteyn, gelegen in de bosrijke omgeving van Lage Vuursche, provincie Utrecht. Hoewel ze nog af en toe optreedt in het openbaar als Prinses van Oranje-Nassau, zijn deze momenten zeldzamer geworden. Gelukkig hebben we deze beelden nog.

Babyfoto van Prinses Beatrix

Op 31 januari 1938 zag Beatrix Wilhelmina Armgard het levenslicht op Paleis Soestdijk in Baarn. Als het oudste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard kreeg Beatrix bij haar geboorte de adellijke titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld toegekend. Deze foto is in 1938 gemaakt. Wat een plaatje, had jij Beatrix herkend?

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
In die tijd waren er nog geen foto’s in kleur. Beeld: © RVD

Haar zusje Margriet werd geboren in de oorlog

In mei 1940, toen de oorlog uitbrak, vluchtte het gezin naar Engeland. Terwijl haar vader, Prins Bernhard, gedurende de oorlog in Londen bleef bij haar grootmoeder, Koningin Wilhelmina, vertrok haar moeder, Prinses Juliana, met haar dochters in juni van dat jaar naar het veiligere Ottawa in Canada.

In 1943 kreeg prinses Beatrix een zusje: Margriet. Grappig: Margriet is ook in januari geboren, namelijk de 19e. Margriet is momenteel 81 jaar. Dan zal januari wel een leuke feestmaand zijn geweest!

Prinses Margriet der Nederlanden is de 3e dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Als tante van de regerende monarch, Koning Willem-Alexander, is zij lid van het Nederlandse Koninklijk Huis en momenteel de 8e en laatste in de lijn van troonopvolging.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prinses Margriet en Prinses Beatrix. Beeld: © RVD

Trouwen met Prins Bernhard was nog niet zo makkelijk

Op 28 juni 1965 kondigden Koningin Juliana en Prins Bernhard de verloving van Prinses Beatrix met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg aan via radio en televisie. Voor het huwelijk moest toestemming worden verkregen van de regering en het Parlement. In het najaar van 1965 stemden de Tweede Kamer en later de Eerste Kamer in met de toestemmingswet.

Claus von Amsberg kreeg vervolgens de Nederlandse nationaliteit. Het huwelijk tussen Prinses Beatrix en Claus von Amsberg vond plaats op 10 maart 1966, voltrokken door de burgemeester van Amsterdam. De kerkelijke inzegening vond plaats in de Westerkerk, geleid door dominee H.J. Kater, met een preek van dominee J.H. Sillevis Smitt.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Koningin Beatrix en Prins Claus, jaren later, in 1998. Beeld: © RVD

Al snel volgde de geboorte van onze koning: Willem-Alexander

Op 27 april 1967 werd Willem-Alexander Claus George Ferdinand geboren als het eerste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Bij zijn geboorte kreeg Koning Willem-Alexander de titels Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en het predicaat Jonkheer van Amsberg.

Zijn doop vond plaats op 2 september 1967 in Den Haag, met doopgetuigen en peetouders, waaronder Prins Bernhard, Koningin Margrethe van Denemarken, Ferdinand von Bismarck, oud-minister-president dr. Jelle Zijlstra en mevrouw Smith-Roell.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prins Claus, Prinses Beatrix en hun pasgeboren zoon Prins Willem-Alexander in 1967. Beeld: © RVD

3 prachtige zonen

Het stel betrok Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar Prinses Beatrix al sinds 1963 woonde. Ze bleven op Kasteel Drakensteyn tot hun verhuizing naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag in 1981. Prinses Beatrix en Prins Claus kregen 3 zonen: Prins Willem-Alexander (1967), Prins Friso (1968-2013) en Prins Constantijn (1969). In 2014 keerde Prinses Beatrix terug naar Kasteel Drakensteyn.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prinses Beatrix en Prins Claus met kinderen, 1978. Beeld: © RVD

Inhulding prinses Beatrix

In 1980, op 30 april, vond de inhuldiging van Beatrix als koningin plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In haar inauguratierede verklaarde ze dat 30 april, de verjaardag van haar moeder, Koninginnedag zou blijven. Tijdens de ceremonies raakten krakers in het stadscentrum slaags met de Mobiele Eenheid. De woningnood was destijds nijpend, en de Amsterdamse kraakbeweging riep die dag uit tot een actiedag met als motto ‘geen woning, geen kroning’. Als een van haar eerste openbare optredens als koningin bezocht Beatrix een dag na de inhuldiging gewonde ME’ers in het ziekenhuis.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Inhuldiging Hare Majesteit de Koningin, 1980 Beeld: © RVD

Beatrix en haar oude, trouwe, boot

Prinses Beatrix heeft onlangs haar zeiljacht De Groene Draeck weer in gebruik genomen na een grondige restauratie. Het jacht, dat ze kreeg als cadeau van het Nederlandse volk voor haar 18e verjaardag in 1956, was sinds september 2021 uit de vaart vanwege de renovatie. Tijdens deze restauratie zijn er meerkosten ontstaan, wat leidde tot overschrijding van het 5-jarenbudget dat door het ministerie van Defensie was vastgesteld voor de periode 2021 tot en met 2025. Prinses Beatrix, als eigenaar van De Groene Draeck, neemt naar verluidt zelf de extra kosten op zich.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prinses Beatrix aan roer Groene Draeck. Beeld: © RVD

Geboorte prinses Amalia

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, de Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, staat op de eerste plaats in de lijn van troonopvolging. Ze zag het levenslicht op 7 december 2003 in Den Haag als het eerste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Beatrix is dol op haar kleinkinderen. Lees snel verder om de rest te ontdekken!

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Prinses Catharina-Amalia, 10 december 2003. Beeld: © RVD

Alle kleinkinderen van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is gezegend met 8 kleinkinderen:

  • Eloise (geboren op 8 juni 2002), de dochter van Prins Constantijn en Prinses Laurentien;
  • Catharina-Amalia (geboren op 7 december 2003), de dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima;
  • Claus-Casimir (geboren op 21 maart 2004), de zoon van Prins Constantijn en Prinses Laurentien;
  • Luana (geboren op 26 maart 2005), de dochter van Prins Friso en Prinses Mabel;
  • Alexia (geboren op 26 juni 2005), de dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima;
  • Leonore (geboren op 3 juni 2006), de dochter van Prins Constantijn en Prinses Laurentien;
  • Zaria (geboren op 18 juni 2006), de dochter van Prins Friso en Prinses Mabel;
  • Ariane (geboren op 10 april 2007), de dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prinses Beatrix en haar kleinkinderen bij Kasteel Drakensteyn, najaar 2017. Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde
prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Koningin Beatrix en haar kleinkinderen, 2006. Wat er allemaal kan gebeuren in 11 jaar… Een drukke oma! Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Prinses Beatrix en haar liefde voor honden

Prinses Beatrix is een echte dierenliefhebber, net als de meeste leden van onze Oranjes. Onze voormalige vorstin had een passie voor paarden en honden. ’s Avonds maakte ze in 2005, voorzien van een zaklamp, een ommetje door de paleistuin met haar 2 Border Terriërs, Chip en Mac.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Koningin Beatrix en haar hond Chip, Het Oude Loo, 2005. Beeld: © RVD – Raymond Rutting

De prachtige glimlach van Prinses Beatrix

Serieus wanneer nodig, maar gelukkig ook met een brede glimlach als de gelegenheid zich voordoet. Bij Prinses Beatrix denken we vaak aan haar kenmerkende kapsel en opvallende hoeden, maar laten we zeker niet vergeten hoe stralend haar lach is!

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Koningin Beatrix met haar kleinkinderen Gravin Luana en Gravin Zaria, juni 2006. Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

De leuke uitjes met de familie

Wanneer de Koninklijke familieleden een dagje vrij waren, gingen ze vaak varen. En je raad het al: op de geliefde Dreackenboot.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Prinses Alexia, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Catharina-Amalia en de Koningin voor de Groene Draeck, Muiden, 6 mei 2006. Beeld: © RVD

Naast al dat gelach, was het ook tijd voor het serieuze werk!

Volgens de Grondwet moeten alle wetsontwerpen na goedkeuring van het parlement ondertekend worden door de Koning(in) en de verantwoordelijke minister om in werking te kunnen treden.

Iedere werkdag gaat er een pakket van deze officiële documenten ter ondertekening naar de Koning(in). Elk document is voorzien van een notitie door het Kabinet van de Koning(in), waarin verwezen wordt naar de inhoud, het belang en de ontstaansgeschiedenis ervan.

Jaarlijks ondertekende de Koningin ongeveer 500 wetten en Algemene Maatregelen van Bestuur, evenals ongeveer 3000 Koninklijke Besluiten. Al deze stukken moesten persoonlijk door de Koningin worden getekend en kunnen niet namens haar door iemand anders van de Royals worden gedaan.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Den Haag, april 2011: Koningin Beatrix ondertekent een wet. Beeld: © RVD

Samen met Rutte

Hier zat Beatrix informeel met Rutte, maar de relatie was niet altijd koek en ei. In 2010 zou koningin Beatrix volgens de invloedrijke theoloog Huub Oosterhuis ‘woedend’ zijn geweest toen ze op aandringen van premier Mark Rutte passages uit haar kersttoespraak moest schrappen, die mogelijk aanstootgevend zouden zijn voor PVV-leider Geert Wilders. Enkele maanden na de toespraak veroorzaakten Oosterhuis’ uitspraken over ‘censuur’ enige ophef.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Den Haag, 22 april 2013: De Koningin en minister-president Rutte ontmoeten elkaar in Paleis Huis ten Bosch voor het laatste wekelijkse gesprek. Beeld: © RVD – Frank van Beek

Onvergetelijke kersttoespraken

Op elk Eerste Kerstdag richtte koningin Beatrix zich tot het volk in haar kerstboodschap. Sinds 2000 werd dit niet alleen via de radio, maar ook via de televisie uitgezonden.

H.M. Koningin Beatrix houdt Kersttoespraak 2009. Beeld: © NOS – Mike van Breemen

Van Koningin naar Prinses

Op 28 januari, vlak voor haar 75ste verjaardag, kondigde Prinses Beatrix aan dat ze op 30 april 2013 zou aftreden als Koningin der Nederlanden.

In haar aankondiging benadrukte Prinses Beatrix dat ze vanuit het besef dat de verantwoordelijkheid voor het land nu doorgegeven moest worden aan een nieuwe generatie. Ze sprak de overtuiging uit dat het overdragen van de troon niet betekende dat ze afscheid nam van het publieke leven. Ze hoopte velen nog vaak te ontmoeten en was diep dankbaar voor het vertrouwen dat ze gedurende de vele mooie jaren als Koningin had gekregen.

prinses-beatrix-jarig-fotos-jaren-heen-startpagina
Paleis Noordeinde, december 2022:
Portret van Prinses Beatrix, de Koning en de Prinses van Oranje ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Prinses Beatrix.
Beeld: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

Meer over: